Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą

Dwa główne składniki, a tyle dobroci i pyszności.

Od lat gotuję i od lat tak samo się zachwycam tym, że można wyczarować pyszne dania z minimalnej ilości składników.

Zupa powstała podczas mojego 8 postu warzywno-owocowego, dlatego nie znajdziesz w niej tłuszczu, jest niskokaloryczna i niskoskrobiowa.

Taką zupę bez zbędnych przypraw (soli, ostrej papryki, imbiru), możesz spokojnie przygotować także maluchom. W wersji dla dzieci dodaj odrobinę oleju pod koniec gotowania.

Po więcej inspiracji na dania odpowiednie podczas postu dr Dąbrowskiej zapraszam do książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Życzę smacznego!

Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa)

Ilość: 500 ml (2 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 300 g surowej marchewki
  • 200 g dyni piżmowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • szczypta ostrej papryki
  • sok z 1/2 niedużej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy starty imbir i drobno pokrojony czosnek.
  2. Przez chwilę podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
  3. Zalewamy przegotowaną gorąca wodą, w takiej ilości, by przykryć nią warzywa.
  4. Dodajemy sól, ostrą paprykę, gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw, ok. 10 -15 minut.
  5. Zupę blendujemy, możemy rozrzedzić kolejną porcją gorącej, przegotowanej wody. Dodajemy sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy i doprawiamy solą do smaku.
  6. Podajemy na ciepło.

Wskazówki:

Zupa jest rozgrzewająca i ma ostry smak. Jeśli chcemy łagodniejszą, zmniejszamy ilość czosnku i imbiru. W wersji codziennej, bez postu, do smażenia warzyw dodajemy oliwę z oliwek.

Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Krem marchewkowy z dynią i pomarańczą"

  • comment-avatar
    Iza S 26 marca 2023 (16:20)

    Uwielbiam takie potrawy, nie tylko są bardzo dobrze przyswajalne ale także bardziej odżywcze niż może się wydawać. Super połączenie marchwi i dyni, nie próbowałem pomarańczy do tego. Z chęcią spróbuję, jak będzie smakować.

  • comment-avatar
    Anga 15 kwietnia 2023 (17:55)

    Ugotowałam tę zupę będąc na diecie dr. Dąbrowskiej i chyba wejdzie na stałe do mojego wegetariańskiego jadłospisu bo jest pyszna i gotuje się ją z prostych składników
    Polecam .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.