Czy wiesz, że przepisami najczęściej wyszukiwanymi w sieci są te na naleśniki i gofry?
Sprawdzonych przepisów na naleśniki nie brakuje w MAGicznym świecie. Znajdziesz je zarówno na blogu, jak i w MAGicznych książkach.
Naleśniki gryczane szpinakowe dołączam do bazy tych poszukiwanych najczęściej, czyli wegańskich i bezglutenowych.
Testowane przez rodziców z MAGicznej Grupy Wsparcia oraz przez czytelników Newslettera.
Teraz ty też masz szansę je wypróbować.
A po przepisy na gofry zapraszam do specjalnego e-booka, w którym znajdziesz aż 30 przepisów wyłącznie na chrupiące, wegańskie gofry.
Aż 22 z nich są bezglutenowe, choć pozostałe 8 z łatwością przerobisz na wersję bez glutenu, kierując się MAGicznymi wskazówkami.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego!
Naleśniki gryczane szpinakowe
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut + moczenie + smażenie
Ilość: ok. 500-600 ml gotowego ciasta
8 naleśników o 20 cm średnicy
Składniki:
- 150 g (1 szklanka) kaszy gryczanej niepalonej suchej
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli drobnej
- 100 ml wody gazowanej
dodatkowo: patelnia z nieprzywierającym dnem
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc.
- Rano kaszę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do blendera.
- Dodajemy świeży, umyty szpinak, olej, wodę i sól, blendujemy na gładkie ciasto.
- Na środek rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem, wykładamy 3 łyżki ciasta szpinakowego, spodem łyżki rozprowadzamy je po powierzchni patelni, tworząc cienki okrąg.
- Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu z obu stron.
- Grubość naleśników zależy od ilości użytego ciasta. To ciasto nie daje się tak rozprowadzić po patelni jak tradycyjne naleśniki.
- Naleśniki po usmażeniu są elastyczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je używać jako bazę zamiast tortilli czy do przygotowania krokietów.
Wskazówki:
Patelnię możemy posmarować tłuszczem, ale spowoduje on nieco inny wygląd powierzchni naleśników, mniej efektowny.
No Replies to "Naleśniki gryczane szpinakowe bezglutenowe"