Babeczki cytrynowe z rabarbarem bez mleka bez jajek

image_pdfPobierz PDF

Wróciłam z majówki z głową pełną pomysłów na dania z rabarbarem.

W moich książkach znajdziecie już kilka przepisów z wykorzystaniem tej sezonowej rośliny. Jest rustykalny kruchy placek, jest sorbet rabarbarowy, są babeczki bezglutenowe z rabarbarem. Książki jeszcze TYLKO DZIŚ w promocyjnych cenach z promocyjnym kosztem dostawy. 

Na blogu też jest kilka smacznych dań z rabarbarem np. bułeczki drożdżowe z rabarbarem, babeczki z karmelizowanym rabarbarem, ciasto drożdżowe z kruszonką i rabarbarem.

A ja przez weekend wyczarowałam kolejne trzy dania. Powstały: crumble z rabarbarem i truskawkami, smoothie z rabarbarem oraz babeczki cytrynowe orkiszowe, wegańskie.
Na Facebooku właśnie babeczki wygrały rywalizację na przepis tygodnia.

Zapraszam i życzę Smacznego

Babeczki cytrynowe z rabarbarem

(wegańskie, bez mleka, bez jajek)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25-30 minut

Ilość: 12 szt.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej bio lub pszennej bio
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g drobnego cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 banany 200 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml mleka roślinnego orkiszowego
  • sok z połówki cytryny
  • 125 ml oleju z pestek winogron
  • 100 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 łyżki skrobi z tapioki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę, posypujemy cukrem i skrobią z tapioki, mieszamy, odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy.
  4. Do drugiej miski wkładamy banany bez skórki pokrojone w plasterki, skrapiamy je łyżką soku z cytryny i blendujemy na mus.
  5. Łączymy ze sobą mleko i sok z połówki cytryny, odstawiamy na 5 minut, a następnie wlewamy do musu z bananów, mieszamy, dodajemy olej, ponownie mieszamy.
  6. Mokre składniki przelewamy do suchych, dokładnie mieszamy łyżką, nie miksujemy.
  7. Dodajemy pokrojony rabarbar bez soku, który powstał w misce, mieszamy.
  8. Przekładamy ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.
  9. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 30 minut.
  10. Wyjmujemy, przekładamy na kratkę, studzimy.

Wskazówki:

Jeśli nie możesz użyć soku z cytryny, do mleka dodaj 1 łyżkę octu jabłkowego lub winnego. Pomiń sok z cytryny przy bananach.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska