Pieczony kalafior przygotowałam podczas mojego siódmego postu warzywno-owocowego. Starałam się jeść jeden ciepły posiłek dziennie. 14 dni postu dr Dąbrowskiej za mną, ale pozostały nowe inspiracje i przepisy.
Jeśli szukasz więcej przepisów odpowiednich na czas postu, koniecznie skorzystaj z książki “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.
Taki kalafior możesz przygotować na co dzień. Nie musisz pościć czy stosować jakichś specjalnych diet.
Przygotujesz go w prosty sposób, a upieczony w całości i podany z dodatkiem soczystej i wyrazistej sałatki, może stanowić wegańskie, samodzielne danie obiadowe.
Życzę Smacznego!
Pieczony kalafior w całości
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański, dieta warzywno-owocowa)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 1 sztuka
Składniki:
- 1 nieduży kalafior (500 g)
na sos:
- 100-150 ml pasaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól
Przygotowanie:
- Łączymy ze dobą składniki na sos wraz z wyciśniętymi lub drobno pokrojonym czosnkiem. U mnie przy pomocy mini melaksera.
- Kalafior oczyszczamy z liści, odcinamy grubą łodygę, tak by płasko można go było ułożyć w naczyniu.
- Wkładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy przez 2-3 minuty.
- Wyjmujemy na durszlak, po chwili przekładamy do żaroodpornego naczynia i przy pomocy pędzelka smarujemy przygotowanym sosem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy w opcji grill lub termoobieg przez ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy od jakości piekarnika i wielkości kalafiora.
- Podajemy z kwaśną surówką np. na bazie kiszonych ogórków.
No Replies to "Pieczony kalafior w całości"