Zwykle lody jadamy latem ale bezpieczniej dla zdrowia jest cieszyć się ich smakiem gdy na dworze jest chłodniej. Zbyt duża różnica temperatur sprzyja przeziębieniom i zapaleniom migdałków. Lody bananowe z karobem to pożywny orzeźwiający deser zawierający potas, magnez i witaminy z grupy B.
Bananów powinny unikać osoby z alergią na lateks.
Karob uznaje się za bezpieczny dla alergików jednak osoby z silnym uczuleniem na orzeszki ziemne czy rośliny strączkowe powinny ostrożnie wprowadzać go do diety.
Po więcej sezonowych dań dla najmłodszych zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.
Zapraszam i życzę Smacznego
Lody bananowe z karobem
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut + mrożenie
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 2 dojrzałe banany schłodzone
- ½ litra mleka roślinnego bezglutenowego schłodzonego
- 2 łyżki maranty trzcinowatej lub 1 łyżka inuliny w proszku
- 2 łyżki karobu w proszku
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki syropu klonowego
- owoce do ustrojenia: np. smoczy owoc
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej wkładamy dojrzałe banany do lodówki, wyjmujemy zimne na krótko przed użyciem, obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w blenderze kielichowym
- Dodajemy bardzo dobrze schłodzone (może być także lekko zmrożone) mleko roślinne, syrop klonowy oraz 1 łyżkę soku z cytryny
- Dosypujemy marantę trzcinowatą lub inulinę oraz karob w proszku, blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, doprawiamy do smaku syropem i sokiem z cytryny, przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 30 minut
- Lekko zmrożone lody przekładamy do blendera i ponownie mieszamy napowietrzając je i pozbawiając kryształków lodu, znów umieszczamy je w zamrażarce i po 30 minutach jeszcze raz blendujemy (w tym przypadku sprawdza się już blender ręczny, ponieważ lody są za gęste i w kielichowym trudno je zmiksować)
- Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika lub do foremek na lody, zamrażamy ok. 30 minut (jeśli pozostaną w zamrażarce dłużej po wyjęciu będą twarde i przed podaniem najlepiej je ponownie zmiksować blenderem ręcznym)
- Aby wyjąć lody z foremek, delikatnie polewamy foremki ciepłą wodą
- Lody z pojemnika formujemy w kulki, wykładamy do miseczek podajemy z owocami, syropem daktylowym lub polewą karobową
Wskazówki:
Lody na mleku kokosowym mają bardziej kremową konsystencją.
No Replies to "Lody bananowe z karobem"