Morwa biała w czekoladzie

Morwa biała w czekoladzie przygotowana domowym sposobem to prezent bardzo prosty w wykonaniu. Do jej przygotowania możemy zaangażować także najmłodszych. Własnoręcznie wykonane prezenty są wyrazem bliskości i miłości.

Zapach rozpuszczonej czekolady i tak zapewne ich przywoła do kuchni.

Postarajmy się o ciemną wegańską czekoladę dobrej jakości. Suszona morwa jest słodka, nie potrzeba dokładać do niej słodkiej czekolady.

Takie smakołyki możemy przygotować także na bazie innych suszonych owoców czy dozwolonych orzechów.

Zapewniam, że ich domowa produkcja będzie o wiele tańsza niż zakup gotowych paczuszek z czekoladowymi owocami.

Niestety danie to nie nadaje się dla osób z alergią na kakao.

Zapraszam i życzę Smacznego

Morwa biała w czekoladzie

(wegańska, bezglutenowa, opcjonalnie bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

Ilość: 150 g

Składniki:

  • 150 g morwy białej
  • 100 g ciemnej wegańskiej czekolady (u mnie ekologiczna)

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tabliczkę łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w metalowej miseczce, którą nakładamy na wierzch niedużego garnka wypełnionego wrzącą wodą), rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do przestudzenia
  2. Morwę wsypujemy stopniowo do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy, tak aby owoce pokryły się czekoladą
  3. Czekoladową morwę wykładamy na schłodzony talerz (lub na papier do pieczenia) i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, na min. 15 minut
  4. Zimne czekoladowe morwy odrywamy od powierzchni i umieszczamy w podarunkowej torebce, ustrajamy torebkę kokardką i ofiarowujemy bliskiej osobie.
Morwa biała w czekoladzie Mama Alergika Gotuje

Fot. Katarzyna Jankowska

Morwa biała w czekoladzie Mama Alergika Gotuje

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Morwa biała w czekoladzie"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.