jak 31 wyniki

Jak przygotować papryczki padron?

Papryczki padron to typowe hiszpańskie papryczki, które podaje się jako tapas, praktycznie w każdym lokalu w Hiszpanii. Dobrze się składa bo akurat jestem w Barcelonie, a Ty możesz poznać prosty sposób na ich przygotowanie. W Polsce papryczki padron pojawiają się w sprzedaży w ...

Jak ugotować kaszę mannę na gęsto

Proste czynności bardzo często sprawiają kłopot. Postanowiłam zapisać ten przepis by przygotowanie deserów i kremów na bazie kaszy manny nie stanowiło problemów. Wykorzystując kaszę mannę ugotowaną na gęsto możemy przygotować pyszny krem śliwkowy niby czekoladowy. Fot. ...

Domowa masa migdałowa

Samodzielne przygotowanie masy migdałowej nie jest trudne. Jeśli zastosujemy już zblanszowane migdały albo płatki migdałów, zaoszczędzimy czas. Taką masę możemy wykorzystać do przygotowania różnych wypieków np. rogalików. Poznaj przepis na Proste rogaliki z bezmlecznego ...

Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną

Od dziś gotowanie kaszy gryczanej już nie będzie sprawiać Ci trudności. Skorzystaj ze sposobu, który w moim domu sprawdza się najlepiej. W MAGicznej kuchni stosuję kaszę gryczaną niepaloną bio i przez wielokrotne jej używanie wypracowałam metodę gotowania, która daje mi najlepszy ...

Zakwas na chleb bezglutenowy

Jak zrobić bezglutenowy zakwas na chleb? Przygotowanie zakwasu wydaje się proste. Czynność sprowadza się do proporcjonalnego, systematycznego wymieszania wody i mąki, odpowiedniego przechowywania tej mieszanki i czekania. Jak się jednak okazuje przygotowanie zakwasu często stanowi ...

Domowy makaron orkiszowy bez jajek

"Pamiętam jak w moim rodzinnym domu mama sama robiła makaron do niedzielnego rosołu. Domowy makaron dla alergika nie powstałby gdyby nie babcia Bronia. Ona ma cierpliwość i wyczucie do takich potraw". To słowa z mojej pierwszej książki "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie", którą ...

Granola czekoladowa bezglutenowa

Przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste, a wręcz konieczne, jeśli chcemy mieć pewność co do czystości jej składu. Kupne granole są najczęściej zanieczyszczone orzechami, mlekiem i glutenem. Pracując nad materiałem do mojej nowej książki, wyczarowałam ostatnio dwie ...

Jak ugotować amarantus

Ziarna amarantusa gotuję zwykle stosując zasadę; miarka ziaren na 1,5 miarki wody lub mleka. Jeśli amarantus chcemy wykorzystać do dań wytrawnych, do gotujących się ziaren możemy dodać sól i olej roślinny. Używając amarantusa do deserów i dań słodkich, gotuję go najczę...

Krem czekoladowy bez mleka bez jajek bez glutenu

Taki krem czekoladowy to rozwiązanie wielu kulinarnych problemów. Można go zjeść bezpośrednio ze słoiczka, ostrzegam bo ciężko mu się oprzeć. Można nim posmarować grzanki, pieczywo na śniadanie. Można go użyć do posmarowania gofrów, wypełnić nim kruche babeczki, przełożyć ciasteczka czy tartę, a także udekorować tort.

Nadzienie żurawinowe Mincemeat

Nazwa minecmeat nie bez kozery zawiera słowo mięso, bo jak się okazuje tradycyjne nadzienie powstawało na bazie siekanego mięsa, korzennych przypraw i suszonych owoców.  Oczywiście moja wersja nadzienia jest zmodyfikowana pod możliwości mojego alergika. Wypróbowałam również to samo nadzienie ale z dodatkiem czerwonym porto zamiast soku z żurawiny. Nie powiem, bardzo mi smakowało:)