Nie masz pomysłu na dzisiejszy podwieczorek? A może niespodziewani goście zapukali do drzwi?
Jeśli masz w lodówce francuskie ciasto odpowiednie dla alergików to problem jest rozwiązany.
Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu francuskie ciasteczka, które wypełnić możesz tym co lubisz.
Ja przygotowałam farsz ze słodkich jabłek i rodzynków, pachnący cynamonem. Ty możesz dodać gęsty domowy dżem lub brzoskwinie z zalewy.
Zajrzyj po inne przepisy z bezmlecznym ciastem francuskim.
Życzę Smacznego
Francuskie ciasteczka z jabłkami
(bez mleka, jajek, soi)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 12 szt. 5 cm
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego (bez mleka, soi i jajek)
- 4 średnie jabłka
- 3-4 łyżki rodzynków niesiarkowanych
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
dodatkowo:
- foremka do muffinek, średnica 5 cm
- olej do smarowania
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy rodzynki i cynamon, mieszamy (możemy dodać 1 łyżkę cukru kokosowego jeśli jabłka są kwaśne)
- Nagrzewamy piekarnik do 180ºC w opcji z termoobiegiem
- Otwory w foremce do muffinek smarujemy olejem
- Ciasto francuskie w formie prostokąta wykładamy na całej powierzchni foremki, nacinamy paski w płaskich miejscach foremki tworząc prostokąty, a potem kwadraty
- Każdy kwadrat ciasta delikatnie wciskamy w otwór foremki, w środek ciasta nakładamy porcję jabłek (2 łyżeczki), rogi kwadratu łączymy ze sobą i zlepiamy, tworząc kopertę
- Podobnie postępujemy z pozostałymi kwadratami
- Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, ciastka pieczemy ok. 20-30 minut aż będą rumiane
- Najlepiej smakują na ciepło, można je odgrzewać
2 komentarze to "Francuskie ciasteczka z jabłkami"
dybylyy 11 grudnia 2016 (15:47)
A gdzie znajdziemy francuskie bez mleka i jajek…? Znajde w zwykłym sklepie? Bo szczerze mówiąc, nie orzglądałam się, francuskie poszło na bok no bo to przeciez na maśle, nawet nie wiedziałam, ze jest wersja dla alergika.
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2016 (10:35)
Ja kupuję w różnych sklepach, to ciasto które sprawdziłam jest dostępne szeroko np. w Carrefourze, Piotrze i Pawle. Nazywa się Henglein