Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców przygotowałam już jakiś czas temu, głównie dla siebie, ale smakował wszystkim domownikom, oprócz alergika, ponieważ on nawet nie mógł go spróbować, z uwagi na alergię na orzechy.

Jeśli wykluczasz mleko, jajka, soję i gluten, jesteś na diecie wegańskiej i możesz jeść orzechy, wypróbuj ten sernik z nerkowców, a się nie zawiedziesz.

Osoby z alergią na orzechy zapraszam po sernik z kaszy jaglanej taki najprostszy lub na zimno o smaku mango.

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko”.

MAGiczna Wielkanoc e-book Dania na Wielkanoc i nie tylko Mama Alergika Gotuje

Życzę smacznych Świąt!

Sernik z nerkowców

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegański)

Czas przygotowania:

Ilość: 1 szt. 20 cm średnicy, 8 porcji

Składniki: 

na spód

sernik 

  • 450 g orzechów nerkowca 
  • 4 łyżki syropu klonowego 
  • 250 ml mleka kokosowego (stała część z płynną) w temperaturze pokojowej 
  • sok z jednej cytryny (dowolna ilość do smaku) 

pianka

  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych 
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka agar agar w proszku
  • 50 ml zimnej wody 

dodatkowo 

  • pestki granatu do podania

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą, moczymy przez minimum 8 h (u mnie przez noc). 
  2. Płatki mielemy ale nie na mąkę, wsypujemy do miski. 
  3. Daktyle zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na minimum 15 minut, wodę odlewamy, blendujemy na gładką masę. 
  4. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. 
  5. Dodajemy rozdrobnione płatki owsiane, łączymy dokładnie składniki, tworząc zwartą masę.  
  6. Masą daktylową wyklejamy dno tortownicy, wstawiamy na 15 minut do zamrażarki. 
  7. Namoczone orzechy odcedzamy, wkładamy do blendera, wlewamy mleko kokosowe, syrop klonowy, sok z cytryny i miksujemy, od czasu do czasu zbieramy masę z brzegów by całość się dobrze zblendowała. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i syropem klonowym. 
  8. Masę orzechową wylewamy na schłodzony daktylowy spód, wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowania wierzchniej pianki truskawkowej. 
  9. Truskawki, mleko roślinne i cukier puder blendujemy na mus. 
  10. 1 łyżeczkę agaru w proszku rozprowadzamy w 50 ml zimnej wody. 
  11. Mus truskawkowy przekładamy do niedużego garnka, zagotowujemy, wlewamy roztwór z agarem, gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia na ok. 15 minut (pianka musi być płynna, pamiętamy, że agar zastyga w temperaturze pokojowej). 
  12. Piankę truskawkową przelewamy na schłodzony niby-sernik i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 
  13. Wierzch sernika ustrajamy dozwolonymi owocami (u mnie pestkami granatu), najlepiej na krótko przed podaniem.
  14. Przechowujemy w lodówce do 4 dni. Dłużej i tak nie wytrzyma, bo zostanie zjedzony 🙂
Sernik z nerkowców wegański Mama Alergika Gotuje
Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Sernik z nerkowców"

  • comment-avatar
    Beata 22 lipca 2024 (08:00)

    Sernik pyszny
    Polecam do masy dodać 2 małe łyżeczki żelatyny lub agar.
    Dzięki temu sernik może stać poza lodówką nawet kilka godzin.
    Ciasto naprawdę warte zrobienia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.