Jak zrobić polewę karobową

Przepis na polewę karobową znajduje się w mojej książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, ale doczekał się także oddzielnego wpisu na blogu.

Polewę na bazie karobu w proszku możemy wykorzystać do ciast, tortów, naleśników, deserów, placuszków, pączków i do czego dusza zapragnie. 

Życzę Smacznego

Polewa karobowa

(bezglutenowa, wegańska, opcjonalnie bez cukru)

Składniki:

  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy około 5-7 minut, aż do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji
  2. Polewę odstawiamy ma kilka minut do wystudzenia
  3. Jeszcze ciepłą polewamy ciasta, desery  
  4. Polewa po wystudzeniu gęstnieje
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska