Pieczone ziemniaczki to proste danie, które dzięki farszowi nabiera niebanalnego smaku.
Przygotowałam farsz pieczarkowy z wegańskim żółtym serem oraz farsz wzbogacony kiełbaską chorizzo. Chorrizo nadała daniu ostrości w smaku.
Wypełnienie ziemniaków możemy przygotować dowolne np. z cukinii czy szpinaku.
Takie pieczone ziemniaczki można podać jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowo-kolacyjne.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pieczone ziemniaczki nadziewane
(bezglutenowe, bez cukru, opcjonalnie wegańskie)
Czas przygotowania: 45-60 minut
Ilość: 6 szt.
Składniki:
- 6 większych ziemniaków
- 4 średnie twarde pieczarki
- 1 mała cebula biała
- sól himalajska różowa drobna
- suszony tymianek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100-150 g sera wegańskiego typ. mozzarella u mnie firmy violife
- 1 kiełbaska chorizzo (można pominąć)
na sos:
- 100 ml śmietany owsianej bardzo schłodzonej
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli himalajskiej różowej
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem, posypujemy solą, zawijamy w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową (możemy pominąć folię i papier i upiec ziemniaki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem), układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut
- Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kosteczkę (odcięłam nóżki)
- Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż powstały płyn wyparuje, solimy do smaku, oprószamy suszonym tymiankiem, mieszamy, odstawiamy z palnika
- Dodajemy połowę startego żółtego sera wegańskiego, mieszamy
- Kiełbaskę chorizzo kroimy w kosteczkę
- Prawie upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie odwijamy papier i folię, przekrawamy ziemniaki wzdłuż na pół (kroimy do połowy ich głębokości), lekko je rozszerzamy
- W środek ziemniaka wkładamy 2 łyżeczki farszu i drobno pokrojoną kiełbaskę chorizzo, oprószamy startym serem wegańskim, zawijamy ponownie
- Wkładamy do piekarnika na 5-7 minut
- Wyjmujemy, odwijamy, podajemy gorące z sosem czosnkowym lub wegańskim masełkiem czosnkowym
Jak przygotować sos czosnkowy?
- Do schłodzonej śmietany dodajemy zgnieciony czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i mieszamy.
No Replies to "Pieczone ziemniaczki nadziewane"