Sałatka z patelni z ciecierzycą

Najczęściej proste dania okazują się być najbardziej pożądanymi.

Gdy kilka dni temu pokazałam swój talerz na Instagramie, relacja osiągnęła tysiące otwarć.

Wiele osób pytało o przepis, więc dzielę się tym smacznym daniem, które możesz zjeść jako samodzielny posiłek lub w formie dodatku.

Ja raczyłam się nim w towarzystwie moich ulubionych frytek z batatów.

Poznaj więcej warzywnych dań. 150 inspiracji znajdziesz w książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.

Sałatka z patelni z ciecierzycą

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska)

Ilość: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej z pomidorów suszonych
  • ostra papryka lub 1/4 łyżeczki ostrej pasty chili
  • sól do smaku
  • suszone oregano

opcjonalnie:

  • kmin rzymski, papryka wędzona, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pastą chili, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem.
  2. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, przez chwilę smażymy.
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i również smażymy przez krótką chwilę.
  4. Dokładamy umyty szpinak, mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą. Smażymy do momentu, aż szpinak zmięknie, czyli także przez krótką chwilę.
  5. Podajemy w formie sałatki na ciepło lub po wystudzeniu, samodzielnie lub jak u mnie, w towarzystwie frytek z batatów.
Sałatka z patelni z ciecierzycą
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Sałatka z patelni z ciecierzycą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.