Owsianka buraczkowa z jeżynami

Owsianka buraczkowa z jeżynami to wyjątkowa wersja śniadaniowa z dodatkiem warzyw i owoców jednocześnie.

Trzeba wiedzieć, że buraki rzadko uczulają, choć mogą dawać reakcje krzyżowe przy alergii na pyłki traw.

Są bogate w błonnik, żelazo, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, witaminę C i witaminy z grupy B.

Mają działanie przeciwnowotworowe. Niestety, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, dlatego przy ich spożyciu należy zadbać o podaż wapnia.

Owsiankę polecam i zapewniam, że smak buraków nie jest mocno wyczuwalny.

Życzę Smacznego!

Jeżeli chcesz poznać więcej przepisów na zdrowe posiłki pełne sezonowych warzyw i owoców, zajrzyj do książek z serii “Mama Alergika Gotuje z dziećmi“.

Dla najmłodszych przygotowałam również MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacje, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!

Spersonalizowana MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania z naklejkami dla dzieci w wieku od 4 do 7 lat.

Owsianka buraczkowa z jeżynami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje 

Składniki:

  • 1 średni upieczony lub ugotowany burak 
  • 1 jabłko lub brzoskwinia 
  • 250 ml dowolnego napoju roślinnego 
  • 7 łyżek płatków owsianych bezglutenowych górskich 
  • 1 łyżka rodzynek (można pominąć)

dodatkowo

  • opcjonalnie syrop klonowy 
  • sok z cytryny 
  • jeżyny lub inne owoce

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera wkładamy upieczonego lub ugotowanego, obranego i pokrojonego buraka, dodajemy posiekane jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz napój roślinny, blendujemy na gładki płyn. 
  2. Przelewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy płatki owsiane i rodzynki, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki zmiękną, a owsianka zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy. 
  3. Opcjonalnie polewamy syropem klonowym i sokiem z cytryny. 
  4. Podajemy z kwaśnymi owocami (np. jeżynami). 

Wskazówki:

Płatki owsiane możemy zalać buraczkowym koktajlem i odstawić na noc. Rano do owsianki dodajemy tylko owoce i zabieramy ją ze sobą do pracy.

Taką owsiankę bez dodatku syropu klonowego można podać dzieciom już w 1. roku życia.

Owsianka buraczkowa z jeżynami bez mleka bez jajek bez glutenu bez cukru bez soi wegańska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Owsianka buraczkowa z jeżynami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.