Wróciłam z majówki z głową pełną pomysłów na dania z rabarbarem.
W moich książkach znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystaniem tej sezonowej rośliny. W książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato jest sorbet rabarbarowy, są także babeczki bezglutenowe z rabarbarem i rustykalny kruchy placek w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Na blogu też jest kilka smacznych dań z rabarbarem np. bułeczki drożdżowe z rabarbarem, babeczki z karmelizowanym rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.
A ja przez weekend wyczarowałam kolejne trzy dania. Powstały: crumble z rabarbarem i truskawkami, smoothie z rabarbarem oraz babeczki cytrynowe z rabarbarem orkiszowe, wegańskie.
Na Facebooku właśnie babeczki wygrały rywalizację na przepis tygodnia.
Zapraszam i życzę Smacznego
Babeczki cytrynowe z rabarbarem
(wegańskie, bez mleka, bez jajek)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Ilość: 12 szt.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej bio lub pszennej bio
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g drobnego cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 banany 200 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml mleka roślinnego orkiszowego
- sok z połówki cytryny
- 125 ml oleju z pestek winogron
- 100 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 2 łyżki skrobi z tapioki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę, posypujemy cukrem i skrobią z tapioki, mieszamy, odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
- Do drugiej miski wkładamy banany bez skórki pokrojone w plasterki, skrapiamy je łyżką soku z cytryny i blendujemy na mus.
- Łączymy ze sobą mleko i sok z połówki cytryny, odstawiamy na 5 minut, a następnie wlewamy do musu z bananów, mieszamy, dodajemy olej, ponownie mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, dokładnie mieszamy łyżką, nie miksujemy.
- Dodajemy pokrojony rabarbar bez soku, który powstał w misce, mieszamy.
- Przekładamy ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 30 minut.
- Wyjmujemy, przekładamy na kratkę, studzimy.
Wskazówki:
Jeśli nie możesz użyć soku z cytryny, do mleka dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub winnego. Pomiń sok z cytryny przy bananach.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
6 komentarzy to "Babeczki cytrynowe z rabarbarem bez mleka bez jajek"
Angelika 25 marca 2020 (11:15)
Czy można zastąpić to jabłkiem?
Katarzyna Jankowska 25 marca 2020 (22:45)
W sensie rabarbar? Tak można 🙂
meg 21 czerwca 2020 (14:03)
czym można zastapic skrobię z tapioki?
Katarzyna Jankowska 21 czerwca 2020 (16:55)
Inną skrobią, ziemniaczaną czy kukurydzianą.
Mama Paula 29 lipca 2020 (12:34)
Czy można użyć napoju owsianego zamiast mleka orkiszowego?
+ pieczone z termoobiegiem czy Góra doł
Katarzyna Jankowska 29 lipca 2020 (17:58)
można choć owsiane daje czasem zbyt mokry efekt ale w babeczkach bym się nie obawiała. Termoobieg będzie lepszy.