Sernik z nerkowców
Sernik z nerkowców przygotowałam już jakiś czas temu, głównie dla siebie, ale smakował wszystkim domownikom, oprócz alergika, ponieważ on nawet nie mógł go spróbować, z uwagi na alergię na orzechy.
Jeśli wykluczasz mleko, jajka, soję i gluten, jesteś na diecie wegańskiej i ...
Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką
Tym razem postanowiłam do kaszy dodać mleko kokosowe. Chciałam uzyskać kremową konsystencję ciasta i sprawdzić jak smakuje taka wersja jagielnika. Ponieważ trwa sezon na rabarbar postanowiłam połączyć delikatny kremowy smak kaszy jaglanej z kwaśnym i wyrazistym rabarbarem. Jagielnik z rabarbarem okazał się uzależniający, jeden kawałek to dopiero zaproszenie do uczty.
Deser lodowy z Super Krówką
Deser, który wyczarowałam z użyciem kremu truskawkowo-kakaowego od Super Krówki przygotujecie w kilka minut. Ja zawsze mam kilka zamrożonych bananów pod ręką bo nigdy nie wiadomo kiedy moja rodzina będzie miała ochotę na domowe lody.Podałam ten deser od razu po przygotowaniu, ale jeśli przelejemy go do foremek na lody to po ok. 3 godzinach będziemy cieszyć się domowymi lodami na patyku:)
Deser śmietanowiec bez mleka
Śmietanowiec ale bez mleka powstał na życzenie mojego alergika. Wersję bez glutenu przygotujesz na bazie śmietanki sojowej lub kokosowej. Galaretki do tego deseru lepiej przygotować dzień wcześniej. Deser wygląda na prosty, ale fakt chłodzenia wydłuża jego przygotowanie.
Domowa wegańska czekolada karobowa z truskawkami
Moja wersja czekolady to wyrób czekoladopodobny, zdrowy i odpowiedni dla wielu alergików. Nie zawiera ziaren kakaowca ani masła kakaowego.
Powstała na bazie łatwo dostępnego oleju kokosowego i karobu w proszku, który jest zamiennikiem kakao w diecie alergików.
Wydawałoby się, że połączenie w sumie dwóch składników nie powinno sprawiać kłopotów ale dziś już wiem, że kilka czynników ma duże znaczenie by eksperyment się powiódł.
Sernik jaglany najłatwiejszy
Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam.
Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie czasem bywa.
Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.
To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.
Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek.
Piernikowe Brownie dla atopika
W ostatnim czasie wyczarowałam dodatkowo rewelacyjne piernikowe ciasto, którym muszę się podzielić bo wiem, że w niejednym domu stanie się świątecznym przysmakiem.
Piernikowe brownie powstało bez wszystkich najczęściej uczulających alergenów. Nie zawiera mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera, miodu, cukru ani glutenu.
Przygotowanie go jest dziecinnie proste a to oznacza, że znów nadarzy się okazja do rodzinnego pieczenia i wspólnego spędzania czasu.
Deser chia z frużeliną jagodową
Deser z nasiona szałwi hiszpańskiej stał się tak popularny, że można go spotkać w każdym barze i na każdym blogu.
O nasionach chia pisałam już kwietniu 2013 r.:)
Nasiona chia stały się znane dzięki biegaczom i ultramaratończykowi Scottowi Jurkowi. Słynny napój izotoniczny Iskiate to nieodłączny element moich treningów biegowych.
Taki chia deser przygotowuje się w bardzo prosty sposób, więc po co przepłacać, jak możemy zrobić go samodzielnie w domu.
Domowy budyń waniliowy
Domowy budyń waniliowy nie jest skomplikowany. Przygotujemy go w 10 minut i mamy pewność, że podajemy rodzinie zdrową wersję tego dania.
Lody bananowe z karobem
Lody bananowe z karobem to pożywny orzeźwiający deser zawierający potas, magnez i witaminy z grupy B