lody-i-sorbety 12 wyniki

Lody dla alergika

Sezon na lody trwa! Lody to deser, po który latem sięgamy najczęściej. Jednak jak wybrać lody dla alergika? Klasyczne lody powstają na bazie mleka krowiego, śmietany i jajek. Następnie są wzbogacane także o owoce, kakao czy orzechy. O takich lodach muszą zapomnieć wszyscy, ...

Lody truskawkowe z nerkowców wegańskie

Zamiast sernika powstały dwa nowe dania, czyli lody i mini serniczki w pucharkach. Lody są wegańskie, pozbawione mleka i jajek, nie zawierają glutenu, ani cukru a użyte owoce można zamienić na inne. Jestem pewna, że mimo iż kwalifikuję ten przepis do kategorii Nie dla alergika, znajdzie on swoich zwolenników także wśród alergików, którzy nie są uczuleni na orzechy.

Deser lodowy z Super Krówką

Deser, który wyczarowałam z użyciem kremu truskawkowo-kakaowego od Super Krówki przygotujecie w kilka minut. Ja zawsze mam kilka zamrożonych bananów pod ręką bo nigdy nie wiadomo kiedy moja rodzina będzie miała ochotę na domowe lody.Podałam ten deser od razu po przygotowaniu, ale jeśli przelejemy go do foremek na lody to po ok. 3 godzinach będziemy cieszyć się domowymi lodami na patyku:)

Lody bananowe z karobem

Lody bananowe z karobem to pożywny orzeźwiający deser zawierający potas, magnez i witaminy z grupy B

Wegańskie lody jaglane z mango

Kasza jaglana sprawdza się w różnych posiłkach. Lody jaglane mają kremową konsystencję. W zależności od użytych owoców, ich smak za każdym razem jest inny! Zapraszam na ochłodzenie i życzę Smacznego ...

Lody bananowe bez mleka, jajek i glutenu

Lody to ulubiony deser nie tylko małych alergików. Często wydaje się nam, że przygotowanie ich w domu, bez specjalnej maszynki nie jest możliwe. A to błąd. Przy pomocy domowego blendera też damy radę. Lody bananowe bez mleka, jajek i glutenu są mniej kremowe, bardziej zbliżone do sorbetu. Kilkakrotne ich miksowanie ma na celu odpowiednie ich napowietrzenie a co za tym idzie, uzyskanie kremowej konsystencji. Stosując różne, dozwolone owoce możemy tworzyć własne smaki. Na blogu znajduje się więcej przepisów na domowe lody. A jeżeli zależy Ci na przygotowywaniu posiłków wspólnie z dzieckiem, polecam Ci książki z serii Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato oraz Dania na jesień i zimę. W zestawie taniej! Zapraszam na kręcenie domowych lodów i życzę Smacznego

...

Domowe lody bananowo-karobowe

Na blogu Matka Weganka zobaczyłam lody czekoladowe, kremowe, wyglądały smakowicie i stały się inspiracją do moich lodów bananowo-karobowych. O tym, że moje lody mają być bananowe, zdecydował mój syn, który uczestniczył w ich produkcji. Smakował i proponował, co by tu jeszcze dodać. Ostatecznie, zachwycił się swoim dziełem i sam to dzieło zjadł:) Lody zrobiłam w swoich śmiesznych foremkach, które bliżej zaprezentuję w kolejnym dziś wpisie o MAGicznych Gadżetach w mojej kuchni. Zapraszam i życzę Smacznego

Sorbet z rabarbaru

Robi się coraz cieplej, więc sorbet z rabarbaru świetnie się sprawdzi. Ten przepis zmodyfikowałam i umieściłam w książce "Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót". Po inne przepisy oparte na sezonowych warzywach i owocach, w tym rabarbarze, zapraszam do książki pt. "Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato". Znajdziesz w niej 60 różnych prostych i smacznych dań bez alergenów, które przygotujesz razem z dziećmi. Wszystkie przepisy powstały na bazie sezonowych warzyw i owoców, są wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru. Przygotowanie posiłków może stanowić świetną zabawę i naukę. Dzięki wierszom, ciekawostkom oraz poradom od MAG, wraz z dzieckiem przyswoisz wiele cennych informacji.
Książka zawiera także pakiet merytorycznej wiedzy niezbędnej dla każdej mamy alergika.
Tymczasem zapraszam Cię na sorbet i życzę Smacznego...

Domowe lody truskawkowe

Kolejna odsłona lodowa. Truskawki, truskawki, truskawki... i tak mam nadzieję do końca czerwca:) Zrobiłam więc domowe lody z truskawek, smakowały super, tak lekko i orzeźwiająco, polane migdałową śmietanką.

Domowe lody pomarańczowe

Lody jemy przez cały rok. Jak pisałam już wcześniej przy okazji Torciku lodowego zwykle kupujemy swoje ulubione smaki w sprawdzonej lodziarni. Pomyślałam jednak, a co to za filozofia ukręcić sobie domowe lody i zaczęło się:) Na początek trafiło na lody z pomarańczy. Ostatnio miałam okazję kupować w zaprzyjaźnionym warzywniaku tak słodkie i soczyste pomarańcze, że musiałam je do celów lodowych wykorzystać. Na szczęście mój Alergik w tym roku już może je jeść. Testowaliśmy pomarańcze bardzo delikatnie i nadal dostaje je tylko w ograniczonych ilościach, ale jest dobrze:). Zrobiłam dwa rodzaje domowych lodów pomarańczowych, widoczne na zdjęciach. Te jaśniejsze mają dodatek śmietanki migdałowej, są bardziej kremowe. Polecam i życzę Smacznego.