Tosty z pieczarkami i wegańskim serem

Przygotowanie tostów, zapiekanek czy pizzy z serem w wersji wegańskiej i bezpiecznej dla alergika przestało być problemem gdy odkryłam sery, które nie zawierają nabiału, laktozy, glutenu i soi. Wcześniej zamiast sera żółtego używałam płatków drożdżowych.

Tost w którym umieszczam wegański ser zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina zwykły tradycyjny tost, ale jest zdrowszy.

Sery, których używam powstały na bazie oleju kokosowego i skrobi (niestety nie podano na opakowaniu jaka to skrobia).

Zajrzyj do wskazówek pod przepisem by poznać dokładny skład sera wegańskiego typ mozzarella.

Taki ser można kupić w wersji “na pizzę” w kawałku, w plasterkach oraz w innych smakach np. cheddar czy z oliwkami. Najbardziej bezpieczne dla alergika i najsmaczniejsze naszym zdaniem są typ. mozzarella, na pizzę i cheddar.

Zapraszam i życzę Smacznego.

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

E-book 30 przepisów na... CZAS PYLENIA BRZOZY

Tosty z pieczarkami i wegańskim serem

(wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2 szt.

Składniki:

  • 4 twarde pieczarki
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pieczywo w kształcie prostokąta, u nas Bio graham lub orkiszowe
  • ser wegański typ mozzarella w plasterkach lub starty (firmy Violife)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju (smażymy na średnim ogniu, do momentu aż woda wyparuje, nie rumienimy), solimy do smaku
  2. Pieczywo tostowe kroimy w kromki, na jednej układamy plasterek sera wegańskiego, na drugiej usmażone pieczarki (ok. 2 łyżki), tworzymy kanapkę
  3. Rozgrzewamy opiekacz, wkładamy kanapki i smażymy zamknięte przez ok. 2 minuty, aż chleb stanie się rumiany
  4. Tosty wyjmujemy z opiekacza, kroimy na trójkąty i podajemy np. z dodatkiem ulubionego ketchupu.

Wskazówki:

Jeśli korzystamy z sera wegańskiego w kawałku, ścieramy go na grubych oczkach bezpośrednio na kanapkę.

Ser wegański violife powstał na bazie oleju kokosowego dlatego nie smarujemy tostów tłuszczem przed pieczeniem.

Do tostów możemy dodać plasterek dozwolonej szynki czy salami, nie dla wegan.

Mój alergik lubi podwójną porcję sera, więc zwykle umieszczam 2 plasterki oddzielając je pieczarkami.

Tosty dobrze smakują z dodatkiem prażonej cebulki, którą posypujemy pieczarki przed zapiekaniem.

Miłośnicy płatków drożdżowych mogą je dodać do usmażonych pieczarek, smak żółtego sera będzie bardziej wyczuwalny.

Jeśli nie możecie jeść pieczarek, takie tosty można przygotować tylko z szynką i serem:)

Skład sera typ mozzarella: woda, olej kokosowy (23%), skrobia modyfikowana, skrobia, sól morska, wegańskie aromaty Mozzarella, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: kwas sorbowy, barwnik: b-karoten.

To ser bez glutenu, soi, laktozy, nabiału, oleju palmowego.

Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, głównie z sklepach internetowych.

Tosty z pieczarkami i wegańskim serem (wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Tosty z pieczarkami i wegańskim serem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.