Pizza Jęczmienna Hawajska

Zrobiłam ją jakiś czas temu ale z uwagi na prawie stałą nieobecność w domu podczas wakacji, dopiero teraz doczekała się swojego wpisu na blogu. 
Pizza z mąki jęczmiennej pojawiła się u nas pierwszy raz. Lubię wykorzystywać różne rodzaje mąki do tradycyjnych potraw. Każda z nich inaczej się zachowuje podczas wyrabiania a to jest intrygujące:). Ciasto na pizzę z mąki jęczmiennej jest  bardziej kruche a przy wyrabianiu jakby się rozwarstwiało. 
Nam taka pizza posmakowała. Wiele osób teraz ogranicza albo rezygnuje z pszenicy, więc pizza jęczmienna powinna ich zainteresować:)
Część pizzy pokryłam serem żółtym, dla nieuczulonych w naszej rodzinie. 
Jestem ciekawa czy w swoich domach używacie specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Przymierzam się do jego zakupu, jeśli macie więc jakiś sprawdzony rodzaj kamienia to poproszę o rekomendacje:)
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut 
CZAS PIECZENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4-5
Składniki:
Na rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki mąki jęczmiennej
  • 65 ml ciepłej, przegotowanej wody

Na ciasto:

  • 200 g mąki jęczmiennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 60 ml ciepłej wody

Na pizzę:

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 10 czarnych oliwek
  • 150 g dobrej szynki (można użyć parmeńską)
  • kukurydza (niemodyfikowana genetycznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 50-100 g sera żółtego wegańskiego (można pominąć lub zastąpić dozwolonym np. kozim)
  • ketchup 

Przygotowanie:

  1. Do większej miski rozkruszamy drożdże, dolewamy ok. 65 ml ciepłej wody i mieszamy, aby się rozpuściły, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany Odstawiamy rozczyn na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować
  2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i stopniowo wlewamy wodę (najpierw ok. 40 ml, potem kolejne 20 ml), wyrabiamy ciasto (ciasto na początku wydaje się zbyt klejące ale w trakcie wyrabiania zmienia swą strukturę nie dodawajmy więc za szybko dodatkowej mąki)
  3. Wyrabiamy ciasto (u mnie ręcznie) ok. 10 minut, wtłaczając powietrze
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w bezwietrzne, ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość) (u mnie ok. 40 minut)
  5. Ananasa obieramy, odkrawamy twardą część i kroimy na mniejsze kawałki
  6. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na krążki
  7. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki
  8. Kukurydzę odcedzamy
  9. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek, wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę 
  10. Wyłożone ciasto rozkładamy ręką na papierze do pieczenia (na grubość max 1cm), smarujemy cienką warstwą ketchupu
  11. Rozkładamy na cieście szynkę, ananas, oliwki i kukurydzę oprószamy ziołami prowansalskimi, posypujemy płatkami drożdżowymi i startym serem wegańskim
  12. Nagrzewamy piekarnik do 200°C (u mnie termoobieg)
  13. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika (możemy ją przykryć z wierzchu folią aluminiową lub papierem) 
  14. Pieczemy ok. 15 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, podważone łatwo odchodzą od blaszki)
  15. Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki, podajemy jeszcze gorącą
Wskazówki:
Mój Alergik nie reaguje na śladowe ilości alergenów więc pozwalam sobie czasem na tworzenie jednej pizzy z dwoma rodzajami sera.
Trzeba być ostrożnym przy takich praktykach i jeśli reagujecie na śladowe ilości należy zrobić dwie oddzielne pizze!

 Przed użyciem sera i przed pieczeniem

 Z dwoma rodzajami sera (wegański i żółty krowi)

No Replies to "Pizza Jęczmienna Hawajska"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.