Piersi gęsi w pomarańczach to propozycja na wykwintne ale proste danie dla osób, które jedzą mięso i nie reagują alergicznie na cytrusy.
Przypominam, że w przypadku owoców cytrusowych najczęściej reagujemy na pestycydy, którymi owoce zostały potraktowane w drodze z cieplejszych terenów do nas.
Jeśli chcemy się przekonać czy rzeczywiście mamy alergię na cytrusy należy kupić ekologiczne owoce, porządnie wyszorować skórkę pod ciepłą wodą, a potem dopiero spożyć i obserwować reakcje.
Nie polecam testowania na krótko przed Świętami.
Gęś smakuje naprawdę wykwintnie, a że jadamy ją bardzo rzadko, tym bardziej uchodzi za wyjątkowe danie.
Życzę Smacznego
Gęsina w pomarańczach
(bezglutenowa, bez cukru)
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 2 szt.
Składniki:
- 2 piersi gęsi
- sok z jednej słodkiej pomarańczy ekologicznej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 pomarańcza ekologiczna bez skórki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 5-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- sól himalajska różowa drobna
- pieprz biały świeżo zmielony
Przygotowanie:
- Wyciskamy do miski sok z jednej pomarańczy, dodajemy syrop klonowy i starty imbir, mieszamy tworząc marynatę
- Piersi gęsi płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę, solimy i pieprzymy, umieszczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 1 godzinę
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
- W naczyniu żaroodpornym umieszczamy zamarynowane piersi gęsi, skórką do spodu, wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 20 minut (w tym czasie wytopi się tłuszcz)
- Gęsinę przekładamy skórką do góry, dolewamy pozostałą marynatę, dodajemy suszone śliwki i pokrojoną w plastry pomarańczę, zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa, pieczemy bez przykrycia przez 20 minut
- Zrumieniowe mięso smarujemy powstałym sosem, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, pieczemy kolejne 15 minut
- Upieczone piersi gęsi podajemy z dodatkiem modrej kapusty lub z sałatką ze świeżego szpinaku.
No Replies to "Gęsina w pomarańczach"