Modra kapusta zasmażana według Hanny Szymanderskiej

Przejrzałam wczoraj ostatnie zdjęcia moich potraw i proszę zdziwienie, mam jeszcze 10 dań, których przepisów nie zdążyłam umieścić na blogu!  Czas nadrabiać zaległości. Za moment już wiosna, więc niektóre z tych dań wyglądałyby dziwnie, nie na czasie:)

Na pierwszy ogień trafia Modra Kapusta, którą osobiście jestem zachwycona. Zrobiłam ją prawie zgodnie z przepisem Hanny Szymanderskiej, zamieszczonym w jej książce „Prawdziwa Kuchnia Polska”, s. 646.
Zmniejszyłam ilość czerwonego wina do 3/4 porcji, użyłam półwytrawnego, miód zastąpiłam gęstym syropem roślinnym i zupełnie pominęłam orzechy włoskie. Przepis zamieszczam taki jaki jest  w oryginale z moimi adnotacjami. Skorzystajcie jeszcze bo naprawdę jest pyszna!
Polecam i życzę Smacznego
 

Modra kapusta zasmażana

(wegańska, bezglutenowa)
CZAS PRZYGOTOWANIA:50-60 minut
ILOŚĆ:  4-6 porcji
Składniki:
  • ok. 1 kg czerwonej kapusty (główka)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (u mnie ok. 90 ml półwytrawnego wina)
  • ½ szklanki wody (u mnie przegotowana)
  • 1 łyżka miodu (zastąpiłam syropem orkiszowym)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • niewielka cebula + 3-4 goździki (goździki możecie pominąć jeśli niedozwolone)
  • 2 łyżki rodzynek (można zmniejszyć)
  • 1 winne jabłko
  • 5-6 suszonych śliwek (niesiarkowanych)
  • 2 łyżki masła klarowanego (dla wegan oliwa z oliwek lub olej)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (zupełnie je pominęłam)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy
  2. Rodzynki i śliwki zalewamy 2-3 łyżkami wina, zostawiamy na kilka minut
  3. W dużym rondlu (u mnie garnek z grubym dnem), topimy masło klarowane, wrzucamy poszatkowaną kapustę i chwilę smażymy, mieszając
  4. Dodajemy syrop roślinny, wodę i skrapiamy kapustę sokiem z cytryny
  5. Dokładamy cebulę nabitą goździkami i dusimy całość około 5 minut
  6. Dolewamy wino, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (u mnie 5-6 w kuchence elektrycznej) ok. 15 minut
  7. Obrane jabłko kroimy na mniejsze kawałki, śliwki kroimy w paski i wraz z rodzynkami dodajemy do kapusty, mieszamy, dusimy na małym ogniu dalsze 15-20 minut
  8. Usuwamy cebulę z goździkami, lekko odparowujemy kapustę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (w razie konieczności, gdy kapusta nadal jest zbyt twarda, dusimy jeszcze kilka minut, bez odparowywania wody)
  9. Podajemy na gorąco lub na zimno do dań mięsnych np. do Kaczki, do Kotlecików Mielonych lub jako dodatek do Tarty Ziemniaczanej
modra kapusta zasmażana
modra kapusta zasmażana

2 komentarze to "Modra kapusta zasmażana według Hanny Szymanderskiej"

  • comment-avatar
    Gosia Tomczyk 26 września 2014 (12:40)

    dziękuje za przepis

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 września 2014 (18:16)

      Proszę bardzo:) Wielka szkoda, że pani Hanny Szymanderskiej już nie ma wśród nas:(

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.