Jak przygotować papryczki padron?

Papryczki padron to typowe hiszpańskie papryczki, które podaje się jako tapas, praktycznie w każdym lokalu w Hiszpanii.
Dobrze się składa bo akurat jestem w Barcelonie, a Ty możesz poznać prosty sposób na ich przygotowanie.

W Polsce papryczki padron pojawiają się w sprzedaży w sklepach sieciowych np. w Lidlu.

Małe, zielone, najczęściej sprzedawane w opakowaniach po 200 g. Taka porcja wystarczy do zapełnienia patelni o 24 cm średnicy.

Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś, polecam.

Zapraszam po przepis i pozdrawiam z Barcelony.

Papryczki padron

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • świeże papryczki padron (u mnie 1 opakowanie 200 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie:

  1. Papryczki myjemy, osuszmy ręcznikiem kuchennym, odcinamy dłuższe ogonki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy tyle papryczek, żeby jedną warstwą wypełnić dno patelni.
  3. Smażymy papryczki na średnim ogniu, obracając je w trakcie, żeby przyrumieniły się z każdej strony, skórka zacznie lekko brązowieć i pękać. Nie możemy ich przypalić.
  4. Przekładamy usmażone papryczki wraz z oliwą na półmisek i oprószamy świeżo zmieloną solą gruboziarnistą.
  5. Podajemy najlepiej na ciepło.
Jak przygotować papryczki padron
Fot. Katarzyna Jankowska
Papryczki padron
Fot. Katarzyna Jankowskla

No Replies to "Jak przygotować papryczki padron?"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.