Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką

Podczas postu dr Dąbrowskiej marzyłam o jagielniku na zimno. Trochę czasu upłynęło zanim go sobie zrobiłam.

Tym razem postanowiłam do kaszy dodać mleko kokosowe. Chciałam uzyskać kremową konsystencję ciasta i sprawdzić jak smakuje taka wersja jagielnika.

Przepis na jagielnik na mleku jaglanym, znajduje się w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato. 

Ponieważ trwa sezon na rabarbar, postanowiłam połączyć delikatny kremowy smak kaszy jaglanej z kwaśnym i wyrazistym rabarbarem.

Jagielnik kokosowy z rabarbarem okazał się uzależniający, jeden kawałek to dopiero zaproszenie do uczty.

Przepis ten trafi do mojej kolejnej książki, ale ponieważ wygrał plebiscyt na przepis tygodnia, tymczasem jest dostępny także na blogu.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Życzę Smacznego

Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie

Ilość: 1 szt. (20 cm średnicy)

Składniki:

spód

  • 100 g mieszanki suszonych daktyli bez pestek i suszonych wiśni lub żurawiny (zwykłych lub z certyfikatem Przekreślonego Kłosa)
  • 75 ml mleka kokosowego (u mnie 65 % zawartości kokosa)*
  • 125 g płatków owsianych bezglutenowych

krem

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka kokosowego 65%
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • 1 czubata łyżeczka agar agar w proszku + 50 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka kokosowego 65% (pozostałe mleko)

na wierzch

  • 300 g czerwonego rabarbaru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka agar agar w proszku
  • owoce do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Daktyle i suszone wiśnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą, odstawiamy na 15 minut, wodę odlewamy, owoce blendujemy na mus.
  2. Stopniowo dodajemy drobno zmielone płatki owsiane i mleko kokosowe, dokładnie mieszamy łyżką (masa ma być zwarta, klejąca ale nie za bardzo wilgotna, w razie czego dosypujemy więcej płatków).
  3. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
  4. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, przepłukujemy wrzątkiem, zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z wodą, zmniejszamy ogień do minimum, garnek przykrywamy i gotujemy do momentu wchłonięcia się płynu ok. 15 minut.
  5. Ugotowaną kaszę jeszcze ciepłą przekładamy do miski, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny i resztę mleka kokosowego, blendujemy na gładką masę (u mnie za pomocą blendera ręcznego).
  6. Czubatą łyżeczkę agaru rozprowadzamy w 50 ml ciepłej wody, wlewamy do masy jaglanej, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
  7. Krem przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy powierzchnię.
  8. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki (nie obieramy ze skórki), dodajemy cukier, gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem aż rabarbar zmięknie, dodajemy sok z pomarańczy i gotujemy bez przykrycia aż masa się zredukuje, około 10 minut (najlepiej przygotować rabarbar podczas gotowania się kaszy jaglanej).
  9. Wsypujemy łyżeczkę agaru i blendujemy całość na gładki mus, utrzymujemy na małym ogniu przez minutę, mieszamy.
  10. Rabarbarowy mus przekładamy na wierzch kremu, wyrównujemy powierzchnię, przekładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby ciasto się schłodziło.
  11. Jagielnik ustrajamy dozwolonymi owocami.
  12. Podajemy na zimno, przechowujemy w lodówce. Ciasto utrzymuje świeżość przez 5 dni.

*mleko kokosowe bio z puszki o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszane (część stała z płynną)

Jagielnik kokosowy

Fot. Katarzyna Jankowska

Jagielnik kokosowy

Fot. Katarzyna Jankowska

6 komentarzy to "Jagielnik kokosowy z rabarbarową chmurką"

  • comment-avatar
    Elżbieta 24 października 2019 (15:49)

    Smakowity opis, ale czym można zastąpić rabarbar po sezonie? Bardzo chce wypróbować ten przepis już teraz

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 24 października 2019 (23:29)

      Sezon na jabłka trwa więc można rabarbar zastąpić właśnie jabłkami:)

  • comment-avatar
    Ewa 14 kwietnia 2022 (17:52)

    W kremie jest 2x mleko kokosowe 200 i 125 ml. Czy to jest pomyłka?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 kwietnia 2022 (18:21)

      Proszę dokładnie przeczytać przepis. Nie, to nie jest pomyłka. 200 ml wraz z wodą stosujemy do gotowania kaszy a te 125 ml dodajemy do masy jaglanej, czyli już po ugotowaniu kaszy 🙂

  • comment-avatar
    Magda 16 maja 2022 (16:20)

    Czy można czymś zastąpić agar?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 maja 2022 (18:31)

      Agar to roślinna “żelatyna”, więc można zastosować tradycyjną żelatynę.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.