Sernik jaglany najłatwiejszy

Najłatwiejszy sernik jaglany jaki dotychczas zrobiłam.

Powstał podczas czarowania trochę innego dania, ale cóż tak to u mnie często bywa.

Smaczny, lekkostrawny, bez pieczenia, pasujący zarówno na co dzień, jak i na Święta.

To ciasto, które możemy jeść właściwie bezkarnie, także na śniadanie.

Jeśli myślisz, że już nic nie wciśniesz, to może jednak skusisz się na serniczek?!

Zapraszam i życzę Smacznego

Sernik jaglany najłatwiejszy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez pieczenia)

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Ilość: 1 szt. wielkość 20×20 cm wysoki na 3 cm

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 800 ml mleka jaglanego lub ryżowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego nie dla wegan
  • 2 łyżeczki agar agar w proszku
  • 50 g rodzynków niesiarkowanych
  • 50 g morwy białej suszonej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Kaszę prażymy na małym ogniu, na suchej patelni, mielemy prawie na mąkę
  2. Pół llitra mleka gotujemy na średnim ogniu z dodatkiem wanilii i oleju
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rodzynki i morwę, gotujemy razem przez krótką chwilę
  4. W pozostałej porcji zimnego mleka rozprowadzamy zmieloną kaszę i agar, dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień
  5. Roztwór wlewamy do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia kaszy przez około 2 minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy sok z cytryny, ponownie mieszamy (można w tym momencie dosłodzić do smaku syropem klonowym)
  6. Formę do ciasta smarujemy olejem, wykładamy ugotowaną kaszę, równomiernie ją rozprowadzamy i wygładzamy powierzchnię
  7. Ciasto odstawiamy do schłodzenia najlepiej do lodówki (przykrywamy wierzch np. folią aluminiową)
  8. Wegańską, bezmleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w niedużym garnku gotujemy wodę, na garnek nakładamy metalową miseczkę, do której wkładamy kawałki czekolady, po chwili czekolada się rozpuści
  9. Ciepłą czekoladę wylewamy na schłodzony wierzch sernika, rozprowadzamy ją równomiernie i odstawiamy ciasto ponownie do schłodzenia na 1h
  10. Sernik kroimy na kawałki, podajemy schłodzony

Wskazówki:

Zamiast morwy możemy użyć większej ilości rodzynek.

Zamiast czekolady, która zawiera kakao, możemy przygotować polewę karobową.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

15 komentarzy to "Sernik jaglany najłatwiejszy"

  • comment-avatar
    Iza 4 stycznia 2017 (21:55)

    Witam, gdzie można kupić pastę waniliową?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 stycznia 2017 (17:42)

      W Piotrze i Pawle, Kuchnie Świata, sklepy ze zdrową żywnością:)

  • comment-avatar
    Magdalena 14 stycznia 2017 (18:26)

    Mogę czymś zamienić / pominąć pastę waniliową? To coś do zapachu / smaku? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:41)

      Przepraszam, że dopiero teraz. Myślę że spokojnie można pominąć wanilię a zastosować np. skórkę z pomarańczy, limonki czy nawet dodać jagody lub truskawki. Trzeba jednak uważać na konsystencję więc pewnie więcej agaru:)

  • comment-avatar
    Nina Nicpon 16 października 2017 (16:33)

    Zrobiłam na święta i wszyscy się zajadali 🙂 Teraz będzie dla mnie jako “tort” urodzinowy 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:39)

      Życzę spełnienia marzeń! Można go podkręcić np. startą skórką pomarańczową:)

      • comment-avatar
        Nina Nicpon 17 października 2017 (20:59)

        Dziękuję 🙂 W pracy sernik zrobił furorę 😀

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 17 października 2017 (18:42)

    To pewnie kwestia kaszy i jej smaku. Ważna jest jakość kaszy i sposób przygotowania. Smak można zmienić dodając owoce ale wówczas trzeba zwiększyć ilość agaru żeby utrzymać konsystencję stałą.

  • comment-avatar
    Nat 31 października 2019 (13:21)

    jak mielimy? w czym ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 października 2019 (16:12)

      To zależy czym Pani dysponuje. Przez długi czas mieliłam w zwykłym młynku elektrycznym takim jak do kawy, używałam też dobrej jakości blendera kielichowego a obecnie mielę w specjalnym młynku do nasiona i ziaren.

  • comment-avatar
    Magda 8 kwietnia 2020 (20:49)

    Witam,
    Chciałabym wykonać ten sernik, ale nie wiem, w jakich proporcjach mogę żelatyną zastąpić agar?
    Będę wdzięczna za poradę. 🙂
    Pozdrawiam

  • comment-avatar
    Magda 9 kwietnia 2020 (12:28)

    Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena 26 kwietnia 2020 (08:47)

    czy można zamiast agaru lub żelatyny użyć skrobię ziemniaczaną?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 kwietnia 2020 (16:34)

      Myślę, że się uda. Dobrze przygotowana kasza sama też jest dość zwarta a ze skrobią będzie ok. Czekam na info jak wyszło i trzymam kciuki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.