Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu.
Polewę na bazie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie.
Życzę Smacznego
Polewa karobowa
(bezglutenowa, wegańska, opcjonalnie bez cukru)
Składniki:
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
- 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
- Polewę odstawiamy ma kilka minut do wystudzenia
- Jeszcze ciepłą polewamy ciasta, desery
- Polewa po wystudzeniu gęstnieje

Fot. Katarzyna Jankowska
8 komentarzy to "Jak zrobić polewę karobową"
Iwona 14 marca 2017 (15:36)
Polewa wyszła wspaniała:) Sama się nią zajadałam:) Długo czekałam na taki przepis dla mojego alergika:) Ciasto czekoladowe tzn karobowe i ta polewa pychota:) Dziękujemy:)
Katarzyna Jankowska 14 marca 2017 (16:22)
My też ją podjadamy jak ciepłą czekoladę. Cieszę się, że dania smakowały!
Iwona 18 marca 2017 (12:43)
Mam juz jedna Pani książkę i na pewno kupię kolejne:) Pozdrawiam 🙂
Anna 21 grudnia 2020 (18:46)
Witaj,
Czy mogę zastąpić melase np syropem daktylowym? a jak nie to czym? Dziękuję
Paulina 19 marca 2021 (15:14)
Olej mi się oddzielił od masy. Co poszło nie tak?
Katarzyna Jankowska 21 marca 2021 (20:16)
Zbyt wysoka temperatura podczas przygotowania. Gotować na małym ogniu. Czasem uda się uratować dodając łyżkę lub dwie mleka np. kokosowego czy sojowego.
Mari 17 stycznia 2021 (00:20)
To jest dużo za słodkie
Katarzyna Jankowska 18 stycznia 2021 (18:07)
Zawsze można zmniejszyć ilość substancji słodzących.