Ziemniaczki pieczone

Od jakiegoś czasu mój syn ma ochotę na pieczone ziemniaczki w wersji na ostro. Cieszę się, że odrobina ostrej papryki mu nie szkodzi, chociaż ciągle jeszcze jak mam ją dodać do potrawy zastanawiam się czy robię dobrze.

Domowe pieczone ziemniaczki  to nic innego jak Domowe Frytki w zdrowej wersji. Różnią się kształtem i formą przygotowania.
Wersja piekarnikowa bez wątpienia jest zdrowsza, pozbawiona głębokiego smażenia w tłuszczu, chociaż uważam, że domowe frytki smażone na oleju, podawane od czasu do czasu, nie zaszkodzą.
Przepis prosty a ziemniaki efektowne, dobre także jako imprezowa przekąska z dodatkiem dipów.

Polecam i życzę Smacznego

Ziemniaczki pieczone

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: 15-20 minut
 
Składniki:
  • ½ kg ziemniaków (u nas żółta odmiana ziemniaków)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć lub użyć słodkiej)
  • zioła prowansalskie lub oregano (można pominąć lub dodać inne ulubione)

Przygotowanie:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, osuszamy
  4. Ziemniaki solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i/lub ziołami, mieszamy dokładnie dodając oliwę, wykładamy na blaszkę, tak aby się nie stykały ze sobą i od razu zapiekamy do momentu, aż będą rumiane
  5. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu

Wskazówki:

Ilość ziemniaków jakiej użyjemy do pieczenia zależy od naszych potrzeb, można upiec dwie blaszki:)
Ważne, aby zapiekać ziemniaki zaraz po natłuszczeniu i oprószeniu ziołami i solą. Jeśli w takiej zaprawie postoją dłużej, będą miękkie.
Wcześniej obrane ziemniaki zalewamy zimną wodą i osuszamy na krótko przed zapiekaniem.
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

11 komentarzy to "Ziemniaczki pieczone"

  • comment-avatar
    Arnika 18 października 2012 (09:59)

    Mmmmm, uwielbiam pieczone ziemniaki!

  • comment-avatar
    Patyska 18 października 2012 (13:20)

    Super – proste i smakowite 🙂

  • comment-avatar
    whiness 18 października 2012 (14:13)

    Pieczone ziemniaki są świetne 🙂 Lubię je bardziej niż frytki.

  • comment-avatar
    Olivia 18 października 2012 (16:56)

    mniam mniam mniam! Uwielbiam takie ziemniaczki, zwłaszcza z ostrą papryką 🙂

  • comment-avatar
    Anonymous 18 października 2012 (22:02)

    Robie od lat podobne, tylko solimy juz po upiczeniu, mam wrazenie,ze wtedy ciekawiej smakuja 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 18 października 2012 (22:04)

    Drogie Panie; Dziękuję za komentarze:)

  • comment-avatar
    Ervisha 19 października 2012 (08:54)

    Pieczone ziemniaczki… Kocham 😀

    A co do maku to nie wiedziałam, że uczula…. Dziękuję za informację 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 19 października 2012 (09:02)

    Ervisha; Mak reaguje także krzyżowo przy uczuleniu na kiwi i orzechy:(

  • comment-avatar
    Alina 25 października 2012 (22:25)

    Kto nie lubi pieczonych ziemniaczków… 🙂

  • comment-avatar
    Ewa 26 marca 2013 (12:30)

    Robię dokładnie tak samo, a moja 6-latka się cieszy, że dziś frytki na obiad:) a ja łączę dwa w jednym zdrowie i przysmak dla córki.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 marca 2013 (13:15)

    Ewa; Mój syn teraz tak to już woli nawet:) Nie ma to jak spryt mamusi!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.