Wstawiam ten przepis dziś z nadzieją, że skorzystają z niego mężczyźni, którzy jutro zaskoczą ukochane kobiety własnoręcznie wykonanym prezentem:)
Zanim zabrałam się do czarowania przeczytałam kilka artykułów o tym, jak powstaje prawdziwa czekolada.
Proces tworzenia tabliczki czekolady, po którą tak często sięgamy jest bardziej skomplikowany niż myślałam. Moja wersja czekolady to wyrób czekoladopodobny, zdrowy i odpowiedni dla wielu alergików. Nie zawiera ziaren kakaowca ani masła kakaowego.
Powstała na bazie łatwo dostępnego oleju kokosowego i karobu w proszku, który jest zamiennikiem kakao w diecie alergików.
Wydawałoby się, że połączenie w sumie dwóch składników nie powinno sprawiać kłopotów ale dziś już wiem, że kilka czynników ma duże znaczenie by eksperyment się powiódł.
Jednym z nich jest temperatura oleju, a drugim dodatki.
Olej kokosowy nie powinien być gorący, wystarczy go lekko podgrzać. Próba dodania melasy karobowej, która mogłaby osłodzić tabliczkę u mnie się nie powiodła, masa ścięła się i rozwarstwiła.
Czekoladę należy studzić w temperaturze pokojowej, a dopiero potem wstawić do lodówki.
Moje eksperymenty czekoladowe jeszcze się nie zakończyły. Mam nadzieję, że powstaną kolejne tabliczki tym razem na bazie masła kakaowego.
Tymczasem zapraszam po przepis na bardzo prostą wersję domowej czekolady karobowej z truskawkami.
Życzę Smacznego
Domowa wegańska czekolada karobowa
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Ilość: 1 tabliczka ok 20cmx15 cm
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego
- 4 łyżki karobu w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
- ok. 10 g liofilizowanych truskawek i/lub borówek
Przygotowanie:
- Do nagrzanego rondelka wkładamy olej kokosowy, utrzymujemy w cieple aż uzyska płynną konsystencję
- Karob przesiewamy do ciepłej stalowej miseczki, dodajemy olej i dokładnie mieszamy tworząc płynną czekoladę, miseczkę utrzymujemy na ciepłym blacie kuchenki
- Stopniowo wlewamy syrop klonowy i ponownie mieszamy
- Na papier do pieczenia wylewamy płynną czekoladę, posypujemy ją liofilizowanymi owocami, które następnie lekko wciskamy w masę
- Czekoladę odstawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej, potem możemy schodzić ją w lodówce
- Zimną tabliczkę łamiemy przed podaniem, przechowujemy w lodówce
Wskazówki:
Próba dodania ekstraktu wanilii czy melasy się nie powiodła, masa czekoladowa się ścięła.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
20 komentarzy to "Domowa wegańska czekolada karobowa z truskawkami"
mlodakk 7 marca 2017 (10:22)
I takie domowe słodycze są najlepsze . Musze koniecznie zrobić taką czekoladę
Katarzyna Jankowska 7 marca 2017 (22:06)
Zachęcam bo robi się ją bardzo szybko:)
Doti 2 stycznia 2018 (22:46)
Mozna zastapic karob w proszku tym w syropie? Jesli tak to w jakiej proporcji?
Katarzyna Jankowska 5 stycznia 2018 (18:38)
Nie można
Monika 7 marca 2017 (19:59)
Czy mogę wlać masę do silikonowej formy na praliny zamiast wylać ją na papier? Czy po stężeniu bez problemu wyjmę ją z formy?
Katarzyna Jankowska 7 marca 2017 (22:05)
Tak bez problemu:) Czekolada ta może przybrać różne kształty:)
Monika 10 marca 2017 (15:58)
Oto efekt. ☺Udało się za pierwszym razem, a same przygotowanie nie było pracochłonne.
Zastosowałam się do proporcji, ale praliny zrobiłam oczywiście z kakao. Nie miałam pod ręką owoców, więc czekoladki są z siekanymi migdałami. ☺ https://uploads.disquscdn.com/images/a2c084ec5f3f4b56062ecd4ba82a4d5fb20811e175623eadbc5d9d9083a5af69.jpg
Katarzyna Jankowska 10 marca 2017 (18:14)
Pięknie:) Można je nadziewać.
Aleksandra Wrońska 9 marca 2017 (19:01)
Robię podobnie, tylko bez truskawek, bo mój alergik nie może 🙁
Katarzyna Jankowska 10 marca 2017 (18:13)
Można dodać borówki, rodzynki albo morwę białą.
Doti 2 stycznia 2018 (19:02)
A mozna zamiast oleju dac maslo klarowane?
Katarzyna Jankowska 5 stycznia 2018 (18:38)
Nie, można masło kakaowe.
Patrycja 10 stycznia 2021 (10:35)
Witam próbuje już 3 raz zrobić czekoladę i za każdym razem robi mi się glut z karobu oleju i syropu klonowego proszę o podpowiedz dlaczego
Katarzyna Jankowska 12 stycznia 2021 (21:31)
Najprawdopodobniej olej jest za gorący. Wszystkie wskazówki są w treści wpisu.
Patrycja z grupy mag 30 grudnia 2021 (21:04)
Witam, czy olej kokosowy można zamienić na margarynę roślinną? Nie możemy oleju kokosowego…
Katarzyna Jankowska 31 grudnia 2021 (11:51)
Sprawdzi się lepiej masło kakaowe. Nie próbowałam na margarynie. Tłuszcz powinien po wystudzeniu dać stałą konsystencję.
Edyta 16 grudnia 2022 (21:54)
Ile dni może leżeć ta czekolada w sensie jaki termin do spożycia? Czy można dać coś innego zamiast oleju kokosowego zwykły olej ?
Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (09:55)
Zamiast oleju kokosowego można wykorzystać masło kakaowe. Przechowywana w lodówce, nie powinna mieć problemów nawet przez dłuższy okres. Niestety u nas spożycie jej zajęło nam kilka dni, więc dłużej nie testowałam.
Edyta 20 grudnia 2022 (19:47)
Dziękuję . Tylko co zrobić jak nie można takiego masła kakaowego ☹️ margaryna się nie nadaje zwykły olej też nie ?
Edyta 20 grudnia 2022 (20:06)
Jeśli dziecko nie toleruje kakao to masło kakaowe może ? Bo czytam że ono nie uczula.