Jak upiec kasztany jadalne

Pieczone kasztany jadalne są słodkie i pożywne. Zdrowe okazy po upieczeniu mają jasno żółtą barwę.

Nie wszyscy jednak mogą spożywać kasztany jadalne.

Osoby uczulone na pyłki brzozy oraz reagujące na lateks mogą zareagować na kasztany jadalne alergicznie tzw. alergia krzyżowa.

Jesień to dobry czas, aby wypróbować jak smakują kasztany jadalne. Obecnie można je kupić w popularnych sklepach sieciowych oraz na bazarach z warzywami.

Pamiętajcie jednak, że cały czas mówimy o kasztanach jadalnych, a nie naszych popularnych kasztanach z parku, tych nie jemy tylko robimy z nich ludziki:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Jak upiec kasztany jadalne?

Najlepszy MAGiczny sposób!

Czas przygotowania: 4 h

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: dowolna

Składniki:

300 g kasztanów jadalnych

Przygotowanie:

  1. Kasztany myjemy, umieszczamy np. w misce, zalewamy zimną wodą i moczymy przez co najmniej 4 godziny
  2. Wodę wylewamy, kasztany osuszamy ręcznikiem papierowym
  3. Zaraz po namoczeniu, ostrym nożykiem na wypukłej stronie kasztana nacinamy krzyżyk (staramy się przeciąć tylko skórkę, namoczona skórka jest miękka więc nacinanie nie stanowi problemu, choć warto zachować ostrożność!)
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (możemy piec bez papieru)
  5. Ponacinane kasztany układamy na blaszce, nacięciem go góry, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na niższej półce przez 15 minut
  6. Upieczone kasztany wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia
  7. Skórkę zdejmujemy łącznie z brązową otoczką, schodzi bez problemu
  8. Zjadamy tylko jasne, kremowe orzechy kasztana, podejrzane z wyglądu (spleśniałe) wyrzucamy
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

przed upieczeniem

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Jak upiec kasztany jadalne"

  • comment-avatar
    Różanecznik 1 grudnia 2016 (22:32)

    Akurat kupiłam na promocji kasztany, żeby zrobić do nich drugie podejście. W zeszłym roku chyba na jakieś spleśniałe trafiłam. Instrukcja jak znalazł 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2016 (10:39)

      Bardzo ważna jest jakość kasztanów, skórka powinna do nich ładnie przylegać, kasztany powinny być twarde.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.