Najczęściej proste dania okazują się być najbardziej pożądanymi.
Gdy kilka dni temu pokazałam swój talerz na Instagramie, relacja osiągnęła tysiące otwarć.
Wiele osób pytało o przepis, więc dzielę się tym smacznym daniem, które możesz zjeść jako samodzielny posiłek lub w formie dodatku.
Ja raczyłam się nim w towarzystwie moich ulubionych frytek z batatów.
Poznaj więcej warzywnych dań. 150 inspiracji znajdziesz w książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin”.
Sałatka z patelni z ciecierzycą
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska)
Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej z pomidorów suszonych
- ostra papryka lub 1/4 łyżeczki ostrej pasty chili
- sól do smaku
- suszone oregano
opcjonalnie:
- kmin rzymski, papryka wędzona, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pastą chili, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem.
- Dodajemy odsączoną ciecierzycę, przez chwilę smażymy.
- Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i również smażymy przez krótką chwilę.
- Dokładamy umyty szpinak, mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą. Smażymy do momentu, aż szpinak zmięknie, czyli także przez krótką chwilę.
- Podajemy w formie sałatki na ciepło lub po wystudzeniu, samodzielnie lub jak u mnie, w towarzystwie frytek z batatów.
No Replies to "Sałatka z patelni z ciecierzycą"