Placuszki to jedno z ulubionych dań dzieci. Można je podawać na wytrawnie lub na słodko.
Wyczarowałam tysiące dań, część z nich jeszcze nie ujrzała światła dziennego, ponieważ albo o nich zapomniałam, albo zachomikowałam do kolejnych książek. Przepisy, których jednak w książkach nie wykorzystam, a które odkryłam, sukcesywnie wstawię na blog:)
Na blogu znajdziesz także przepis na Placuszki kukurydziane na wytrawnie z dodatkiem mąki orkiszowej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki kukurydziane
(bezglutenowe, wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
ILOŚĆ: 6-8 sztuk
Składniki:
- 200 g kukurydzy z puszki czy słoika, nie GMO
- 150 ml wody (można użyć mleko roślinne)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
- 120 g kaszki kukurydzianej bardzo drobnej
- 60 g mąki owsianej (u mnie ze zmielonych płatków bezglutenowych)
- 1 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (u mnie himalajska)
- olej do smażenia lub masło klarowane (nie dla wegan)
Przygotowanie:
- Kukurydzę odcedzamy i miksujemy w blenderze, ale nie na papkę, niech pozostaną widoczne cząstki ziaren
- Dolewamy do niej wodę, oliwę i roztwór ze skrobi kukurydzianej, mieszamy
- Mąkę owsianą, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól dokładnie mieszamy
- Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do ich połączenia się, odstawiamy na 10 minut
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej o grubym dnie, wlewamy olej a następnie nakładamy ciasto i smażymy placuszki wielkości ok. 10 cm, na średnim ogniu najpierw z jednej aż wierzchnia warstwa też będzie ścięta, potem z drugiej strony na rumiany kolor
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
- Gotowe placuszki wykładamy na talerz i podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie
Wskazówki: Placuszki są delikatne i trzeba być cierpliwym przy ich smażeniu. Muszą się dobrze usmażyć z jednej strony, żeby można je było bez problemu przewrócić na drugą. Nie martwię się jednak jeśli któryś placek się rozpadnie, ponieważ pokrojony na mniejsze części i usmażony, tak samo świetnie smakuje i pasuje do obiadu.
Od dietetyka:
Kukurydza jest źródłem białka roślinnego i węglowodanów (w tym błonnika – 3,9g/100g) oraz potasu (220mg/100g) i beta-karotenu (210μg/100g)1
Takie smażone placuszki kukurydziane można podać dzieciom od 3 roku życia.
6 komentarzy to "Placuszki kukurydziane bezglutenowe"
Dominika Dryś 2 marca 2017 (22:09)
Dlaczego dzieciom można podawać dopiero od 3. roku życia?
Katarzyna Jankowska 3 marca 2017 (13:05)
Smażone potrawy nie są odpowiednie dla dzieci, maluchom ostatecznie podaje się je 2 razy w tygodniu, smażone na maśle klarowanym czy oleju kokosowym. To główna przyczyna takiej adnotacji od dieteyczki
Marta Liczmańska 10 września 2017 (15:55)
Jaką inną mąką bezglutenową mogę zastąpić owsianą ?
Katarzyna Jankowska 10 września 2017 (18:09)
np. gryczaną, teff, z ciecierzycy lub teff
Ania 29 września 2020 (07:27)
A jaka maka z glutenem mogę zastąpić owsiana ? 🙂
Katarzyna Jankowska 30 września 2020 (09:26)
każdą 🙂