Francuskie ciasteczka z jabłkami

Nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek? A może niespodziewani goście zapukali do drzwi?

Jeśli masz w lodówce francuskie ciasto odpowiednie dla alergików to problem jest rozwiązany.

Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu francuskie ciasteczka, które wypełnić możesz tym co lubisz.

Ja przygotowałam farsz ze słodkich jabłek i rodzynków, pachnący cynamonem. Ty możesz dodać gęsty domowy dżem lub brzoskwinie z zalewy.

Życzę Smacznego

Francuskie ciasteczka z jabłkami

(bez mleka, jajek, soi)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 12 szt. 5 cm

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego (bez mleka, soi i jajek)
  • 4 średnie jabłka
  • 3-4 łyżki rodzynków niesiarkowanych
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku

dodatkowo:

  • foremka do muffinek, średnica 5 cm
  • olej do smarowania

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy rodzynki i cynamon, mieszamy (możemy dodać 1 łyżkę cukru kokosowego jeśli jabłka są kwaśne)
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem
  3. Otwory w foremce do muffinek smarujemy olejem
  4. Ciasto francuskie w formie prostokąta wykładamy na całej powierzchni foremki, nacinamy paski w płaskich miejscach foremki tworząc prostokąty, a potem kwadraty
  5. Każdy kwadrat ciasta delikatnie wciskamy w otwór foremki, w środek ciasta nakładamy porcję jabłek (2 łyżeczki), rogi kwadratu łączymy ze sobą i zlepiamy, tworząc kopertę
  6. Podobnie postępujemy z pozostałymi kwadratami
  7. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, ciastka pieczemy ok. 20-30 minut aż będą rumiane
  8. Najlepiej smakują na ciepło, można je odgrzewać

 

Fot.Katarzyna Jankowska

Fot.Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska