Kiedyś mówiono, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Na szczęście obecnie lepiej znamy ich właściwości. Grzyby zawierają m.in. związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym oraz są źródłem błonnika. Dostarczają także witamin i składników mineralnych.
Grzyby hodowlane, takie jak pieczarki i boczniaki, możemy podawać dzieciom już w 1. roku ich życia.
Grzybów leśnych, z uwagi na ich ciężkostrawność i możliwość zatrucia, nie zaleca się podawać dzieciom nawet do 12., a nawet do 18. roku życia.
Dary jesieni łatwo zachować na dłużej. Wystarczy je odpowiednio przygotować i zamarynować.
Czy zawsze marynowałam grzyby?
Przyznam się, że zrobiłam to po raz drugi. Zawsze otrzymywałam od rodziców i rodziny słoiczki z grzybami, nie było więc bodźca by przygotować je samodzielnie.
Ponieważ moja marynata się sprawdziła w zeszłym roku i pyszne borowiki zajadaliśmy podczas Świąt, postanowiłam powtórzyć ten eksperyment także z kurkami.
Zapraszam na grzyby marynowane i życzę powodzenie i rozwagi podczas grzybobrania.
Grzyby marynowane
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, wegańskie)
Ilość: 4 słoiczki o pojemności 300 ml
Składniki:
na zalewę
- 1 l wody
- 250 ml octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 listki laurowe
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 białe cebule pokrojone w piórka
- 1,5 kg grzybów (kurek, prawdziwków czy podgrzybków)
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy, dokładnie opłukujemy, większe przekrawamy, gotujemy przez 7-10 minut.
- Składniki na zalewę umieszczamy w ganku, gotujemy przez 10 minut, odstawiamy do przestudzenia.
- Podgotowane grzyby odcedzamy.
- Słoiczki pasteryzujemy (u mnie na sucho jak w przepisie na Dżem truskawkowo-rabarbarowy z imbirem).
- Do ciepłych słoików wkładamy na dno piórka cebuli, wkładamy grzyby, zalewamy zalewą do wysokości kołnierza słoika.
- Słoiczki zakręcamy, ponownie pasteryzujemy na sucho przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.
- Pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia, przenosimy w chłodniejsze zaciemnione miejsce.
No Replies to "Grzyby marynowane"