Wegańska i bezglutenowa zupa z boczniaków, może być propozycją na świąteczny posiłek, ale też codziennym smacznym daniem.
Przygotujesz ją w podobny sposób jak “flaczki z boczniaków”, z tą różnicą, że warzywa ścierasz na tarce i podajesz ją z makaronem.
Przepis na “flaczki z boczniaków” wraz z innymi daniami na różne okazje, znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.
Książka dostępna już tylko w Outlecie MAG. Nakład wyczerpany.
Boczniaki możesz serwować dzieciom już w pierwszym roku ich życia.
Przygotuj na przykład pożywne sorgotto z boczniakami i szparagami.
Możesz też podać boczniaki zamiast tradycyjnych kotletów, czyli w panierce słonecznikowej lub migdałowej.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Zupa z boczniaków
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 3-4 porcje
Składniki:
- 250 g boczniaków hodowlanych
- 1 mała biała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ok. 100 g batata
- 1 kostka warzywna bio
- przyprawy: kurkuma w proszku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ostra papryka w proszku
- śmietana roślinna
- ok. 1,5 l przegotowanej gorącej wody
Przygotowanie:
- Boczniaki delikatnie opłukujemy, odcinamy brudne ogonki, rwiemy na mniejsze paski o szerokości około 0,5 cm.
- W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, szklimy, dodajemy paski boczniaków, podsmażamy przez minutę.
- Marchew, pietruszkę i batat ścieramy na tarce, dodajemy do boczniaków, mieszamy, smażymy przez minutę.
- Dolewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy kostkę warzywną bio, kurkumę w proszku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
- Gotujemy do miękkości grzybów, około 15 minut.
- Doprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki i śmietaną roślinną.
- Podajemy z makaronem z zielonego groszku.
Wskazówki:
Zupę możemy doprawić tak jak lubimy. Smakuje delikatnie, podobnie jak rosół 🙂
1 Reply to "Zupa z boczniaków z makaronem z zielonego groszku"
aaa 20 kwietnia 2023 (08:36)
mniam