Lody! Kto im się oprze?
Czy alergik musi z nich rezygnować?
Jakie lody są bezpieczne dla alergika?
Jakie alergeny możesz spotkać w gotowych lodach wegańskich?
Odpowiedzi na te pytania i wiele innych znajdziesz w tym wpisie blogowym.
Tymczasem zapraszam na pyszne lody jogurtowo-truskawkowe, które przygotujesz w zaledwie 15 minut.
Skorzystaj także z innych przepisów na lody i sorbety!
Wakacje już niebawem! Dla najmłodszych przygotowałam MAGiczną edukacyjną książkę do kolorowania z naklejkami. Zabierz ją na wakacyjny wyjazd, a z pewnością pomoże uniknąć nudy w podróży!
Lody jogurtowo-truskawkowe
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie min. 3 h
Ilość: 6 sztuk
Składniki:
- 2 jogurty kokosowe naturalne bez cukru (320 g)
- 300 g truskawek
- duża kiść świeżej bazylii (u mnie ½ listków z doniczki)
- sok z limonki lub cytryny (do smaku)
- syrop klonowy lub dozwolony miód do smaku
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, oczyszczamy, wkładamy do melaksera.
- Dodajemy liście świeżej bazylii, blendujemy na gładki mus.
- Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i syropem klonowym.
- Foremki na lody do połowy wypełniamy jogurtem, uzupełniamy musem z truskawek.
- Przy pomocy widelca wtłaczamy mus pomiędzy jogurt.
Lody wkładamy na minimum 3 h do zamrażarki.
Wskazówki:
Możemy wymieszać jogurt z musem i zrobić lody truskawkowe.
Zamiast jogurtu kokosowego możemy użyć inny dozwolony.
2 komentarze to "Lody jogurtowo-truskawkowe"
Magda plant-based 13 czerwca 2023 (07:19)
Smacznego! 🙂
SunTrack 20 lipca 2023 (10:02)
Ślinka cieknie, wyglądaja super!