Jak zrobić polewę karobową

Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu.

Polewę na bazie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie.

Życzę Smacznego

Polewa karobowa

(bezglutenowa, wegańska, opcjonalnie bez cukru)

Składniki:

  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
  2. Polewę odstawiamy ma kilka minut do wystudzenia
  3. Jeszcze ciepłą polewamy ciasta, desery
  4. Polewa po wystudzeniu gęstnieje
Jak zrobić polewę karobową? Polewa karobowa bez mleka, bez jajek

Fot. Katarzyna Jankowska

8 komentarzy to "Jak zrobić polewę karobową"

  • comment-avatar
    Iwona 14 marca 2017 (15:36)

    Polewa wyszła wspaniała:) Sama się nią zajadałam:) Długo czekałam na taki przepis dla mojego alergika:) Ciasto czekoladowe tzn karobowe i ta polewa pychota:) Dziękujemy:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 marca 2017 (16:22)

      My też ją podjadamy jak ciepłą czekoladę. Cieszę się, że dania smakowały!

      • comment-avatar
        Iwona 18 marca 2017 (12:43)

        Mam juz jedna Pani książkę i na pewno kupię kolejne:) Pozdrawiam 🙂

  • comment-avatar
    Anna 21 grudnia 2020 (18:46)

    Witaj,

    Czy mogę zastąpić melase np syropem daktylowym? a jak nie to czym? Dziękuję

    • comment-avatar
      Paulina 19 marca 2021 (15:14)

      Olej mi się oddzielił od masy. Co poszło nie tak?

      • comment-avatar
        Katarzyna Jankowska 21 marca 2021 (20:16)

        Zbyt wysoka temperatura podczas przygotowania. Gotować na małym ogniu. Czasem uda się uratować dodając łyżkę lub dwie mleka np. kokosowego czy sojowego.

  • comment-avatar
    Mari 17 stycznia 2021 (00:20)

    To jest dużo za słodkie

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.