Naleśniki gryczane szpinakowe bezglutenowe

Czy wiesz, że przepisami najczęściej wyszukiwanymi w sieci są te na naleśniki i gofry?

Sprawdzonych przepisów na naleśniki nie brakuje w MAGicznym świecie. Znajdziesz je zarówno na blogu, jak i w MAGicznych książkach.

Naleśniki gryczane szpinakowe dołączam do bazy tych poszukiwanych najczęściej, czyli wegańskich i bezglutenowych.

Testowane przez rodziców z MAGicznej Grupy Wsparcia oraz przez czytelników Newslettera.

Teraz ty też masz szansę je wypróbować.

A po przepisy na gofry zapraszam do specjalnego e-booka, w którym znajdziesz aż 30 przepisów wyłącznie na chrupiące, wegańskie gofry.

22 z nich są bezglutenowe, choć pozostałe 8 z łatwością przerobisz na wersję bez glutenu, kierując się MAGicznymi wskazówkami.

E-book 30 przepisów na... GOFRY
E-book 30 przepisów na… GOFRY

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!

Naleśniki gryczane szpinakowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie) 

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie + smażenie 

Ilość: ok. 500-600 ml gotowego ciasta 

8 naleśników o 20 cm średnicy 

Składniki:

  • 150 g (1 szklanka) kaszy gryczanej niepalonej suchej 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/4 łyżeczki soli drobnej 
  • 100 ml wody gazowanej 

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. 
  2. Rano kaszę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do blendera. 
  3. Dodajemy świeży, umyty szpinak, olej, wodę i sól, blendujemy na gładkie ciasto. 
  4. Na środek rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem, wykładamy 3 łyżki ciasta szpinakowego, spodem łyżki rozprowadzamy je po powierzchni patelni, tworząc cienki okrąg. 
  5. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu z obu stron.  
  6. Grubość naleśników zależy od ilości użytego ciasta. To ciasto nie daje się tak rozprowadzić po patelni jak tradycyjne naleśniki. 
  7. Naleśniki po usmażeniu są elastyczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je używać jako bazę zamiast tortilli czy do przygotowania krokietów.  

Wskazówki: 

Patelnię możemy posmarować tłuszczem, ale spowoduje on nieco inny wygląd powierzchni naleśników, mniej efektowny.

Naleśniki gryczane szpinakowe bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Naleśniki gryczane szpinakowe bezglutenowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.