Pieczone ziemniaczki, niby proste danie, a można je przygotować na wiele sposobów.
Na blogu znajdziesz:
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Ziemniaczki pieczone w talarkach
W książkach jeszcze więcej opcji.
Żeby zminimalizować możliwe reakcje alergiczne po spożyciu ziemniaków, najpierw je gotuję, a potem zapiekam.
Występujące w ziemniakach uczulające białka poddane obróbce termicznej zmniejszają swoje negatywne działania.
Są podobne do głównych białek brzozy, dlatego alergia na ziemniaki pojawia się najczęściej u osób uczulonych na pyłki roślin.
Specjalnie dla osób reagujących na pyłki drzew, przygotowałam zestaw aż 90 posiłków bez alergenów krzyżujących się z brzozą.
Łatwiej już się nie da.
Zapoznaj się z kompendium wiedzy na temat alergii na brzozę oraz z listą bezpiecznych posiłków. Przeczytaj opis na stronie produktu.
Rozwiej swoje wątpliwości, najlepiej jeszcze zanim zacznie pylić brzoza.
Pieczone ziemniaki dla alergika
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie)
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut gotowanie ziemniaków
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki:
- 750 g ziemniaków
- 1 pełna łyżeczka drobnej soli
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego (można pominąć)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i/lub rozmarynu
- ostra papryka (u mnie 1/4 łyżeczki)
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy, przekrawamy na ćwiartki (łódeczki). Młode wystarczy wyszorować.
- W ok. 2 l garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i rozmarynem.
- Wkładamy pokrojone ziemniaki, gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 10 minut. Zbieramy białą pianę powstałą podczas gotowania.
- Odcedzamy na durszlaku, przekładamy do żaroodpornego, płaskiego naczynia.
- Ziemniaki oprószamy suszonym tymiankiem, ostrą lub słodką papryką (my lubimy ostrzejszy smak), oraz polewamy je oliwą. Delikatnie mieszamy lub przy pomocy pędzelka kuchennego smarujemy, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, w opcji grill-termoobieg lub grill.
- Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, aż będą rumiane. W trakcie pieczenia delikatnie przewracamy, by upiekły się z każdej ze stron.
- Podajemy z pysznym czosnkowym sosem wegańskim* na bazie śmietany kokosowej, majonezu wegańskiego, czosnku i ketchupu.
Wskazówki:
Dla mnie prościej jest doprawiać ziemniaki sposobem opisanym w przepisie. Możesz jednak najpierw przygotować marynatę, a następnie posmarować nią łódeczki ziemniaków.
W tym celu łączymy ze sobą składniki: oliwę z oliwek, paprykę w proszku, suszony tymianek. Możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku czy inne ulubione przyprawy.
Zamiast oliwy świetnie sprawdzą się także zwykły olej roślinny i masło klarowane stopione (nie dla wegan).
Takie ziemniaczki często podaję wraz z pieczonym łososiem. Taki obiad z piekarnika robi się w zasadzie samodzielnie 🙂
*Przepis na czosnkowy wegański sos znajdziesz w e-booku z przepisami na Wielkanoc.
E-book jest dostępny w Sklepie MAG sezonowo, przed Świętami Wielkiej Nocy.
No Replies to "Pieczone ziemniaki dla alergika"