Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody! Kto im się oprze?

Czy alergik musi z nich rezygnować?

Jakie lody są bezpieczne dla alergika?

Jakie alergeny możesz spotkać w gotowych lodach wegańskich?

Odpowiedzi na te pytania i wiele innych znajdziesz w tym wpisie blogowym.

Tymczasem zapraszam na pyszne lody jogurtowo-truskawkowe, które przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Skorzystaj także z innych przepisów na lody i sorbety!

Wakacje już niebawem! Dla najmłodszych przygotowałam MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacyjny wyjazd, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!

Spersonalizowana MAGiczna edukacyjna książka do kolorowania z naklejkami dla dzieci w wieku od 4 do 7 lat.

Lody jogurtowo-truskawkowe

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie min. 3 h

Ilość: 6 sztuk

Składniki:

  • 2 jogurty kokosowe naturalne bez cukru (320 g)
  • 300 g truskawek
  • duża kiść świeżej bazylii (u mnie ½ listków z doniczki)
  • sok z limonki lub cytryny (do smaku)
  • syrop klonowy lub dozwolony miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Truskawki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do melaksera.
  2. Dodajemy liście świeżej bazylii, blendujemy na gładki mus.
  3. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i syropem klonowym.
  4. Foremki na lody do połowy wypełniamy jogurtem, uzupełniamy musem z truskawek.
  5. Przy pomocy widelca wtłaczamy mus pomiędzy jogurt.

Lody wkładamy na minimum 3 h do zamrażarki.

Wskazówki:

Możemy wymieszać jogurt z musem i zrobić lody truskawkowe.

Zamiast jogurtu kokosowego możemy użyć inny dozwolony.

Lody jogurtowo-truskawkowe z bazylią
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Lody jogurtowo-truskawkowe"

  • comment-avatar
    Magda plant-based 13 czerwca 2023 (07:19)

    Smacznego! 🙂

  • comment-avatar
    SunTrack 20 lipca 2023 (10:02)

    Ślinka cieknie, wyglądaja super!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.