Lody bananowe z karobem

Zwykle lody jadamy latem ale bezpieczniej dla zdrowia jest cieszyć się ich smakiem gdy na dworze jest chłodniej. Zbyt duża różnica temperatur sprzyja przeziębieniom i zapaleniom migdałków. Lody bananowe z karobem to pożywny orzeźwiający deser zawierający potas, magnez i witaminy z grupy B.

Bananów powinny unikać osoby z alergią na lateks.

Karob uznaje się za bezpieczny dla alergików jednak osoby z silnym uczuleniem na orzeszki ziemne czy rośliny strączkowe powinny ostrożnie wprowadzać go do diety.

Po więcej sezonowych dań dla najmłodszych zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato“. Skorzystaj z promocji i wybierz zestaw z edukacyjną książką do kolorowania z naklejkami!

Zapraszam i życzę Smacznego

Lody bananowe z karobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany schłodzone
  • ½ litra mleka roślinnego bezglutenowego schłodzonego
  • 2 łyżki maranty trzcinowatej lub 1 łyżka inuliny w proszku
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • owoce do ustrojenia: np. smoczy owoc

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe banany do lodówki, wyjmujemy zimne na krótko przed użyciem, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w blenderze kielichowym
  2. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone (może być także lekko zmrożone) mleko roślinne, syrop klonowy oraz 1 łyżkę soku z cytryny
  3. Dosypujemy marantę trzcinowatą lub inulinę oraz karob w proszku, blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, doprawiamy do smaku syropem i sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 30 minut
  4. Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy napowietrzając je i pozbawiając kryształków lodu, znów umieszczamy je w zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są za gęste i w kielichowym trudno je zmiksować)
  5. Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody, zamrażamy ok. 30 minut (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej po wyjęciu będą twarde i przed podaniem najlepiej je ponownie zmiksować blenderem ręcznym)
  6. Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy foremki ciepłą wodą
  7. Lody z pojemnika formujemy w kulki, wykładamy do miseczek podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową

Wskazówki: 

Lody na mleku kokosowym mają bardziej kremową konsystencją.

Lody bananowe z karobem, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Lody bananowe z karobem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.