Sernik z nerkowców przygotowałam już jakiś czas temu, głównie dla siebie, ale smakował wszystkim domownikom, oprócz alergika, ponieważ on nawet nie mógł go spróbować, z uwagi na alergię na orzechy.
Jeśli wykluczasz mleko, jajka, soję i gluten, jesteś na diecie wegańskiej i możesz jeść orzechy, wypróbuj ten sernik z nerkowców, a się nie zawiedziesz.
Osoby z alergią na orzechy zapraszam po sernik z kaszy jaglanej taki najprostszy lub na zimno o smaku mango.
Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko”.
Życzę smacznych Świąt!
Sernik z nerkowców
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)
Czas przygotowania:
Ilość: 1 szt. 20 cm średnicy, 8 porcji
Składniki:
na spód
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 125 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka nasion chia
sernik
- 450 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki syropu klonowego
- 250 ml mleka kokosowego (stała część z płynną) w temperaturze pokojowej
- sok z jednej cytryny (dowolna ilość do smaku)
pianka
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka agar agar w proszku
- 50 ml zimnej wody
dodatkowo
- pestki granatu do podania
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą, moczymy przez minimum 8 h (u mnie przez noc).
- Płatki mielemy ale nie na mąkę, wsypujemy do miski.
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na minimum 15 minut, wodę odlewamy, blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy.
- Dodajemy rozdrobnione płatki owsiane, łączymy dokładnie składniki, tworząc zwartą masę.
- Masą daktylową wyklejamy dno tortownicy, wstawiamy na 15 minut do zamrażarki.
- Namoczone orzechy odcedzamy, wkładamy do blendera, wlewamy mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny i miksujemy, od czasu do czasu zbieramy masę z brzegów by całość się dobrze zblendowała. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i syropem klonowym.
- Masę orzechową wylewamy na schłodzony daktylowy spód, wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania wierzchniej pianki truskawkowej.
- Truskawki, mleko roślinne i cukier puder blendujemy na mus.
- 1 łyżeczkę agaru w proszku rozprowadzamy w 50 ml zimnej wody.
- Mus truskawkowy przekładamy do niedużego garnka, zagotowujemy, wlewamy roztwór z agarem, gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia na ok. 15 minut (pianka musi być płynna, pamiętamy, że agar zastyga w temperaturze pokojowej).
- Piankę truskawkową przelewamy na schłodzony niby-sernik i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Wierzch sernika ustrajamy dozwolonymi owocami (u mnie pestkami granatu), najlepiej na krótko przed podaniem.
- Przechowujemy w lodówce do 4 dni. Dłużej i tak nie wytrzyma, bo zostanie zjedzony 🙂
1 Reply to "Sernik z nerkowców"
Beata 22 lipca 2024 (08:00)
Sernik pyszny
Polecam do masy dodać 2 małe łyżeczki żelatyny lub agar.
Dzięki temu sernik może stać poza lodówką nawet kilka godzin.
Ciasto naprawdę warte zrobienia.