Skoro Knedle ze Śliwkami się sprawdziły, to na bazie tej samej masy ziemniaczanej wyczarowałam kluski z dziurką, czyli takie niby kluski śląskie.
To naprawdę dobre danie, zwłaszcza jak zostają nam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy dorobić do nich sosik, albo tylko grzybki na oliwie i mamy gotowy obiad. Przepis poniżej jest taki sam jak na knedle. Wystarczy, że zastosujecie zasadę, że czwarta część to mąka i możecie je przygotować z każdej ilości ugotowanych ziemniaków.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kluski z dziurką
(bez jajek, bez mleka, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: ok. 15 minut
Trudność: łatwe
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, posolonych (najlepiej takich żółtych, sypkich)
- 250 g mąki pszennej
- 250 g pieczarek na sosik
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek + ewentualnie łyżka masła klarowanego na sosik
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków, a najlepiej przemielić przez maszynkę (taką do mięsa)
- Umieścić zmielone/potłuczone ziemniaki w okrągłym garnku, wyrównać nimi dno, podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe ćwiartki
- Jedną ćwiartkę ziemniaków przełożyć do miski. Wolną przestrzeń po ziemniakach wypełnić taką ilością mąki, aby wyrównał się poziom składników w garnku
- Całość następnie przełożyć do miski z pozostałymi ziemniakami i zagniatać na gładkie ciasto
- Odrywać kawałki ciasta i formować kulki (jeśli się za bardzo klei podsypać mąką ale nie przesadzić bo będą twarde), kciukiem zrobić dziurkę, odłożyć na deseczkę, posypaną mąkę
- Zagotować wodę w garnku, do wrzątku delikatnie wrzucać kluski po kilka sztuk, tak aby się nie dotykały, delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna, przykryć garnek pokrywką i zagotować
- W momencie gotowania odsłonić pokrywkę i gotować jeszcze bez przykrycia 3-5 minut
- Ugotowane kluski wyłożyć na talerz, podać z sosem lub pieczarkami, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie
- Przygotowanie pieczarek: Pieczarki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze plasterki. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, dorzucamy pieczarki i smażymy przez kilka minut aż się lekko zrumienią, przykrywamy i chwilę dusimy (można podlać lekko wodą), doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
2 komentarze to "Kluski z Dziurką (bez jajek:)"
margot 19 października 2012 (18:34)
ale , takie kluski są nie niby śląskie ,a śląskie
Moja ciocia ponad 30 lat temu wyemigrowała na Ślaski i od swojej sąsiadki , takiej co tam mieszkała z dziada i pradziada , ma taki przepis , ziemianki i maka ziemniaczana i nic więcej
Ja innych nie robię
Anonymous 20 października 2012 (15:00)
Do tej samej masy tarkuje nieco cukini,dodaję zmielona cebulke i smaze kotlety ziemniaczane,polecam,bo też smaczne i proste:-D