Boczniaki to grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są źródłem białka, witamin (z grupy B, C) i soli mineralnych. Bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Ze względu na swoje działania wzmacniające odporność są zalecane także dla alergików. To delikatne w smaku grzyby, które można podawać już w 1. roku życia. Mój alergik niestety jeszcze ich nie polubił. Wybierajcie niezbyt duże kapelusz ok. 6-7 cm, takie są najdelikatniejsze. Zamiast migdałów, (które często uczulają), do panierowania możemy użyć rozdrobnionych płatków owsianych bezglutenowych.
Pomysły na wiele roślinnych dań w wersji dla alergików znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“.
Zapraszam i życzę Smacznego
Boczniaki w panierce z migdałów
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 kotlety
Składniki:
- 4 boczniaki
- 75 g blanszowanych migdałów
- 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, tymianku lub oregano
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz biały
- 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej + woda
Przygotowanie:
- Migdały prażymy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C, studzimy, mielimy np. w młynku do kawy
- Boczniaki delikatnie, płuczemy, osuszamy, solimy, pieprzymy
- Natkę pietruszki drobno kroimy
- Zmielone migdały mieszamy z natką pietruszki, dodajemy płatki drożdżowe
- Mąkę bezglutenową łączymy z taką ilością wody, żeby stworzyć roztwór o konsystencji gęstej śmietany (jeśli roztwór odstawimy na kilka minut, napęcznieje i konieczne będzie dolanie wody aby ponownie uzyskać właściwą konsystencję)
- Boczniaki moczymy w roztworze mąki i obtaczamy w panierce z migdałów
- Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po ok. 3 minuty z każdej ze stron (mają się lekko przyrumienić)
- Podajemy z komosą ryżową
2 komentarze to "Boczniaki w panierce z migdałów"
Tola _76 18 kwietnia 2016 (21:28)
dzisiaj zrobiłam boczniaki z migdałami, dodałam mąki z ciecierzycy, pycha 🙂
Katarzyna Jankowska 28 kwietnia 2016 (18:31)
Bardzo się cieszę!