Zupa z boczniaków z makaronem z zielonego groszku

Wegańska i bezglutenowa zupa z boczniaków, może być propozycją na świąteczny posiłek, ale też codziennym smacznym daniem.

Przygotujesz ją w podobny sposób jak “flaczki z boczniaków”, z tą różnicą, że warzywa ścierasz na tarce i podajesz ją z makaronem.

Przepis na “flaczki z boczniaków” wraz z innymi daniami na różne okazje, znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.

Książka dostępna już tylko w Outlecie MAG. Nakład wyczerpany.

Boczniaki możesz serwować dzieciom już w pierwszym roku ich życia.

Przygotuj na przykład pożywne sorgotto z boczniakami i szparagami.

Możesz też podać boczniaki zamiast tradycyjnych kotletów, czyli w panierce słonecznikowej lub migdałowej.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Zupa z boczniaków

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość: 3-4 porcje

Składniki:

  • 250 g boczniaków hodowlanych
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ok. 100 g batata
  • 1 kostka warzywna bio
  • przyprawy: kurkuma w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ostra papryka w proszku
  • śmietana roślinna
  • ok. 1,5 l przegotowanej gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Boczniaki delikatnie opłukujemy, odcinamy brudne ogonki, rwiemy na mniejsze paski o szerokości około 0,5 cm.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szklimy, dodajemy paski boczniaków, podsmażamy przez minutę.
  3. Marchew, pietruszkę i batat ścieramy na tarce, dodajemy do boczniaków, mieszamy, smażymy przez minutę.
  4. Dolewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy kostkę warzywną bio, kurkumę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  5. Gotujemy do miękkości grzybów, około 15 minut.
  6. Doprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki i śmietaną roślinną.
  7. Podajemy z makaronem z zielonego groszku.

Wskazówki:

Zupę możemy doprawić tak jak lubimy. Smakuje delikatnie, podobnie jak rosół 🙂

1 Reply to "Zupa z boczniaków z makaronem z zielonego groszku"

  • comment-avatar
    aaa 20 kwietnia 2023 (08:36)

    mniam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.