ciasteczka 65 wyniki

Ciasteczka owsiane z chia

Ciasteczka owsiane z chia zrobiłam podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji.  Użyłam produktów firmy Ecolicious, które zakupiłam w dobrze Wam już znanym sklepie Drogeria Betterland. W swojej ofercie firma Ecolicious ma także płatki jaglane, gryczane, kasze, nasiona i ziarna. Kierowałam się nie tylko pojemnością opakowań, ale także i przede wszystkim jakością produktów. Wszystkie produkty firmy Ecolicious są certyfikowane, 100% ekologiczne. Wszystkie są bezglutenowe i oznaczone znakiem gluten free. Zawartość glutenu w tych produktach nie przekracza 2 mg (w przeliczeniu na 100 g produktu), co zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi. Wszystkie produkty są wegańskie, oznaczone znakiem "vegan friendly" i nie są modyfikowane genetycznie.  Płatki owsiane wspaniale sprawdziły się w tradycyjnej owsiance, w naszych ulubionych ciasteczkach o nazwie "gówienka" oraz właśnie w nowych ciasteczkach owsianych z chia.

Jak zrobić wegańskie bezy

Jak je zrobić dowiesz się z tego przepisu. Kilka ważnych wskazówek: Używaj stalowej miski (proces miksowania jest długi, stalowej miski nie uszkodzisz) Miska musi być sucha, pozbawiona wody czy tłuszczu Stosuj dokładnie przesiane produkty Miksuj stopniowo, dokładnie, nie śpiesz się Zalewa po ciecierzycy nie musi być schłodzona Susz bezy w piekarniku w temperaturze od 90-100°C Jedz ograniczone ilości tej słodkości (cukier szkodzi, zaburza florę bakteryjną, uzależnia!)

Wegańskie bezy karobowe

Dzięki francuskim kucharzom wegański świat odkrył możliwości wody po ugotowanej ciecierzycy czy fasoli. Tak zwana Aquafaba stała się wspaniałym zamiennikiem białka kurzego. Na co dzień stosuję ją w wytrawnych przepisach np. do placuszków, naleśników czy wypieków. Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru. Skusiłam się jednak gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak. Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię). Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.

Francuskie ciasteczka z jabłkami

Nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek? A może niespodziewani goście zapukali do drzwi? Jeśli masz w lodówce francuskie ciasto odpowiednie dla alergików to problem jest rozwiązany. Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu francuskie ciasteczka, które wypełnić możesz tym co lubisz. Ja przygotowałam farsz ze słodkich jabłek i rodzynków, pachnący cynamonem. Ty możesz dodać gęsty domowy dżem lub brzoskwinie z zalewy.

Ciasteczka orkiszowe Magdy

Ciasteczka pyszne, inne niż mamy, słodsze, ale nie tylko o to chodziło. Mój syn bardzo docenia fakt, że ktoś specjalnie dla niego coś przygotował. Nie zdarza się to zbyt często, bo zwykle wychodząc w gości bierzemy swój własny prowiant. Na szczęście najbliższa rodzina i przyjaciele potrafią zadbać także o mojego alergika.

Sezamki klasyczne

Przymierzam się do wyczarowania małosłodkich sezamek i dlatego zaczęłam od klasycznej wersji, pełnej cukru. Sezamki klasyczne przygotowałam na bazie cukru kokosowego zmieszanego z trzcinowym, licząc na bardziej zdrową ich wersję. Te sezamki są jednak tak słodkie, że o zdrowej wersji mowy tu być nie może. To raczej rozpusta, na którą można sobie pozwolić naprawdę rzadko i w niewielkiej ilości.   Pamiętajmy, że cukier uzależnia i wyrządza dużo szkód w naszym organiźmie! Zapraszam po przepis ...

Krakersy karobowe wegańskie, bezglutenowe, bez cukru

Przepis na pyszny, bezglutenowy, płaski chlebek życia już poznaliście. Na jego bazie powstały bardzo zdrowe krakersy, w różnych smakach. Wersja słona krakersów pojawi się w mojej trzeciej książce. Dziś przedstawiam Krakersy karobowe, które nie tylko są pełne wartościowych składników, ale wspaniale rozwiązują problem "mam ochotę na coś słodkiego". To delikatna w smaku słodka przekąska, choć nie zawiera ani grama cukru. Takie MAGiczne krakersy są idealne jako dodatek do szkolnego śniadania czy uzupełnienie energii biegacza. Niezastąpione także podczas sesji dla studentów, ich cenne składniki wpłyną pozytywnie na pracę mózgu.   Zapraszam i życzę Smacznego ...

Ciasteczka z fasoli

Ciasteczka bez mąki, bez jaj, bez mleka, bez cukru, bez kakao a jednak mięciutkie, słodkie i "czekoladowe". Przygotujcie dwa główne składniki czyli fasolę adzuki (może też być inna czerwona fasola) oraz karob.

Speculaas bezglutenowe

Speculaas dla alergika w wersji orkiszowej i z dodatkiem cukru, czyli takie zbliżone do oryginalnego przepisu ciasteczek holenderskich prezentowałam na blogu wczoraj.

Dzisiejsze pierniczki są zdrowszą ich wersją, pozbawioną glutenu oraz cukru.

Speculaas bezglutenowe są także twarde, kruche, brązowe, korzenne ale już mniej słodkie.

Nadają się do powieszenia na choinkę, wystarczy przed upieczeniem zrobić  w nich dziurki.

Pierniczki można polukrować np. lukrem klonowym i uzyskamy słodszą wersję.

 

Na blogu znajdziecie wiele przepisów na świąteczne pierniczki.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

...

Speculaas dla alergika

Speculaas to korzenne ciasteczka holenderskie, o kształcie figurki z wyciętym w cieście dekoracyjnym ornamentem. Tradycyjnie wypiekane są przy użyciu drewnianych form. Powinny być płaskie, twarde, brązowe, słodkie i kruche o korzennym smaku. MAGiczne Specculaas dla alergika przybrały kształt uśmiechniętej buźki, ale także są płaskie, twarde, brązowe, słodkie i kruche o korzennym smaku. Powstały specjalnie dla mojego Alergika. Po raz pierwszy przygotowałam je w tradycyjnych piernikowych kształtach na powitanie Mikołaja. Jednak moja rodzina nie dała im wytrwać do sesji fotograficznej. Ledwie wytrzymali czas wystudzenia. Piękny zapach, który unosi się w trakcie ich wypiekania ogarnia cały dom, a potem znikają jeden po drugim.