Od jakiegoś czasu mój syn ma ochotę na pieczone ziemniaczki w wersji na ostro. Cieszę się, że odrobina ostrej papryki mu nie szkodzi, chociaż ciągle jeszcze jak mam ją dodać do potrawy, zastanawiam się czy robię dobrze.
Domowe pieczone ziemniaczki to nic innego jak Domowe Frytki w zdrowej wersji. Różnią się kształtem i formą przygotowania.
Wersja piekarnikowa bez wątpienia jest zdrowsza, pozbawiona głębokiego smażenia w tłuszczu, chociaż uważam, że domowe frytki smażone na oleju, podawane od czasu do czasu, nie zaszkodzą.
Przepis prosty a ziemniaki efektowne, dobre także jako imprezowa przekąska z dodatkiem dipów.
Polecam i życzę Smacznego
Ziemniaczki pieczone
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Składniki:
- ½ kg ziemniaków (u nas żółta odmiana ziemniaków)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- szczypta ostrej papryki (można pominąć lub użyć słodkiej)
- zioła prowansalskie lub oregano (można pominąć lub dodać inne ulubione)
Przygotowanie:
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, osuszamy
- Ziemniaki solimy, pieprzymy, oprószamy papryką i/lub ziołami, mieszamy dokładnie dodając oliwę, wykładamy na blaszkę, tak aby się nie stykały ze sobą i od razu zapiekamy do momentu, aż będą rumiane
- Podajemy gorące zaraz po upieczeniu
Wskazówki:
Ilość ziemniaków jakiej użyjemy do pieczenia zależy od naszych potrzeb, można upiec dwie blaszki:)
Ważne, aby zapiekać ziemniaki zaraz po natłuszczeniu i oprószeniu ziołami i solą. Jeśli w takiej zaprawie postoją dłużej, będą miękkie.
Wcześniej obrane ziemniaki zalewamy zimną wodą i osuszamy na krótko przed zapiekaniem.
11 komentarzy to "Ziemniaczki pieczone"
Arnika 18 października 2012 (09:59)
Mmmmm, uwielbiam pieczone ziemniaki!
Patyska 18 października 2012 (13:20)
Super – proste i smakowite 🙂
whiness 18 października 2012 (14:13)
Pieczone ziemniaki są świetne 🙂 Lubię je bardziej niż frytki.
Olivia 18 października 2012 (16:56)
mniam mniam mniam! Uwielbiam takie ziemniaczki, zwłaszcza z ostrą papryką 🙂
Anonymous 18 października 2012 (22:02)
Robie od lat podobne, tylko solimy juz po upiczeniu, mam wrazenie,ze wtedy ciekawiej smakuja 🙂
Mama Alergika 18 października 2012 (22:04)
Drogie Panie; Dziękuję za komentarze:)
Ervisha 19 października 2012 (08:54)
Pieczone ziemniaczki… Kocham 😀
A co do maku to nie wiedziałam, że uczula…. Dziękuję za informację 🙂
Mama Alergika 19 października 2012 (09:02)
Ervisha; Mak reaguje także krzyżowo przy uczuleniu na kiwi i orzechy:(
Alina 25 października 2012 (22:25)
Kto nie lubi pieczonych ziemniaczków… 🙂
Ewa 26 marca 2013 (12:30)
Robię dokładnie tak samo, a moja 6-latka się cieszy, że dziś frytki na obiad:) a ja łączę dwa w jednym zdrowie i przysmak dla córki.
Mama Alergika 26 marca 2013 (13:15)
Ewa; Mój syn teraz tak to już woli nawet:) Nie ma to jak spryt mamusi!