Wiórki kokosowe lubią się chować w kuchennych szafkach.
Wykorzystaj je zanim się przeterminują i przygotuj chrupiące wegańskie ciasteczka.
Potrzebujesz więcej ciasteczkowych inspiracji?
Skorzystaj z przepisów umieszczonych w kategorii wypieki – ciasteczka.
Ponad 50 przepisów na różne wypieki znajdziesz także w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.
Książka dostępna jest już tylko w Outlecie MAG z uwagi na wyczerpany nakład. Pośpiesz się, zanim zniknie zupełnie z MAGicznych półek.
Chrupiące wegańskie ciasteczka kokosowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 12-15 minut
Ilość: 30 sztuk
Składniki:
- 200 g wegańskiej margaryny
- 75 g białego cukru lub ksylitolu
- 300 g mąki pszennej bio
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 100 g ciemnej wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
- Miękką margarynę umieszczamy w misce wraz z cukrem lub ksylitolem. Miksujemy na puszystą masę (możemy rozetrzeć dokładnie łyżką).
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę, następnie przesiewamy bezpośrednio do masy.
- Wsypujemy wiórki i miksujemy do połączenia się składników.
- Wilgotne i lekko klejące się ciasto wyrabiamy ręcznie przez krótką chwilę, dzielimy na 2 części.
- Jedną część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Od drugiej odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulkę, rozpłaszczamy na grubość ok. 6 mm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między ciasteczkami.
- Nagrzewamy piekarnik w opcji z termoobiegiem do 180°C.
- Wkładamy blachę z ciastkami, pieczemy maksymalnie przez 12–15 minut (ciasteczka mają być tylko lekko rumiane, nie brązowe).
- Wyjmujemy, po chwili przekładamy na kratkę, studzimy.
Wersja z czekoladą:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzone ciasteczka zanurzamy wierzchnią częścią w czekoladzie, a następnie wkładamy do miseczki z wiórkami, studzimy na kratce aż czekolada stwardnieje.
Wskazówki:
Wszystkie czynności możemy wykonać ręcznie bez miksera.
Margaryna musi być miękka, w temperaturze pokojowej.
Ciasteczka są niebywale kruche i chrupiące, wpływa na to cukier i rodzaj tłuszczu.
Ciasto po zagnieceniu możemy podzielić na wałeczki o średnicy 3–4 cm, owinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce.
Schłodzone rolki kroimy na talarki i pieczemy w dowolnym momencie.
Ciasteczka podczas pieczenia będą rosnąć i rozlewać się na boki (wyglądają wówczas jak biszkopciki), muszą być ułożone w odpowiedniej odległości od siebie.
No Replies to "Chrupiące wegańskie ciasteczka kokosowe"