Pieczony kalafior w całości

Pieczony kalafior przygotowałam podczas mojego siódmego postu warzywno-owocowego. Starałam się jeść jeden ciepły posiłek dziennie. 14 dni postu dr Dąbrowskiej za mną, ale pozostały nowe inspiracje i przepisy.

Jeśli szukasz więcej przepisów odpowiednich na czas postu, koniecznie skorzystaj z książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Taki kalafior możesz przygotować na co dzień. Nie musisz pościć czy stosować jakichś specjalnych diet.

Przygotujesz go w prosty sposób, a upieczony w całości i podany z dodatkiem soczystej i wyrazistej sałatki, może stanowić wegańskie, samodzielne danie obiadowe.

Życzę Smacznego!

Pieczony kalafior w całości

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 1 sztuka

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior (500 g)

na sos:

  • 100-150 ml pasaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie:

  1. Łączymy ze dobą składniki na sos wraz z wyciśniętymi lub drobno pokrojonym czosnkiem. U mnie przy pomocy mini melaksera.
  2. Kalafior oczyszczamy z liści, odcinamy grubą łodygę, tak by płasko można go było ułożyć w naczyniu.
  3. Wkładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy przez 2-3 minuty.
  4. Wyjmujemy na durszlak, po chwili przekładamy do żaroodpornego naczynia i przy pomocy pędzelka smarujemy przygotowanym sosem.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy w opcji grill lub termoobieg przez ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy od jakości piekarnika i wielkości kalafiora.
  6. Podajemy z kwaśną surówką np. na bazie kiszonych ogórków.
Pieczony kalafior w całości

No Replies to "Pieczony kalafior w całości"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.