ciasteczka 69 wyniki

Ciasteczka bananowo kokosowe bezglutenowe

Cały dzień spędziłam na targowym stoisku nr 58 podczas Gluten Free Expo w Warszawie. Wszystkie ciasteczka zostały schrupane przez odwiedzających mnie gości. Bardzo dziękuję za dzisiejszy dzień! Drugi dzień targów, jutro zaczynamy od godziny 10:00.

Jaglane ciasteczka bananowe

Ciasteczka jaglane bananowe z dodatkiem karobu to kolejna propozycja na zdrową i bezcukrową przekąskę. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, warto zachęcić dzieci do wspólnego pieczenia. Ciasto bardzo wdzięcznie się poddaje formowaniu, co bardzo mnie ucieszyło. Nie zastosowałam cukru, po raz kolejny udowadniając, że można bez niego smacznie żyć.

Ciasteczka z kruszonym karobem

Kruszony karob jest super zdrową przekąską, zarówno dla biegaczy, wegan, bezglutenowóców ale także dla dzieci. Zagotowany z mlekiem roślinnym stanowi świetną bazę do wypieków. Po odsączeniu kawałków karobu przy okazji otrzymujemy karmelowe mleczko idelane na drugie śniadanie. Produkty firmy Bakra goszczą w mojej kuchni od wielu lat, odkąd karob pojawił się na polskim rynku. Mam do nich pełne przekonanie i cieszę się, że te naturalne produkty oznaczono teraz znakiem ekologicznego listka.

Dyniowe ciasteczka z kremem

Od MAG w prezencie przepis na pyszne wegańskie, bezglutenowe i bezcukrowe ciasteczka.  Naturalnie słodki krem karobowo-sezamowy sprawił, że ciasteczka są odpowiednio słodkie i wyjątkowo smaczne. Nie możesz jeść karobu albo sezamu? Nie martw się, te ciasteczka można przełożyć ulubionym gęstym dżemem lub innym dozwolonym kremem.

Ciasteczka owsiane z chia

Ciasteczka owsiane z chia zrobiłam podczas naszego wakacyjnego pobytu w Chorwacji.  Użyłam produktów firmy Ecolicious, które zakupiłam w dobrze Wam już znanym sklepie Drogeria Betterland. W swojej ofercie firma Ecolicious ma także płatki jaglane, gryczane, kasze, nasiona i ziarna. Kierowałam się nie tylko pojemnością opakowań, ale także i przede wszystkim jakością produktów. Wszystkie produkty firmy Ecolicious są certyfikowane, 100% ekologiczne. Wszystkie są bezglutenowe i oznaczone znakiem gluten free. Zawartość glutenu w tych produktach nie przekracza 2 mg (w przeliczeniu na 100 g produktu), co zostało potwierdzone badaniami laboratoryjnymi. Wszystkie produkty są wegańskie, oznaczone znakiem "vegan friendly" i nie są modyfikowane genetycznie.  Płatki owsiane wspaniale sprawdziły się w tradycyjnej owsiance, w naszych ulubionych ciasteczkach o nazwie "gówienka" oraz właśnie w nowych ciasteczkach owsianych z chia.

Jak zrobić wegańskie bezy

Jak je zrobić dowiesz się z tego przepisu. Kilka ważnych wskazówek: Używaj stalowej miski (proces miksowania jest długi, stalowej miski nie uszkodzisz) Miska musi być sucha, pozbawiona wody czy tłuszczu Stosuj dokładnie przesiane produkty Miksuj stopniowo, dokładnie, nie śpiesz się Zalewa po ciecierzycy nie musi być schłodzona Susz bezy w piekarniku w temperaturze od 90-100°C Jedz ograniczone ilości tej słodkości (cukier szkodzi, zaburza florę bakteryjną, uzależnia!)

Wegańskie bezy karobowe

Dzięki francuskim kucharzom wegański świat odkrył możliwości wody po ugotowanej ciecierzycy czy fasoli. Tak zwana Aquafaba stała się wspaniałym zamiennikiem białka kurzego. Na co dzień stosuję ją w wytrawnych przepisach np. do placuszków, naleśników czy wypieków. Bardzo długo zwlekałam z przygotowaniem wegańskiej bezy, ponieważ danie to zawiera ogromne ilości zwykłego cukru. Skusiłam się jednak gdyż chciałam pokazać mojemu alergikowi, że nie ma rzeczy niemożliwych i aby poznał nowy smak. Moim zdaniem białe bezy wegańskie smakują podobnie do tych klasycznych na bazie białka jajka, ale na szczęście nie pachną jajkiem (czego ja osobiście w bezie nie lubię). Najpierw przygotowałam klasyczne wegańskie białe bezy, a potem wyczarowałam właśnie te wegańskie bezy karobowe.

Francuskie ciasteczka z jabłkami

Nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek? A może niespodziewani goście zapukali do drzwi? Jeśli masz w lodówce francuskie ciasto odpowiednie dla alergików to problem jest rozwiązany. Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu francuskie ciasteczka, które wypełnić możesz tym co lubisz. Ja przygotowałam farsz ze słodkich jabłek i rodzynków, pachnący cynamonem. Ty możesz dodać gęsty domowy dżem lub brzoskwinie z zalewy.

Ciasteczka orkiszowe Magdy

Ciasteczka pyszne, inne niż mamy, słodsze, ale nie tylko o to chodziło. Mój syn bardzo docenia fakt, że ktoś specjalnie dla niego coś przygotował. Nie zdarza się to zbyt często, bo zwykle wychodząc w gości bierzemy swój własny prowiant. Na szczęście najbliższa rodzina i przyjaciele potrafią zadbać także o mojego alergika.

Sezamki klasyczne

Przymierzam się do wyczarowania małosłodkich sezamek i dlatego zaczęłam od klasycznej wersji, pełnej cukru. Sezamki klasyczne przygotowałam na bazie cukru kokosowego zmieszanego z trzcinowym, licząc na bardziej zdrową ich wersję. Te sezamki są jednak tak słodkie, że o zdrowej wersji mowy tu być nie może. To raczej rozpusta, na którą można sobie pozwolić naprawdę rzadko i w niewielkiej ilości.   Pamiętajmy, że cukier uzależnia i wyrządza dużo szkód w naszym organiźmie! Zapraszam po przepis ...