Pieczone ziemniaki dla alergika

Pieczone ziemniaczki, niby proste danie, a można je przygotować na wiele sposobów.

Na blogu znajdziesz:

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaczki pieczone w talarkach

Pieczone ziemniaki nadziewane

W książkach jeszcze więcej opcji.

Żeby zminimalizować możliwe reakcje alergiczne po spożyciu ziemniaków, najpierw je gotuję, a potem zapiekam.

Występujące w ziemniakach uczulające białka poddane obróbce termicznej zmniejszają swoje negatywne działania.

Są podobne do głównych białek brzozy, dlatego alergia na ziemniaki pojawia się najczęściej u osób uczulonych na pyłki roślin.

Specjalnie dla osób reagujących na pyłki drzew, przygotowałam zestaw aż 90 posiłków bez alergenów krzyżujących się z brzozą.

Łatwiej już się nie da.

Zapoznaj się z kompendium wiedzy na temat alergii na brzozę oraz z listą bezpiecznych posiłków. Przeczytaj opis na stronie produktu.

Rozwiej swoje wątpliwości, najlepiej jeszcze zanim zacznie pylić brzoza.

Pieczone ziemniaki dla alergika

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut gotowanie ziemniaków

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 pełna łyżeczka drobnej soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego (można pominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i/lub rozmarynu
  • ostra papryka (u mnie 1/4 łyżeczki)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, przekrawamy na ćwiartki (łódeczki). Młode wystarczy wyszorować.
  2. W ok. 2 l garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i rozmarynem.
  3. Wkładamy pokrojone ziemniaki, gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 10 minut. Zbieramy białą pianę powstałą podczas gotowania.
  4. Odcedzamy na durszlaku, przekładamy do żaroodpornego, płaskiego naczynia.
  5. Ziemniaki oprószamy suszonym tymiankiem, ostrą lub słodką papryką (my lubimy ostrzejszy smak), oraz polewamy je oliwą. Delikatnie mieszamy lub przy pomocy pędzelka kuchennego smarujemy, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, w opcji grill-termoobieg lub grill.
  7. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut, aż będą rumiane. W trakcie pieczenia delikatnie przewracamy, by upiekły się z każdej ze stron.
  8. Podajemy z pysznym czosnkowym sosem wegańskim* na bazie śmietany kokosowej, majonezu wegańskiego, czosnku i ketchupu.

Wskazówki:

Dla mnie prościej jest doprawiać ziemniaki sposobem opisanym w przepisie. Możesz jednak najpierw przygotować marynatę, a następnie posmarować nią łódeczki ziemniaków.

W tym celu łączymy ze sobą składniki: oliwę z oliwek, paprykę w proszku, suszony tymianek. Możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku czy inne ulubione przyprawy.

Zamiast oliwy świetnie sprawdzą się także zwykły olej roślinny i masło klarowane stopione (nie dla wegan).

Takie ziemniaczki często podaję wraz z pieczonym łososiem. Taki obiad z piekarnika robi się w zasadzie samodzielnie 🙂

*Przepis na czosnkowy wegański sos znajdziesz w e-booku z przepisami na Wielkanoc.

E-book jest dostępny w Sklepie MAG sezonowo, przed Świętami Wielkiej Nocy.

Pieczone ziemniaki dla alergika
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pieczone ziemniaki dla alergika"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.