Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam.
Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie często bywa.
Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.
To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.
Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek?!
Zapraszam i życzę Smacznego
Sernik jaglany najłatwiejszy
(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez pieczenia)
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Ilość: 1 szt. wielkość 20×20 cm wysoki na 3 cm
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 800 ml mleka jaglanego lub ryżowego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego nie dla wegan
- 2 łyżeczki agar agar w proszku
- 50 g rodzynków niesiarkowanych
- 50 g morwy białej suszonej
- 2-3 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
dodatkowo:
- 100 g wegańskiej ciemnej czekolady lub polewa karobowa
Przygotowanie:
- Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, mielemy prawie na mąkę
- Pół llitra mleka gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem wanilii i oleju
- Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rodzynki i morwę, gotujemy razem przez krótką chwilę
- W pozostałej porcji zimnego mleka rozprowadzamy zmieloną kaszę i agar, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień
- Roztwór wlewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia kaszy przez około 2 minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny, ponownie mieszamy (można w tym momencie dosłodzić do smaku syropem klonowym)
- Formę do ciasta smarujemy olejem, wykładamy ugotowaną kaszę, równomiernie ją rozprowadzamy i wygładzamy powierzchnię
- Ciasto odstawiamy do schłodzenia najlepiej do lodówki (przykrywamy wierzch np. folią aluminiową)
- Wegańską, bezmleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w niedużym garnku gotujemy wodę, na garnek nakładamy metalową miseczkę, do której wkładamy kawałki czekolady, po chwili czekolada się rozpuści
- Ciepłą czekoladę wylewamy na schłodzony wierzch sernika, rozprowadzamy ją równomiernie i odstawiamy ciasto ponownie do schłodzenia na 1h
- Sernik kroimy na kawałki, podajemy schłodzony
Wskazówki:
Zamiast morwy możemy użyć większej ilości rodzynek.
Zamiast czekolady, która zawiera kakao, możemy przygotować polewę karobową.
15 komentarzy to "Sernik jaglany najłatwiejszy"
Iza 4 stycznia 2017 (21:55)
Witam, gdzie można kupić pastę waniliową?
Katarzyna Jankowska 14 stycznia 2017 (17:42)
W Piotrze i Pawle, Kuchnie Świata, sklepy ze zdrową żywnością:)
Magdalena 14 stycznia 2017 (18:26)
Mogę czymś zamienić / pominąć pastę waniliową? To coś do zapachu / smaku? 🙂
Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:41)
Przepraszam, że dopiero teraz. Myślę że spokojnie można pominąć wanilię a zastosować np. skórkę z pomarańczy, limonki czy nawet dodać jagody lub truskawki. Trzeba jednak uważać na konsystencję więc pewnie więcej agaru:)
Nina Nicpon 16 października 2017 (16:33)
Zrobiłam na święta i wszyscy się zajadali 🙂 Teraz będzie dla mnie jako “tort” urodzinowy 🙂
Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:39)
Życzę spełnienia marzeń! Można go podkręcić np. startą skórką pomarańczową:)
Nina Nicpon 17 października 2017 (20:59)
Dziękuję 🙂 W pracy sernik zrobił furorę 😀
Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:42)
To pewnie kwestia kaszy i jej smaku. Ważna jest jakość kaszy i sposób przygotowania. Smak można zmienić dodając owoce ale wówczas trzeba zwiększyć ilość agaru żeby utrzymać konsystencję stałą.
Nat 31 października 2019 (13:21)
jak mielimy? w czym ?
Katarzyna Jankowska 31 października 2019 (16:12)
To zależy czym Pani dysponuje. Przez długi czas mieliłam w zwykłym młynku elektrycznym takim jak do kawy, używałam też dobrej jakości blendera kielichowego a obecnie mielę w specjalnym młynku do nasiona i ziaren.
Magda 8 kwietnia 2020 (20:49)
Witam,
Chciałabym wykonać ten sernik, ale nie wiem, w jakich proporcjach mogę żelatyną zastąpić agar?
Będę wdzięczna za poradę. 🙂
Pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2020 (22:57)
Na dwie łyżeczki agaru 1 łyżeczka żelatyny:)
Magda 9 kwietnia 2020 (12:28)
Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie! 🙂
Magdalena 26 kwietnia 2020 (08:47)
czy można zamiast agaru lub żelatyny użyć skrobię ziemniaczaną?
Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2020 (16:34)
Myślę, że się uda. Dobrze przygotowana kasza sama też jest dość zwarta a ze skrobią będzie ok. Czekam na info jak wyszło i trzymam kciuki.