Muffinki śniadaniowe

Z połączenia 3 głównych składników powstały babeczki, które możecie zjeść na śniadanie, zapakować dziecku do szkoły lub zabrać w podróż.  

MAGiczne muffinki śniadaniowe nie zawierają mleka, jajek, glutenu ani innych alergenów.

Przygotowuje się je w dziecinnie prosty sposób. Dlatego podobny przepis umieściłam także w mojej nowej książce MAG Z Dziećmi sezon jesień/zima, nad którą obecnie pracuję.

Mój alergik przestał reagować na jabłka i banany, mogłam je więc wprowadzić do diety.

Testuję jednak wersję pieczoną tych owoców. Jabłka surowe częściej i silniej uczulają.

Więcej przepisów na przeróżne babeczki szukajcie TUTAJ.

Zapraszam i życzę Smacznego

Muffinki śniadaniowe 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + 20-25 minut pieczenia

Ilość: 10 szt.

Składniki:

suche

  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej różowej drobnej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 g liofilizowanych borówek (można pominąć)

mokre

  • 2 dojrzałe banany (200g)
  • 200 g soczystych jabłek
  • 50 ml syropu klonowego (można pominąć)
  • 50 ml oleju roślinnego np. z pestek winogron
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem, formę do muffinek wykładamy papilotkami
  2. Połowę płatków mielemy na grubą mąkę, wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe płatki, sodę, cynamon, sól i liofilizowane borówki, mieszamy składniki
  3. Jabłka ścieramy na drobnych oczkach tarki, umieszczamy w stalowej misce, dodajemy pokrojone banany i blendujemy na puszystą masę
  4. Do zmiksowanych owoców dolewamy olej, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszamy
  5. Przelewamy mokre składniki do suchych, łączymy składniki przy pomocy łyżki
  6. Porcje ciasta nakładamy do przygotowanych papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
  7. Pieczemy 20-25 minut, ciepłe wykładamy na kratkę i odstawiamy do wystudzenia

Wskazówki:

Muffinki są mięciutkie, konsystencją przypominają owsiankę. Są słodkie dzięki słodkim jabłkom i bananowi, można zrezygnować z syropu klonowego.

Do ciasta można dodać inne suszone owoce lub liofilizowane owoce.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska