dania-roslinne 430 wyniki

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Choć mam unieruchomioną nogę dałam radę ugotować tę zupę. Nie ma więc wymówek, proszę stawać przy kuchence i robić tę rozgrzewającą pyszność:) Na blogu jest także zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem oraz gęsta zupa z soczewicy . Także warte grzechu. Osoby z alergią na strączki muszą uważać na soczewicę. Zwykle w panelu pokarmowym wychodzi alergia na soję, soja to roślina strączkowa, stąd przy uczuleniu na soję ostrożnie testujmy także soczewicę.

Pudding z tapioki z melasą karobową

Pudding z tapioki podany z melasą karobową to jesienna propozycja deseru z dawką "syropu" działającego na przeziębienie.  Melasa z chleba świętojańskiego działa przeciw wirusom, jest bogata w wapń i żelazo więc warto ją dodawać do różnych dań. Napęczniałe kuleczki tapioki to lekkostrawne danie, podane na ciepło może stanowić propozycję na drugie śniadanie.  Taki pudding możemy zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż.

Wegańskie babeczki bananowe idealne

Założę się, że w każdym domu zostają banany, które z czasem ciemnieją. Nie wyrzucajmy ich, nadają się idealnie do wypieku chlebka bananowego i babeczek bananowych. Przygotowuję je z różnymi dodatkami, ale ostatnio moja rodzina prosi o te z czekoladą. Bardzo podobny przepis na babeczki bananowe jest już na blogu. Zerknijcie także TUTAJ Dzisiejsze babeczki wyszły idealnie.

Wegańskie placuszki jogurtowe

Odkrycie deseru naturalnego z konopi dało początek wielu ciekawym przepisom w MAGicznej kuchni, w tym na wegańskie placuszki jogurtowe.

Począwszy od śniadaniowych koktajli na ciastach skończywszy stale mam pomysł jak go wykorzystać. Produkt jest idealny dla wegan, ekologiczny ale nie ma oznaczeń, że bezglutenowy, choć w jego składzie wszystkie produkty naturalnie nie zawierają glutenu. Mowa o deserze z konopi firmy Sojade. 

Od razu wyjaśniam, że to to jeszcze nie reklama tego produktu a polecenie od serca, bo dlaczego tylko ja mam się cieszyć pysznościami na jego bazie.

Szukajcie w sklepach ze zdrową żywnością w lodówkach.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego.

...

Bezglutenowe babeczki marchewkowe

Słodkie ale bez cukru, wegańskie i bezglutenowe babeczki marchewkowe przygotowałam z myślą o drugim śniadaniu mojego alergika. Dzięki zastosowaniu melasy z chleba świętojańskiego ich smak jest nieco piernikowy.  Podane z karmelizowanymi marchewkami wyglądają bardzo zachęcająco.

Pudding chia z kruszonym karobem

Ten zamiennik kakao w diecie alergików można teraz podjadać w formie przekąski bo na rynku od jakiegoś czasu występuje w postaci kruszonych strąków karobu. Jest naturalnie słodki, więc dania z nim przygotowane nie wymagają dosładzania, nawet jeśli nadal lubimy słodkie potrawy. Zawarte w karobie minerały i witaminy wzbogacą dietę alergików o niezbędne dla organizmu składniki.

Babeczki bananowe z czekoladą wegańskie

Proste w wykonaniu babeczki są zawsze dobrym rozwiązaniem gdy przychodzi ochota na coś do przegryzienia, a nie mamy ochoty na długie spędzanie czasu w kuchni.  Babeczki bananowe pięknie pachną podczas pieczenia a ponieważ są małosłodkie możemy podać je także na spokojne niedzielne śniadanie.

Chłodnik z ogórków i awokado wegański bezglutenowy

W upalne dni zupy typu chłodnik sprawdzają się najlepiej. Klasyczny chłodnik z botwinki warto zamienić na nieco mniej znany ale bardzo smaczny chłodnik z ogórków i awokado. Awokado nadaje mu kremowy smak i delikatną konsystencję.

Słoneczne ciasteczka z Super krówką

Przygotowując się do wakacyjnej podróży wyczarowałam kolejne bardzo smaczne, bezglutenowe słoneczne ciasteczka z Super krówką. Tym razem mogłam już spróbować efekt swojej pracy, powiem więcej musiałam się powstrzymywać żeby nie zjeść ich zbyt wiele. Delikatne w smaku ciasteczka, mięciutkie i słodkie dzięki dodatkowi moich ulubionych wegańskich krówek.

Placuszki amarantusowe

Placuszki amarantusowe powstały by uratować ciasto, które pojawiło się podczas wyczarowywania gofrów z poppingu amarantusowego. Rada MAG: Zanim wlejesz ciasto do gofrownicy, zrób próbę na patelni. Po konsystencji placuszków z patelni łatwo ocenić jakie gofry uzyskasz. Zwykle okazuje się, że ciasto zawiera za mało mąki, rozlewa się albo się zbyt puszy (za dużo sody, proszku czy inuliny).