Owsianka buraczkowa z jeżynami to wyjątkowa wersja śniadaniowa z dodatkiem warzyw i owoców jednocześnie.
Trzeba wiedzieć, że buraki rzadko uczulają, choć mogą dawać reakcje krzyżowe przy alergii na pyłki traw.
Są bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B.
Mają działanie przeciwnowotworowe. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia.
Owsiankę polecam i zapewniam, że smak buraków nie jest mocno wyczuwalny.
Życzę Smacznego!
Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe posiłki pełne sezonowych warzyw i owoców, zajrzyj do książek z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi“.
Dla najmłodszych przygotowałam również MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacje, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!
Owsianka buraczkowa z jeżynami
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 średni upieczony lub ugotowany burak
- 1 jabłko lub brzoskwinia
- 250 ml dowolnego napoju roślinnego
- 7 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich
- 1 łyżka rodzynek (można pominąć)
dodatkowo
- opcjonalnie syrop klonowy
- sok z cytryny
- jeżyny lub inne owoce
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wkładamy upieczonego lub ugotowanego, obranego i pokrojonego buraka, dodajemy posiekane jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz napój roślinny, blendujemy na gładki płyn.
- Przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy płatki owsiane i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy.
- Opcjonalnie polewamy syropem klonowym i sokiem z cytryny.
- Podajemy z kwaśnymi owocami (np. jeżynami).
Wskazówki:
Płatki owsiane możemy zalać buraczkowym koktajlem i odstawić na noc. Rano do owsianki dodajemy tylko owoce i zabieramy ją ze sobą do pracy.
Taką owsiankę bez dodatku syropu klonowego można podać dzieciom już w 1. roku życia.
No Replies to "Owsianka buraczkowa z jeżynami"