Przeglądając moją ulubioną gazetę dla Biegaczy, natknęłam się na przepis na placuszki kukurydziane.
Postanowiłam zrobić podobne ale dla Mojego Alergika, wykluczając jajko i zamieniając niektóre składniki.
Placuszki z założenia miały być wytrawne i takie polecam zjeść wraz z sosem z pieczarek albo w towarzystwie ulubionej sałatki. My na początek wypróbowaliśmy je na II śniadanie z odrobiną gęstej śmietany owsianej.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także w wersji na słodko i podać z ciepłem dżemem:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Placuszki kukurydziane na wytrawnie
(bez mleka, bez jajek, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 6-8 sztuk
Składniki:
- 200-300 g kukurydzy z puszki czy słoika, nie GMO
- 125 ml mleka ryżowego
- 125 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej + 2 łyżki wody
- 120 g kaszki kukurydzianej bardzo drobnej
- 60 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 i 1/2 łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- szczypta soli
- olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
Przygotowanie:
- Kukurydzę odcedzamy i miksujemy w blenderze, ale nie na papkę, niech pozostaną widoczne cząstki ziaren
- Dolewamy do niej mleko, wodę, oliwę i roztwór ze skrobi kukurydzianej, mieszamy
- Mąkę, kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól dokładnie mieszamy
- Wlewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do ich połączenia się (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli wyda się za gęste, dolewamy wodę lub mleko, jeśli za rzadkie dosypujemy kolejną łyżkę mąki)
- Rozgrzewamy patelnię, najlepiej o grubym dnie, wlewamy olej a następnie nakładamy ciasto i smażymy placuszki wielkości ok. 10 cm, na średnim ogniu najpierw z jednej, potem z drugiej strony na rumiany kolor
- Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
- Gotowe placuszki wykładamy na talerz, podajemy z gęstą śmietaną lub ulubionym sosem
8 komentarzy to "Placuszki kukurydziane na wytrawnie (be jajek, bez mleka)"
Anonymous 18 października 2013 (13:10)
Czy myśli Pani, że mleko ryżowe można by zastąpić sojowym? Mam akurat rozpakowane, to bym z chęcią zużyła 🙂
Mama Alergika 18 października 2013 (19:19)
Anonimowy; Tak, oczywiście że można!
Ola Młyńczyk 24 października 2013 (11:10)
O MAG, jak Ty mi ułatwiasz życie :))) Od kilku m-cy jestem ze względu na synka na diecie bez jajek, bez białka krowiego, koziego itp., orzechów, soi i jeszcze kilku produktów. Dziecię zaczyna dorastać i z paniką myślałam o tym, co mu będę gotować skoro nawet masa warzyw na razie uczula, nie mówiąc o tym, że sama z utęsknieniem myślałam o naleśnikach i ciastkach. A tu jest WSZYSTKO. No normalnie
Mama Alergika 24 października 2013 (16:26)
Ola Młyńczyk; Bardzo dziękuję za ten komentarz! Pochwaliłam się nim na Facebooku bloga. Takie słowa sprawiają, że chcę czarować więcej, a serce rośnie:)
Anonymous 24 października 2013 (20:24)
A czy można użyć mleko krowie?? I ta skrobia kukurydziana.. nigdy jejnie widziałam w sklepi??
Mama Alergika 24 października 2013 (20:47)
Anonimowy; Oczywiście, że można ale roślinne mleko zdrowsze!. Skrobię kukurydzianą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale z powodzeniem można ją zastąpić ziemniaczaną. Roztwór skrobi zastępuje jajko, więc jeśli jajko jest dozwolone, można go użyć zamiast skrobi:)
Mama Marcela 12 czerwca 2015 (00:23)
Czym można zastąpić mąkę orkiszową?
Katarzyna Jankowska 14 czerwca 2015 (17:01)
Owsiana bezglutenowa świetnie się sprawdza ale polecam też mąkę z ciecierzycy:)