Zupa szpinakowa z dynią (bezglutenowa)

Korzystając z moich zapasów ugotowałam zupę szpinakową z dynią.
Damska część naszej rodziny uwielbia zupy krem, męska niestety nie wszystkie, a już na pewno nie zielone. No cóż ja nie narzekam, mogę taką zupę zjeść również na kolację:)
Moje zapasy szpinaku i dyni już są na wykończeniu ale to i dobrze, bo zaraz nastanie sezon na świeżość.
Wszystkim, którzy jeszcze się wahają czy warto robić takie owocowo-warzywne zapasy potwierdzam, że warto a nawet trzeba!
Nic nie zastąpi sprawdzonej jakości warzyw, które na dodatek są zawsze pod ręką.
Zupa jest bardzo smaczna, życzę Smacznego

Zupa szpinakowa z dynią

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + rozmrożenie warzyw
CZAS GOTOWANIA: 15-20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu (nie dla wegan) 
  • 300 g dyni (u mnie rozmrożona)
  • 150 g szpinaku (u mnie rozmrożony)
  • 1 ziemniak (można pominąć, ma on za cel zagęścić zupę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki (można pominąć jeśli nie jest dozwolona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki (jeśli dozwolona)
Przygotowanie:
  1. Gotujemy wywar z warzyw lub wykorzystujemy jak ja, rosół z dnia poprzedniego (można ostatecznie użyć rosół warzywny BIO w kostce), odlewamy 1 litr
  2. Drobno pokrojonego ziemniaka gotujemy oddzielnie
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i podsmażamy na małym ogniu (żeby się nie przypalił), dodajemy szpinak i smażymy ok. 3-5 minut do momentu aż zmięknie, doprawiamy kilkoma kroplami soku z limonki, solą i pieprzem
  4. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dokładamy dynię, gotujemy ok. 10 minut, dodajemy podsmażony szpinak, ugotowane ziemniaki, zagotowujemy całość na mniejszym ogniu aż dynia będzie miękka
  5. Zupę blendujemy lub miksujemy na gładki krem
  6. Doprawiamy szczyptą ostrej papryki, gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem do smaku 
  7. Zupę podajemy gorącą z dodatkiem łyżeczki dobrze schłodzonej śmietany owsianej lub migdałowej (dla osób na diecie bezglutenowej)
zupa szpinakowa z dynią
 

4 komentarze to "Zupa szpinakowa z dynią (bezglutenowa)"

  • comment-avatar
    Capacitier 8 marca 2013 (16:45)

    Mnaim, dawno nie jadłam takiej zupy! 😉

  • comment-avatar
    Kaś 8 marca 2013 (21:18)

    nie próbowałam jeszcze połączenie szpinaku i dyni, ale zapowiada się smakowicie!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 marca 2013 (21:25)

    Capacitier; Jak jest szpinak i dynia to proponuję nie zwlekać:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 8 marca 2013 (21:25)

    Kaś; Połączenie się sprawdziło, można bardziej doprawić czosnkiem, dodać grzanki, pyszne ale szpinak bardziej wyczuwalny:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.