Papryczki padron to typowe hiszpańskie papryczki, które podaje się jako tapas, praktycznie w każdym lokalu w Hiszpanii.
Dobrze się składa bo akurat jestem w Barcelonie, a Ty możesz poznać prosty sposób na ich przygotowanie.
W Polsce papryczki padron pojawiają się w sprzedaży w sklepach sieciowych np. w Lidlu.
Małe, zielone, najczęściej sprzedawane w opakowaniach po 200 g. Taka porcja wystarczy do zapełnienia patelni o 24 cm średnicy.
Jeśli jeszcze ich nie próbowałaś, polecam.
Zapraszam po przepis i pozdrawiam z Barcelony.
Papryczki padron
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- świeże papryczki padron (u mnie 1 opakowanie 200 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
Przygotowanie:
- Papryczki myjemy, osuszmy ręcznikiem kuchennym, odcinamy dłuższe ogonki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy tyle papryczek, żeby jedną warstwą wypełnić dno patelni.
- Smażymy papryczki na średnim ogniu, obracając je w trakcie, żeby przyrumieniły się z każdej strony, skórka zacznie lekko brązowieć i pękać. Nie możemy ich przypalić.
- Przekładamy usmażone papryczki wraz z oliwą na półmisek i oprószamy świeżo zmieloną solą gruboziarnistą.
- Podajemy najlepiej na ciepło.
No Replies to "Jak przygotować papryczki padron?"