Muffinki śniadaniowe

Z połączenia 3 głównych składników powstały babeczki, które możecie zjeść na śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż. MAGiczne muffinki śniadaniowe nie zawierają mleka, jajek, glutenu ani innych alergenów.

Przygotowuje się je w dziecinnie prosty sposób. Dlatego podobny przepis umieściłam także w mojej nowej książce Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato, nad którą obecnie pracuję.

Mój alergik przestał reagować na jabłka i banany, mogłam je więc wprowadzić do diety.

Testuję jednak wersję pieczoną tych owoców. Jabłka surowe częściej i silniej uczulają.

Więcej przepisów na przeróżne babeczki szukajcie TUTAJ.

Zapraszam i życzę Smacznego

Muffinki śniadaniowe 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut pieczenia

Ilość: 10 szt.

Składniki:

suche

  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g liofilizowanych borówek (można pominąć)

mokre

  • 2 dojrzałe banany (200g)
  • 200 g soczystych jabłek
  • 50 ml syropu klonowego (można pominąć)
  • 50 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, formę do muffinek wykładamy papilotkami
  2. Połowę płatków mielemy na grubą mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe płatki, sodę, cynamon, sól i liofilizowane borówki, mieszamy składniki
  3. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki, umieszczamy w stalowej misce, dodajemy pokrojone banany i blendujemy na puszystą masę
  4. Do zmiksowanych owoców dolewamy olej, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszamy
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy składniki przy pomocy łyżki
  6. Porcje ciasta nakładamy do przygotowanych papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  7. Pieczemy 20-25 minut, ciepłe wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia

Wskazówki:

Muffinki są mięciutkie, konsystencją przypominają owsiankę. Są słodkie dzięki słodkim jabłkom i bananowi, można zrezygnować z syropu klonowego.

Do ciasta można dodać inne suszone owoce lub liofilizowane owoce.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

18 komentarzy to "Muffinki śniadaniowe"

  • comment-avatar
    Joanna Baranowska 5 marca 2017 (21:04)

    Szkoda, że nie możemy bananów. Trudno je niestety zastąpić.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 marca 2017 (10:58)

      Nie w tym przypadku, ponieważ przetestowałam wersję także z batatami i marchewką. Możesz użyć je zamiennie:)

      • comment-avatar
        Izabela Szamrej-Baran 11 marca 2017 (17:49)

        I jak to zastąpić? Ugotować batata, czy zetrzeć na tarce? 200 g? razem z surową startą marchewką?

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 12 marca 2017 (12:20)

          Tyle samo startego świeżego batatu co bananów, raczej już marchwi bym nie dawała tylko owoc, jabłko, mango, pigwę. Te same ilości co w przepisie.

  • comment-avatar
    Joanna Stępak 16 marca 2017 (19:12)

    Czy można czymś zastąpić jabłka (nie marchewką 🙁 )

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 marca 2017 (19:55)

      Jedna z mam użyła papaję, inna mango i wyszły bardzo dobre. Nie bałabym się spróbować z brzoskwiniami lub gruszkami. Ważne by były trochę mięsiste i soczyste:)

  • comment-avatar
    Anna Kucharczyk-Barycza 16 marca 2017 (23:14)

    Rewelacyjny przepis – smakowo świetne, bez jajka, mało roboty, do tego pierwszy wypiek na “mące” owsianej. Dzieci zjadły ze smakiem, nie wiedząc, że to płatki owsiane 😉 Córka wręcz chwaliła, że w końcu jakieś muffiny, które jej smakują (do tej pory nie mogłam trafić w jej gust 🙂 )
    Dałam jeszcze rodzynki, za którymi też nie przepadają, ale jakoś nie było wybrzydzania i grymaszenia… Pełen sukces!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 marca 2017 (08:54)

      Bardzo się cieszę, a najlepsze jest to, że można kombinować z innymi składnikami bazując na tych płatkach. Trzeba tylko zachować proporcje.

      • comment-avatar
        berry 11 lipca 2017 (23:32)

        Czy mogę użyć płatkó teff?

  • comment-avatar
    Agata Niepogoda-Sobieszczuk 2 lutego 2018 (17:02)

    Super muffiny. Bardzo smakowały mojemu synkowi.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 3 lutego 2018 (00:16)

      Dziękuję za informację. Robiłam je w różnych wersjach i za każdym razem nam bardzo smakowały.

  • comment-avatar
    Monika 14 września 2019 (23:13)

    Świetny przepis, zawsze wychodzi. Czy można dać płatki jaglane zamiast owsianych?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 września 2019 (11:52)

      Zawsze można spróbować, każda zamiana niesie konsekwencje w smaku i konsystencji ciasta, owsiane są bardziej “Tłuste” nie mają goryczki, ale technicznie jak najbardziej jest to możliwe:)

  • comment-avatar
    Justyna 1 grudnia 2019 (10:09)

    Czy bez mielenia płatków, tylko z mąką owsiana i całymi płatkami mogłabym zrobić te muffiny? Jakie proporcje wtedy zrobić?

  • comment-avatar
    Ika 15 lutego 2020 (11:48)

    Zawsze wychodzą! Bardzo pyszne, polecam!:)

  • comment-avatar
    Julek 12 maja 2023 (23:43)

    Robię regularnie, zawsze wychodzą przepyszne 🙂 Zdarzało mi się zastępować płatki owsiane orkiszowymi, jabłko marchewką, dosypywać kakao, dorzucać posiekaną czekoladę, rodzynki, suszoną żurawinę… Żeby było jeszcze szybciej i łatwiej wszystkie składniki poza połową płatków i ew. dodatkami typu czekolada czy rodzynki wrzucam do blendera wysokoobrotowego, mielę na prawie gładko, dorzucam płatki i dodatki, mieszam łopatką i prosto z blendera przekładam do foremek 🙂

  • comment-avatar
    Ania 3 czerwca 2024 (16:29)

    Robię już chyba 4 raz. Za każdym razem wychodzą pyszne ! No i proste w przygotowaniu 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.