Kruche Ciasteczka z Siemieniem Lnianym (bezmleczne, bezjajeczne)

Dawno mnie tutaj nie było. Czas wakacji oderwał mnie od regularnego blogowania. Prawie 2 miesiące nie było nas w domu. Wracaliśmy po to, aby się przepakować. Nie mogę narzekać, wakacje były bardzo udane, intensywne ale pełne cudownego wypoczynku. Zrealizowaliśmy zamierzone cele, zobaczyliśmy wiele ciekawych miejsc. Więcej na ten temat postaram się napisać w kolejnym wpisie, a dziś czas na ciasteczka.
Wyczarowałam je pod wpływem chwili, spragniona kontaktu z piekarnikiem:). W początkowym zamyśle miały to być ciasteczka ze słonecznikiem ale jak to u mnie bywa zmieniłam zdanie i dodałam siemię lniane. 
Podczas ostatniej wakacyjnej podróży do Londynu zrobiłam spożywcze zakupy do domu. Zaopatrzyłam się w bezmleczną margarynę Trex i tę właśnie margarynę użyłam do ciasteczek. Życzyłabym sobie, aby nasze sklepy nie tylko te ze zdrową żywnością, były tak zaopatrzone jak supermarket w Windsorze. 
Nadmieniałam już na Facebooku, że ceny organicznych produktów są o wiele niższe niż w Polsce. Większa jest różnorodność i dostępność produktów bezglutenowych i organicznych…
A ciasteczka wyszły kruche i bardzo smaczne. Mój syn dosładza je sobie domowym dżemem. 
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA:15 minut + ok. 30 minut schłodzenia
CZAS PIECZENIA:10-12 minut x 2
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: ok. 40 szt
Składniki:

  • 125 g margaryny bezmlecznej roślinnej, schłodzonej
  • 40 g cukru pudru (trzcinowy) (można pominąć)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka soku z cytryny (jeśli dozwolony, jeśli nie, dodać 1 łyżkę zimnej wody)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 40 g zmielonych drobniutko płatków owsianych (prawie na mąkę)
  • 20 g zmielonych drobno ziaren słonecznika
  • 40 g zmielonych ziaren siemienia lnianego, tak aby uzyskać płatki (można użyć gotowe płatki z siemienia lnianego)
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Mąki orkiszową i ziemniaczaną przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy zmielone płatki owsiane, zmielony słonecznik i siemię lniane oraz cukier (koniecznie puder), dokładnie mieszamy całość
  2. Dodajemy margarynę i dokładnie rozdrabniamy tłuszcz przy pomocy noża lub specjalnej siekaczki łącząc z suchymi składnikami
  3. Dodajemy sok z cytryny i wodę, wyrabiamy ciasto aż do połączenia się składników 
  4. Gotowe, gładkie ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  6. Wyjmujemy pierwszą część ciasta, układamy ją na podsypanej mąką stolnicy lub jak u mnie na stolnicy silikonowej bez mąki (można podsypać ziarnami siemienia lnianego) i rozwałkowujemy (można ciasto rozwałkować wkładając je pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia). Ciasto musi być dobrze schłodzone inaczej się klei podczas wycinania!
  7. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 4-5 mm, wycinamy kieliszkiem lub foremką krążki (u mnie o średnicy 5 cm), lekko je podważając nożem przekładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę
  8. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na ok.10-12 minut, do momentu kiedy ciastka się lekko zrumienią
  9. Upieczone ciasteczka delikatnie przekładamy do wystygnięcia
  10. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta
Wskazówki: 
Zrobiłam te ciasteczka również z takim składem: (patrz zdjęcie na końcu wpisu)
  • 140 g margaryny bezmlecznej roślinnej, schłodzonej (u mnie Trex)
  • 40 g cukru pudru (trzcinowy) 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżka soku z cytryny (jeśli dozwolony, jeśli nie, dodać 1 łyżkę zimnej wody)
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej (typ 550)
  • 60 g zmielonych drobniutko płatków owsianych 
  • 20 g zmielonych drobno ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren siemienia lnianego złocistego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki z tapioki
Sposób wykonania ten sam co powyżej
 

Ciasteczka z większą ilością margaryny, płatków owsianych i siemienia lnianego z dodatkiem mąki z tapioki (patrz wskazówki)

Mama Alergika Gotuje































Mama Alergika Gotuje

 

4 komentarze to "Kruche Ciasteczka z Siemieniem Lnianym (bezmleczne, bezjajeczne)"

  • comment-avatar
    Anonymous 29 sierpnia 2013 (11:35)

    Czy można zrobić takie ciastka bezglutenowe?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 sierpnia 2013 (15:43)

    Anonimowy; Sama się do nich przymierzam ale czekam na dostawę mąki kukurydzianej bo mój syn zaczął reagować na ryż:( Proponuję Ci weź przepis na Ciasteczka ryżowe http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka-ryzowo-karobowe.html i odpowiednio dostosuj mąkę. Miło by było poznać Twoje imię

  • comment-avatar
    goh. 11 października 2013 (15:34)

    uwielbiam takie ciastka, zapisuję sobie ten przepis:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 11 października 2013 (19:45)

    goh. Smacznego:) Dziś je robiłam zwiększając ilość płatków owsianych i siemienia, pycha i bardzo delikatne!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.