fbpx

Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie

Kasztany jadalne w wegańskiej czekoladzie to kolejna prosta propozycja na prezent świąteczny dla najbliższych, którzy nie mają uczelnia ani na kasztany ani na kakao.

Przygotowuje się je bardzo podobnie jak istniejącą już na blogu, morwę w czekoladzie:)

Na blogu znajdziesz także skuteczny przepis na pieczone kasztany jadalne.

Ważne, aby kupując kasztany zwrócić uwagę na ich jakość i świeżość. Skórka kasztana powinna do niego ładnie przylegać.

Przygotowanie prezentowych czekokasztanków jest proste, ale wymaga zadbania o ładną oprawę.

Warto kupić atrakcyjne torebeczki na prezent lub wykonać podobne domowym sposobem, najlepiej z pomocą dzieci.

Takie czekokasztanki prezentują się okazale także w dekoracyjnych papilotkach do pralinek.

Zapraszam i życzę Smacznego

Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie

(wegańskie, bezglutenowe, opcjonalnie bez cukru, zawierają kakao)

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie kasztanów i chłodzenie

Ilość: 200 g

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tabliczkę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w metalowej miseczce, którą nakładamy na wierzch niedużego garnka wypełnionego wrzącą wodą), rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do przestudzenia
  2. Upieczone, obrane kasztany nabijamy pojedynczo na patyk do szaszłyków i zanurzamy w ciepłej czekoladzie, tak aby cały owoc był nią pokryty, w razie konieczności pomagamy sobie łyżeczką oblewając kasztana czekoladą
  3. Przez chwilę kasztan utrzymujemy nad miseczką, aby nadmiar czekolady spłynął, potem układamy go na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, (patyczek wyjmujemy), czynność powtarzamy z pozostałymi kasztanami
  4. Talerz umieszczamy w chłodnym miejscu (ja wystawiłam na balkon), po kilkunastu minutach gdy czekolada stwardnieje odrywamy czekokasztanki od papieru i umieszczamy w podarunkowej torebce, lub w ozdobnych papilotkach do pralinek.

Wskazówki:

Upieczone kasztany należy jeść od razu inaczej twardnieją. Upieczone kasztany w czekoladzie możemy przechowywać przez kilka dni, nadal będą miękkie w środku.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Czekokasztanki czyli kasztany jadalne w czekoladzie"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.