Zrobiłam ją jakiś czas temu ale z uwagi na prawie stałą nieobecność w domu podczas wakacji, dopiero teraz doczekała się swojego wpisu na blogu.
Pizza z mąki jęczmiennej pojawiła się u nas pierwszy raz. Lubię wykorzystywać różne rodzaje mąki do tradycyjnych potraw. Każda z nich inaczej się zachowuje podczas wyrabiania a to jest intrygujące:). Ciasto na pizzę z mąki jęczmiennej jest bardziej kruche a przy wyrabianiu jakby się rozwarstwiało.
Nam taka pizza posmakowała. Wiele osób teraz ogranicza albo rezygnuje z pszenicy, więc pizza jęczmienna powinna ich zainteresować:)
Część pizzy pokryłam serem żółtym, dla nieuczulonych w naszej rodzinie.
Jestem ciekawa czy w swoich domach używacie specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Przymierzam się do jego zakupu, jeśli macie więc jakiś sprawdzony rodzaj kamienia to poproszę o rekomendacje:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
Na rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki jęczmiennej
- 65 ml ciepłej, przegotowanej wody
Na ciasto:
- 200 g mąki jęczmiennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 60 ml ciepłej wody
Na pizzę:
- 1/2 świeżego ananasa
- 10 czarnych oliwek
- 150 g dobrej szynki (można użyć parmeńską)
- kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 50-100 g sera żółtego wegańskiego (można pominąć lub zastąpić dozwolonym np. kozim)
- ketchup
Przygotowanie:
- Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 65 ml ciepłej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany Odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
- Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 40 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (ciasto na początku wydaje się zbyt klejące ale w trakcie wyrabiania zmienia swą strukturę nie dodawajmy więc za szybko dodatkowej mąki)
- Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 10 minut, wtłaczając powietrze
- Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość) (u mnie ok. 40 minut)
- Ananasa obieramy, odkrawamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki
- Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na krążki
- Szynkę kroimy na mniejsze kawałki
- Kukurydzę odcedzamy
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę
- Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia (na grubość max 1cm), smarujemy cienką warstwą ketchupu
- Rozkładamy na cieście szynkę, ananas, oliwki i kukurydzę oprószamy ziołami prowansalskimi, posypujemy płatkami drożdżowymi i startym serem wegańskim
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
- Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć z wierzchu folią aluminiową lub papierem)
- Pieczemy ok. 15 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
- Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą
Wskazówki:
Mój Alergik nie reaguje na śladowe ilości alergenów więc pozwalam sobie czasem na tworzenie jednej pizzy z dwoma rodzajami sera.
Trzeba być ostrożnym przy takich praktykach i jeśli reagujecie na śladowe ilości należy zrobić dwie oddzielne pizze!
Przed użyciem sera i przed pieczeniem
Z dwoma rodzajami sera (wegański i żółty krowi)
No Replies to "Pizza Jęczmienna Hawajska"