Boczniaki w panierce z migdałów

Boczniaki to grzyby o wielu wartościach odżywczych. Są źródłem białka, witamin (z grupy B, C) i soli mineralnych. Bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Ze względu na swoje działania wzmacniające odporność są zalecane także dla alergików. To delikatne w smaku grzyby, lecz z uwagi na ciężkostrawność, (bo jednak to grzyby) najlepiej podawać je od 7 roku życia. Mój alergik niestety jeszcze ich nie polubił. Wybierajcie niezbyt duże kapelusz ok. 6-7 cm, takie są najdelikatniejsze. Zamiast migdałów, (które często uczulają), do panierowania możemy użyć rozdrobnionych płatków owsianych bezglutenowych.   Zapraszam i życzę Smacznego

Boczniaki w panierce z migdałów

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

  Czas przygotowania: 30 minut Ilość: 4 kotlety Składniki:

  • 4 boczniaki
  • 75 g blanszowanych migdałów
  • 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, tymianku lub oregano
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej + woda

Przygotowanie:

  1. Migdały prażymy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C, studzimy, mielimy np. w młynku do kawy
  2. Boczniaki delikatnie, płuczemy, osuszamy, solimy, pieprzymy
  3. Natkę pietruszki drobno kroimy
  4. Zmielone migdały mieszamy z natką pietruszki, dodajemy płatki drożdżowe
  5. Mąkę bezglutenową łączymy z taką ilością wody, żeby stworzyć roztwór o konsystencji gęstej śmietany (jeśli roztwór odstawimy na kilka minut, napęcznieje i konieczne będzie dolanie wody aby ponownie uzyskać właściwą konsystencję)
  6. Boczniaki moczymy w roztworze mąki i obtaczamy w panierce z migdałów
  7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po ok. 3 minuty z każdej ze stron (mają się lekko przyrumienić)
  8. Podajemy z komosą ryżową

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

2 komentarze to "Boczniaki w panierce z migdałów"

  • comment-avatar
    Tola _76 18 kwietnia 2016 (21:28)

    dzisiaj zrobiłam boczniaki z migdałami, dodałam mąki z ciecierzycy, pycha 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.