wyjatkowe-okazje 65 wyniki

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to smaczne i proste danie, które można modyfikować w zależności od możliwości i upodobań smakowych. Często dodaję do niej ugotowaną ciecierzycę oraz kapary. Przygotowuję też dla odmiany dressing na bazie pasty tahini, soku z cytryny i czosnku ale to już w wersji nie dla alergika. Mó Alergik woli tę klasyczną wersję sałatki, z przepisu poniżej. 

Napoleonka babci Broni bez mleka i jajek

Mój mąż bardzo lubi ciasto karpatkę więc babcia Bronia zrobiła mu ją na Święta. Mój Alergik zobaczył i poprosił o podobne ciasto w wersji bez alergenów. Babcia Bronia jest niezawodna, na drugi dzień ciasto mojego Alergika chłodziło się w lodówce. Do jego przygotowania potrzebne są dwa główne składniki: dobrej jakości bezmleczne, bezjajeczne gotowe ciasto francuskie i masa budyniowa. Mój syn zajadał to ciasto z ogromnym smakiem. Jeszcze przed zaśnięciem i zaraz po obudzeniu mówił "zjadłbym ciasto”.

Domowa wegańska czekolada karobowa z truskawkami

Moja wersja czekolady to wyrób czekoladopodobny, zdrowy i odpowiedni dla wielu alergików. Nie zawiera ziaren kakaowca ani masła kakaowego. Powstała na bazie łatwo dostępnego oleju kokosowego i karobu w proszku, który jest zamiennikiem kakao w diecie alergików. Wydawałoby się, że połączenie w sumie dwóch składników nie powinno sprawiać kłopotów ale dziś już wiem, że kilka czynników ma duże znaczenie by eksperyment się powiódł.

Sernik jaglany najłatwiejszy

Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam. Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie czasem bywa. Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta. To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie. Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek.

Gęsina w pomarańczach

Piersi gęsi w pomarańczach to propozycja na wykwintne ale proste danie dla osób, które jedzą mięso i nie reagują alergicznie na cytrusy. Przypominam, że w przypadku owoców cytrusowych najczęściej reagujemy na pestycydy, którymi zostały one potraktowane w drodze z cieplejszych terenów do nas. Jeśli chcemy się przekonać czy rzeczywiście mamy alergię na cytrusy należy kupić ekologiczne owoce, porządnie wyszorować skórkę pod ciepłą wodą, a potem dopiero spożyć i obserwować reakcjeNie polecam testowania na krótko przed Świętami. Gęś smakuje naprawdę wykwintnie, a że jadamy ją bardzo rzadko, tym bardziej uchodzi za wyjątkowe danie.

Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie

Kasztany jadalne w wegańskiej czekoladzie to kolejna prosta propozycja na prezent świąteczny dla najbliższych, którzy nie mają uczelnia ani na kasztany ani na kakao. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak istniejącą już na blogu, morwę w czekoladzie:) Na blogu znajdziesz także skuteczny przepis na pieczone kasztany jadalne. Ważne, aby kupując kasztany zwrócić uwagę na ich jakość i świeżość. Skórka kasztana powinna do niego ładnie przylegać. Przygotowanie prezentowych czekokasztanków jest proste, ale wymaga zadbania o ładną oprawę. Warto kupić atrakcyjne torebeczki na prezent lub wykonać podobne domowym sposobem, najlepiej z pomocą dzieci. Takie czekokasztanki prezentują się okazale także w dekoracyjnych papilotkach do pralinek.

Morwa biała w czekoladzie

Własnoręcznie wykonane prezenty są wyrazem bliskości i miłości. Morwa biała w czekoladzie przygotowana domowym sposobem to prezent bardzo prosty w wykonaniu. Do jej przygotowania możemy zaangażować także najmłodszych. Zapach rozpuszczonej czekolady i tak zapewne je przywoła do kuchni. Postarajmy się o ciemną wegańską dobrej jakości czekoladę. Suszona morwa jest słodka, nie potrzeba dokładać do niej słodkiej czekolady. Takie smakołyki możemy przygotować także na bazie innych suszonych owoców czy dozwolonych orzechów. Zapewniam, że ich domowa produkcja będzie o wiele tańsza niż zakup gotowych paczuszek z czekoladowymi owocami. Niestety danie to nie nadaje się dla osób z alergią na kakao.

Piernikowe Brownie dla atopika

W ostatnim czasie wyczarowałam dodatkowo rewelacyjne piernikowe ciasto, którym muszę się podzielić bo wiem, że w niejednym domu stanie się świątecznym przysmakiem. Piernikowe brownie powstało bez wszystkich najczęściej uczulających alergenów. Nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu, cukru ani glutenu. Przygotowanie go jest dziecinnie proste a to oznacza, że znów nadarzy się okazja do rodzinnego pieczenia i wspólnego spędzania czasu.

Dyniowy deser chia i 5 urodziny MAG

Halloweenowy poranek to jednocześnie urodziny bloga MAG. Już piąty rok gromadzę dla Was przepisy bez mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, miodu, glutenu i cukru oraz dzielę się swoim doświadczeniem mamy alergika. Decydując się na założenie bloga miałam jeden cel i wiele wątpliwości. Dziś wiem, że moja praca ma sens, a wszelkie wątpliwości dawno już nie goszczą w mojej głowie. Moje czarowanie zamieniło się w pasję. Dziękuję za to, że zaglądacie do mnie, korzystacie z przepisów i stale jesteście ze mną w kontakcie. Każde słowo uznania jest dla mnie ogromnym wsparciem i bodźcem do dalszego czarowania.

Mazurek z chałwą karobową

W czasie Wielkanocy mazurek pojawi się zapewne na wielu stołach. Naszym ulubionym jest Mazurek cioci Stasi.

Specjalnie dla bezglutenowych czytelników bloga stworzyłam mazurek z chałwą karobową.

Do jego przygotowania wykorzystałam pastę sezamową z karobem. Mazurki bezglutenowe są bardzo kruche, trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Przygotowałam małe, okrągłe wersje, ale możecie zrobić jeden większy.   Zapraszam i życzę Smacznego ...