Owsianka arbuzowa

MAGiczne owsianki sprawdzają się w każdej sytuacji. Możemy przygotować je na ciepło lub zimno. Możemy użyć różnych płatków i różnych owoców czy warzyw.

Odkąd wyczarowałam pierwszą MAGiczną owsiankę waniliową stale tworzę jej nowe wersje.

Dziś zapraszam na orzeźwiającą owsiankę arbuzową, którą serwuję podczas wakacji nad polskim morzem.

Życzę Smacznego

MAGiczna owsianka arbuzowa

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 5 minut + moczenie płatków

Ilość: 2 porcje

Składniki: 

  • 100 ml gorącej wody
  • 250 ml mleka jaglanego bezglutenowego
  • 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka inuliny (można pominąć)
  • 1/3 arbuza bez pestek
  • ½ czerwonego grapefruita

Przygotowanie:

  1. W blenderze kielichowym umieszczamy płatki owsiane i zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na 15-30 minut (im dłużej tym lepiej, wiec warto płatki zalać na noc i pozostawić do rana)
  2. Dodajemy inulinę, sok z grapefruita i miąższ arbuza, blendujemy. Arbuz jest słodki więc nie musimy owsianki dosładzać syropem czy miodem.
  3. Owsiankę  przelewamy do kubków i podajemy od razu do picia

Wskazówki: 

Rzadszą wersję owsianki uzyskamy poprzez dolanie większej ilości wody.

Owsiankę możemy przygotować z udziałem innych dozwolonych owoców i płatków.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Owsianka arbuzowa"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.