Korzystając z moich zapasów ugotowałam zupę szpinakową z dynią.
Damska część naszej rodziny uwielbia zupy krem, męska niestety nie wszystkie, a już na pewno nie zielone. No cóż ja nie narzekam, mogę taką zupę zjeść również na kolację:)
Moje zapasy szpinaku i dyni już są na wykończeniu ale to i dobrze, bo zaraz nastanie sezon na świeżość.
Wszystkim, którzy jeszcze się wahają czy warto robić takie owocowo-warzywne zapasy potwierdzam, że warto a nawet trzeba!
Nic nie zastąpi sprawdzonej jakości warzyw, które na dodatek są zawsze pod ręką.
Zupa jest bardzo smaczna, życzę Smacznego
Zupa szpinakowa z dynią
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + rozmrożenie warzyw
CZAS GOTOWANIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu (nie dla wegan)
- 300 g dyni (u mnie rozmrożona)
- 150 g szpinaku (u mnie rozmrożony)
- 1 ziemniak (można pominąć, ma on za cel zagęścić zupę)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki (można pominąć jeśli nie jest dozwolona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kolendry
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z warzyw lub wykorzystujemy jak ja, rosół z dnia poprzedniego (można ostatecznie użyć rosół warzywny BIO w kostce), odlewamy 1 litr
- Drobno pokrojonego ziemniaka gotujemy oddzielnie
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i podsmażamy na małym ogniu (żeby się nie przypalił), dodajemy szpinak i smażymy ok. 3-5 minut do momentu aż zmięknie, doprawiamy kilkoma kroplami soku z limonki, solą i pieprzem
- Bulion doprowadzamy do wrzenia, dokładamy dynię, gotujemy ok. 10 minut, dodajemy podsmażony szpinak, ugotowane ziemniaki, zagotowujemy całość na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka
- Zupę blendujemy lub miksujemy na gładki krem
- Doprawiamy szczyptą ostrej papryki, gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem do smaku
- Zupę podajemy gorącą z dodatkiem łyżeczki dobrze schłodzonej śmietany owsianej lub migdałowej (dla osób na diecie bezglutenowej)
4 komentarze to "Zupa szpinakowa z dynią (bezglutenowa)"
Capacitier 8 marca 2013 (16:45)
Mnaim, dawno nie jadłam takiej zupy! 😉
Kaś 8 marca 2013 (21:18)
nie próbowałam jeszcze połączenie szpinaku i dyni, ale zapowiada się smakowicie!
Mama Alergika 8 marca 2013 (21:25)
Capacitier; Jak jest szpinak i dynia to proponuję nie zwlekać:)
Mama Alergika 8 marca 2013 (21:25)
Kaś; Połączenie się sprawdziło, można bardziej doprawić czosnkiem, dodać grzanki, pyszne ale szpinak bardziej wyczuwalny:)