Przejrzałam wczoraj ostatnie zdjęcia moich potraw i proszę zdziwienie, mam jeszcze 10 dań, których przepisów nie zdążyłam umieścić na blogu! Czas nadrabiać zaległości. Za moment już wiosna, więc niektóre z tych dań wyglądałyby dziwnie, nie na czasie:)
Na pierwszy ogień trafia Modra Kapusta, którą osobiście jestem zachwycona. Zrobiłam ją prawie zgodnie z przepisem Hanny Szymanderskiej, zamieszczonym w jej książce „Prawdziwa Kuchnia Polska”, s. 646.
Zmniejszyłam ilość czerwonego wina do 3/4 porcji, użyłam półwytrawnego, miód zastąpiłam gęstym syropem roślinnym i zupełnie pominęłam orzechy włoskie. Przepis zamieszczam taki jaki jest w oryginale z moimi adnotacjami. Skorzystajcie jeszcze bo naprawdę jest pyszna!
Polecam i życzę Smacznego
Modra kapusta zasmażana
(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 50-60 minut
Ilość: 4-6 porcji
Składniki:
- ok. 1 kg czerwonej kapusty (główka)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (u mnie ok. 90 ml półwytrawnego wina)
- ½ szklanki wody (u mnie przegotowana)
- 1 łyżka miodu (zastąpiłam syropem orkiszowym)
- 1 łyżka soku z cytryny
- niewielka cebula + 3-4 goździki (goździki możecie pominąć jeśli niedozwolone)
- 2 łyżki rodzynek (można zmniejszyć)
- 1 winne jabłko
- 5-6 suszonych śliwek (niesiarkowanych)
- 2 łyżki masła klarowanego (dla wegan oliwa z oliwek lub olej)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zupełnie je pominęłam)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy i drobno szatkujemy
- Rodzynki i śliwki zalewamy 2-3 łyżkami wina, zostawiamy na kilka minut
- W dużym rondlu (u mnie garnek z grubym dnem), topimy masło klarowane, wrzucamy poszatkowaną kapustę i chwilę smażymy, mieszając
- Dodajemy syrop roślinny, wodę i skrapiamy kapustę sokiem z cytryny
- Dokładamy cebulę nabitą goździkami i dusimy całość około 5 minut
- Dolewamy wino, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (u mnie 5-6 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut
- Obrane jabłko kroimy na mniejsze kawałki, śliwki kroimy w paski i wraz z rodzynkami dodajemy do kapusty, mieszamy, dusimy na małym ogniu dalsze 15-20 minut
- Usuwamy cebulę z goździkami, lekko odparowujemy kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (w razie konieczności, gdy kapusta nadal jest zbyt twarda, dusimy jeszcze kilka minut, bez odparowywania wody)
- Podajemy na gorąco lub na zimno do dań mięsnych np. do Kaczki, do Kotlecików Mielonych lub jako dodatek do Tarty Ziemniaczanej
2 komentarze to "Modra kapusta zasmażana według Hanny Szymanderskiej"
Gosia Tomczyk 26 września 2014 (12:40)
dziękuje za przepis
Katarzyna Jankowska 28 września 2014 (18:16)
Proszę bardzo:) Wielka szkoda, że pani Hanny Szymanderskiej już nie ma wśród nas:(