Przed wyjazdem na urlop zrobiłam swój pierwszy dżem truskawkowo-rabarbarowy z imbirem. Niestety nie zdążyłam wprowadzić tego przepisu na blog, co właśnie czynię.
Raczej truskawki nie są już do zdobycia, chociaż rabarbar jeszcze na bazarze widziałam. Mam nadzieję, że przepis na ten dżem przyda się choćby w przyszłym roku.
Smak dżemu z imbirem jest bardzo ciekawy. A ponieważ imbir to roślina wykorzystywana przy leczeniu przeziębień, sięganie po taki dżem zimą, przyniesie wiele korzyści, nie tylko smakowych.
Więcej na temat właściwości imbiru poczytajcie we Wskazówkach pod przepisem.
Tym razem dżem umieściłam w słoikach typu WECK®, które do przetestowania otrzymałam od firmy Owocowy Dom. Więcej na temat wrażeń z testowania w kolejnym wpisie.
Zapraszam i życzę Smacznego
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z imbirem
Czas przygotowania: 10 minut + 2-3 godziny na puszczenie soku
Czas smażenia: 15 minut + (15 minut + 15-30 minut na drugi dzień)
Pasteryzacja: 20 + 20 minut
Ilość: 950 ml dżemu
Składniki:
- 1 kg truskawek (waga po przygotowaniu)
- ½ kg rabarbaru (waga po przygotowaniu)
- 300 g cukru drobnego
- 2 porcje (2 łyżeczki) startego, świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy (b. duże truskawki można przekroić na pół),
- Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ok. 2 cm kawałki
- Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Owoce umieszczamy w dużym raczej płaskim rondlu, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 2-3 godziny, aż puszczą sok
- Następnie całość zagotowujemy na średnim ogniu i po ostudzeniu pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc (podczas gotowania wytworzy się biała piana, należy ją delikatnie zebrać czyli odszumować)
- Na drugi dzień dżem smażymy ponownie z dodatkiem pozostałego cukru, na małym ogniu ok. 15 minut, odstawiamy na 2-3 h po czym znów smażymy dodając imbir kolejne 15 do 30 minut, aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (żeby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, wylewamy łyżeczkę dżemu na deskę lub talerzyk i patrzymy czy się rozlewa, jeśli tak smażymy kolejne kilka minut aż zgęstnieje). Pamiętajmy, żeby delikatnie mieszać dżem podczas smażenia drewnianą łyżką, żeby się nie przypalił, zwłaszcza pod koniec smażenia
- Gorący dżem przekładamy do gorących, suchych (najlepiej wyparzonych w piekarniku) słoiczków, pasteryzujemy;
Pasteryzacja na sucho:
- Słoiki, wieczka i gumki myjemy i odstawiamy na ściereczkę, by lekko obeschły
- Wstawiamy słoiki i wieczka do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 120°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut
- Gumki umieszczamy w naczyniu z czystą, zimną wodą
- Gdy przygotowywany dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików i szczelnie zamykamy
- Słoiki z gorącym dżemem natychmiast po zamknięciu ponownie wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy je w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia
Wskazówki:
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
Ułatwia trawienie: Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
Łagodzi mdłości: (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
Zmniejsza agregację:(zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
Łagodzi bóle miesiączkowe: Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom: Jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
Leczy migreny: Regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
Działa przeciw-obrzękowo: Zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
Dba o jamę ustną: Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową: Poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm: W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący”, powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Źródło: TUTAJ
4 komentarze to "Dżem truskawkowo-rabarbarowy z imbirem"
Gula 16 lipca 2012 (11:35)
Jestem szalenie ciekawa tego smaku:)
mojetworyprzetwory 16 lipca 2012 (12:00)
Dżem cudny, z dodatkiem imbiru musi być pyszny, uwielbiam takie połączenia. A słoiki są przepiękne, jak dobrze, że i ja je mam- dzięki Tobie;) Pozdrawiam!
asieja 16 lipca 2012 (12:11)
pyszne słodkości zamknięte w słoiczkach
Mama Alergika 16 lipca 2012 (12:32)
Gula;Nic tylko wypróbować i zrobić, ale pewnie już w przyszłym roku, truskawek brak:(
Ewa; Dżem jest b. smaczny, a słoiki oby trzymały całą zimę:)
Asieja; Będzie ich więcej:)Pozdrawiam