Naleśniki karobowe z truskawkami

Lekkie, mało słodkie i smaczne.  Nie zajmują zbyt wiele czasu, więc stanie przy kuchence w upalny dzień nie sprawi kłopotu. 

Naleśniki z dodatkiem karobu pasują także na deser czy II śniadanie. Można je oczywiście ubrać w każde, odpowiednie dla nas owoce. 

Zapraszam i życzę Smacznego
 

Naleśniki karobowe z truskawkami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS SMAŻENIA: 15 minut

LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób

Składniki:
  • 250 ml mleka orkiszowo-migdałowego lub orkiszowego 
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów
  • 100-200 g truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na mniejsze kawałki
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • mus z truskawek (z ok. 100 g) do polania
  • 50 ml śmietanki migdałowej wymieszanej z łyżeczką cukru pudru, do polania naleśników
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów (opcjonalnie) do przybrania

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
  2. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy i karob, dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
  3. Ciasto ma mieć lejącą, niezbyt rzadką konsystencję. Jeśli uznamy że jest zbyt gęsta i nie chcemy grubszych naleśników należy do ciasta dodać jeszcze trochę mleka
  4. Rozgrzać patelnię, dodać olej i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę (naleśniki podlewać olejem w trakcie smażenia)
  5. Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich truskawki oraz polać wcześniej przygotowanym musem truskawkowym, a także słodką śmietanką
  6. Naleśniki idealnie smakują na ciepło posypane uprażonymi płatkami migdałów 
 
 

 

4 komentarze to "Naleśniki karobowe z truskawkami"

  • comment-avatar
    Gula 11 lipca 2012 (12:40)

    Musiałam sprawdzić co to jest "karob" a to mączka z chleba świętojańskiego:) Naleśniki mają ciekawie fajny kolor:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 lipca 2012 (13:01)

    Gula; O karobie możesz też poczytać u mnie w części Porady u wskazówki. Używamy go zamiast kakao:) Polecam bo bardzo zdrowy!

  • comment-avatar
    Patyska 12 lipca 2012 (06:10)

    Nareszcie jesteś, Kochanieńka! 🙂 Bez Ciebie nic mi się nie chciało i w lipcu mam tylko dwa wpisy…
    Naleśniki cudne, tylko wciągać 😉

  • comment-avatar
    Ewa 25 sierpnia 2012 (17:59)

    Bardzo dobre,delikatne u mnie byly dzis z malinami.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.