Chrupiące wegańskie ciasteczka kokosowe

Wiórki kokosowe lubią się chować w kuchennych szafkach.

Wykorzystaj je zanim się przeterminują i przygotuj chrupiące wegańskie ciasteczka.

Potrzebujesz więcej ciasteczkowych inspiracji?

Skorzystaj z przepisów umieszczonych w kategorii wypieki – ciasteczka.

Ponad 50 przepisów na różne wypieki znajdziesz także w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.

Książka dostępna jest już tylko w Outlecie MAG z uwagi na wyczerpany nakład. Pośpiesz się, zanim zniknie zupełnie z MAGicznych półek.

Chrupiące wegańskie ciasteczka kokosowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 12-15 minut

Ilość: 30 sztuk

Składniki:

  • 200 g wegańskiej margaryny
  • 75 g białego cukru lub ksylitolu
  • 300 g mąki pszennej bio
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • 100 g ciemnej wegańskiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Miękką margarynę umieszczamy w misce wraz z cukrem lub ksylitolem. Miksujemy na puszystą masę (możemy rozetrzeć dokładnie łyżką).
  2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę, następnie przesiewamy bezpośrednio do masy.
  3. Wsypujemy wiórki i miksujemy do połączenia się składników.
  4. Wilgotne i lekko klejące się ciasto wyrabiamy ręcznie przez krótką chwilę, dzielimy na 2 części.
  5. Jedną część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  6. Od drugiej odrywamy po kawałku ciasta, formujemy w kulkę, rozpłaszczamy na grubość ok. 6 mm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-centymetrowe odstępy między ciasteczkami.
  7. Nagrzewamy piekarnik w opcji z termoobiegiem do 180°C.
  8. Wkładamy blachę z ciastkami, pieczemy maksymalnie przez 12–15 minut (ciasteczka mają być tylko lekko rumiane, nie brązowe).
  9. Wyjmujemy, po chwili przekładamy na kratkę, studzimy.

Wersja z czekoladą:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wystudzone ciasteczka zanurzamy wierzchnią częścią w czekoladzie, a następnie wkładamy do miseczki z wiórkami, studzimy na kratce aż czekolada stwardnieje.

Wskazówki:

Wszystkie czynności możemy wykonać ręcznie bez miksera.

Margaryna musi być miękka, w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka są niebywale kruche i chrupiące, wpływa na to cukier i rodzaj tłuszczu.

Ciasto po zagnieceniu możemy podzielić na wałeczki o średnicy 3–4 cm, owinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce.

Schłodzone rolki kroimy na talarki i pieczemy w dowolnym momencie.

Ciasteczka podczas pieczenia będą rosnąć i rozlewać się na boki (wyglądają wówczas jak biszkopciki), muszą być ułożone w odpowiedniej odległości od siebie.

Chrupiące ciasteczka kokosowe bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Chrupiące wegańskie ciasteczka kokosowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.