Tortille na 3 Sposoby

Szybkie danie, które możemy przygotować jako przekąskę albo na kolację. Sprawdzają się także na II śniadanie do szkoły zamiast tradycyjnych kanapek. 

Dowolność składników jakich możemy użyć przy tworzeniu własnych wypełnień, sprawia, że za każdym razem nasze”kanapeczki” smakują inaczej.
Tortille robię także wtedy, gdy zostaje mi w lodówce kilka składników, czy pasta z kolacji i trzeba je jakoś wykorzystać, czyli powstają gdy nie chcę wyrzucić jedzenia:) 
Zapraszam i życzę Smacznego

Tortille na 3 sposoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15-20 minut
 
Składniki:
  • 1 opakowanie Tortilli Naturalnej (u mnie BIO)*, 6 szt
  • 3 różne wypełnienia po 2 tortille na każde

Wypełnienie Nr 1: czyli pasta z tuńczyka i papryka

  • 1 tuńczyk w puszce w sosie własnym (u mnie Ramirez wyrób portugalski)
  • 1 jajko ugotowane na twardo (zawsze 0)
  • 1 łyżka majonezu
  • ¼ cebuli drobno posiekanej lub szczypiorku
  • sól i pieprze do smaku
  • kilka kropel soku z limonki lub cytryny
  • ok. ½  papryki czerwonej, cieniutko pokrojonej w paseczki (może być pomidor) 
  1. Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy, rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy jajko pokrojone na małą kosteczkę, drobno posiekaną cebulkę, opcjonalnie kilka kropel cytryny. Mieszamy i doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku.
  2. Paprykę myjemy, kroimy w cieniutkie paseczki
  3. Tortille smarujemy pastą z tuńczyka, układamy na niej paprykę (lub jeśli wolimy plastry pomidora), zawijamy tortillę w rulonik
  4. Rulon po kilku minutach kroimy na mniejsze ok. 2cm kawałki
Wypełnienie Nr 2
  • 100 g łososia wędzonego cieniutko pokrojonego w plastry
  • 1 ogórek zielony obrany ze skórki, cieniutko pokrojony wzdłuż swojej długości, w paski (używam do tego celu obieraczki do warzyw i kroję tylko twardą część ogórka, bez nasion)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • kilkanaście liści rukoli
  • 2 łyżki śmietany owsianej doprawionej solą morską i pieprzem do smaku (można dodać kilka kropli soku z cytryny)
  1. Tortille rozkładamy, smarujemy śmietaną, układamy plastry łososia, paski ogórka, liście rukoli (może być zwykła sałata lub zupełnie bez zieleniny), plasterki pomidorków
  2. Tortille zawijamy w rulon i po chwili kroimy na mniejsze ok. 2-3cm kawałki
Wypełnienie Nr 3
  • majonez wegański (bez jajek) 2-3 łyżki
  • 1 duży pomidor bez skórki, pokrojony w plastry
  • łosoś pieczony/grillowany (ok.100g)
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3 liście sałaty zielonej
  1. Tortille rozkładamy, smarujemy majonezem wegańskim (dla nieuczulonych zwykłym),nakładamy kawałki pieczonego łososia, dokładnie pozbawiając go ości, plasterki wędzonego łososia, układamy plastry pomidora (można użyć inne ulubione i dozwolone warzywo np. ogórek czy paprykę), solimy i pieprzymy do smaku, zawijamy w rulony, kroimy na mniejsze kawałki.
Wskazówki:
Rukolę możemy zastąpić sałatą, roszpunką czy innym zielonym, ulubionym liściem.
Warzywa jakich użyjemy do wypełnienia tortilli zależą od naszego smaku i możliwości.
Zamiast śmietany owsianej można tortillę posmarować majonezem, ketchupem, lub innym ulubionym gęstym sosem.
Zamiast łososia można wykorzystać np. szynkę parmeńską lub białą rybę
 
* BIO Tortille jak na razie udało mi się kupić w Kuchniach Świata. Dobre naturalne Tortille z niewielką ilością chemii niestety dostaniemy także w Piotrze i Pawle, oraz Carrefourze. Czytajcie etykiety ze składem, czasem nie warto sięgać po gotowe produkty!
 
 
 
 
 
 
 

9 komentarzy to "Tortille na 3 Sposoby"

  • comment-avatar
    Gula 13 lipca 2012 (09:04)

    Ostatnio próbowałam zrobić bezglutenową tortillę i niestety, ale wyszły mi z nich zwykłe naleśniki:p
    A Twoje torille są idealne na imprezy:)

  • comment-avatar
    Anonymous 13 lipca 2012 (10:29)

    Polecam tortille Santa Maria – jedyne na rynku naprawdę bez konserwantów. Do kupienia w Realu, Tesco, Almie, Marcpolu albo na santamaria24.pl

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 13 lipca 2012 (10:29)

    Bardzo pyszna propozycja i jak smakowicie wyglądają te tortillowe ślimaczki! Jak dotąd tylko fajitas z niej robiliśmy i quesadillę. Tortille mam zawsze w domu, bo szybciutko można z nich coś wyczarować;)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 13 lipca 2012 (10:41)

    Gula; a gotowych bezglutenowych na rynku nie ma?
    Anonimowy; Dziękuję za info, rozejrzę się, bo jakoś jeszcze nie zabrałam się do domowych tortilli:)
    Ewa;Dziękuję, też zwykle mam pod ręką, "tak na wszelki wypadek":)

  • comment-avatar
    Dusia 13 lipca 2012 (12:44)

    podoba mi się ta wersja z tuńczykiem

  • comment-avatar
    Inka 13 lipca 2012 (14:38)

    Bardzo lubię tortillę, pod każdą postacią 🙂 Już widzę, że najbliższa tortilla będzie z tuńczykiem 🙂 Pozdrawiam!

  • comment-avatar
    Mariola 13 lipca 2012 (19:44)

    Super.

  • comment-avatar
    Patyska 14 lipca 2012 (07:00)

    Lubię tortille, ale właśnie ich nachemiowanie mnie odstrasza 🙁 Ale skoro są eko, to lecę do KŚ, bo mi swoimi smaka narobiłaś 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 lipca 2012 (14:03)

    Dusiu; Podobnie robię z pstrągiem, makrelą i mięskiem z rosołu:)
    Inka; Życzę Smacznego
    Mariola;Dziękuję:)
    Patyska; Zerknij jeszcze powyżej w komentarzach, Anonimowy polecał inną markę tortilli, może te też Ci przypasują:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.