Gęsina w pomarańczach

Piersi gęsi w pomarańczach to propozycja na wykwintne ale proste danie dla osób, które jedzą mięso i nie reagują alergicznie na cytrusy.

Przypominam, że w przypadku owoców cytrusowych najczęściej reagujemy na pestycydy, którymi owoce zostały potraktowane w drodze z cieplejszych terenów do nas.

Jeśli chcemy się przekonać czy rzeczywiście mamy alergię na cytrusy należy kupić ekologiczne owoce, porządnie wyszorować skórkę pod ciepłą wodą, a potem dopiero spożyć i obserwować reakcje.

Nie polecam testowania na krótko przed Świętami.

Gęś smakuje naprawdę wykwintnie, a że  jadamy ją bardzo rzadko, tym bardziej uchodzi za wyjątkowe danie.

Życzę Smacznego

Gęsina w pomarańczach

(bezglutenowa, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 60 minut 

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 2 szt.

Składniki:

  • 2 piersi gęsi
  • sok z jednej słodkiej pomarańczy ekologicznej 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 pomarańcza ekologiczna bez skórki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 5-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • sól himalajska różowa drobna
  • pieprz biały świeżo zmielony

Przygotowanie:

  1. Wyciskamy do miski sok z jednej pomarańczy, dodajemy syrop klonowy i starty imbir, mieszamy tworząc marynatę
  2. Piersi gęsi płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę, solimy i pieprzymy, umieszczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
  4. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy zamarynowane piersi gęsi, skórką do spodu, wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 20 minut (w tym czasie wytopi się tłuszcz)
  5. Gęsinę przekładamy skórką do góry, dolewamy pozostałą marynatę, dodajemy suszone śliwki i pokrojoną w plastry pomarańczę, zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa, pieczemy bez przykrycia przez 20 minut
  6. Zrumieniowe mięso smarujemy powstałym sosem, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, pieczemy kolejne 15 minut
  7. Upieczone piersi gęsi podajemy z dodatkiem modrej kapusty lub z sałatką ze świeżego szpinaku. 

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Gęsina w pomarańczach"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.