Ciasto drożdżowe z owcami zrobiłam ostatnio dwukrotnie. Pierwsze podejście „na oko” a drugie dopracowane i sprawdzone. Osobiście najbardziej smakuje mi jeszcze ciepłe:) Nie można jeść ciepłego ciasta!
Przy pierwszym podejściu, gdy zrobiłam je tylko z rabarbarem odwiedziła nas „mama karmiąca”, ciasto bardzo jej smakowało i nie zaszkodziło diecie dziecka.
Oczywiście to wersja ciasta bez jajek i mleka krowiego, więc zapraszam do wypróbowania także przez wegan i wegetarian.Jak spojrzycie na czas przygotowania może przerażać wyrastanie ok. 3h. W rzeczywistości wygląda to tak, że kiedy nastawiam rozczyn, robię także obiad. W międzyczasie wyrabiam ciasto, robię kruszonkę, a potem dokańczam obiad. Zdążę ogarnąć kuchnię po obiedzie i zabieram się za owoce do ciasta, potem wykładam ciasto do formy, nastawiam kawę w kawiarce, przygotowuję placek. Rozgrzewam piekarnik, popijam kawę i wstawiam ciasto:) Czas upływa niepostrzeżenie, w międzyczasie bloguję, odrabiam z synem lekcje lub rozmawiam z córką. Nie czuje się upływu 3-4 godzin, a pięknie pachnie w całym domu. Nie zrażajcie się więc długim czasem przygotowań, bo można w jego międzyczasie robić wiele fajnych rzeczy:)
Takie drożdżowe ciasto zawsze będzie mi się kojarzyć z moją mamą i domem rodzinnym. Od lat kiedy przyjeżdżam do mamy czeka na mnie jeszcze ciepłe (mama robi bez owoców). Najczęściej kończy się tym, że jem tego dnia już tylko ciasto z dodatkiem masła i z ciepłym mlekiem:).
Mój mały Alergik chwyta co jakiś czas kawałek ciasta i wybiega na dwór:)
Polecam i życzę Smacznego
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 3h wyrastanie ciasta
CZAS PIECZENIA: 40-45 minut
Składniki:
- 600 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- szczypta soli morskiej
- 25 g świeżych drożdży +2 łyżki drobnego cukru
- 250 ml ciepłego mleka orkiszowego lub innego roślinnego
- 125 g margaryny bezmlecznej, stopionej, ciepłej lub olej
- 3 pełne łyżki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 laski rabarbaru + 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- ok. 250 g świeżych truskawek
- ok. 2 łyżki bułki tartej do posypania owoców
Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g cukru białego drobnego
- 125 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do dużej miski, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz 100 g mąki z odważonej porcji na ciasto oraz. Całość dokładnie wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany
- Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 minut
- Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki, sól, wlać ciepłą margarynę i ekstrakt wanilii, całość wyrabiać ok. 10 minut uzyskując gładkie ciasto odchodzące od ręki (nie dosypywać mąki, ciasto nie może być zbite)
- Wyrobione ciasto pozostawić w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż do podwojenia jego objętości
- Przygotować formę, wyłożoną papierem do pieczenia
- Rabarbar obrać z części łykowatych, drobno pokroić, wymieszać z cukrem, odstawić aby puścił sok. Odsączyć z soku przed nałożeniem na ciasto
- Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki
- Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wyrobić ze sobą, rozdrobnić palcami (pokruszyć). Ja osobiście robię z ciasta zwartą kulę, wkładam do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego, a potem ścieram na tarce na grubych oczkach
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć bezpośrednio na papier w foremce, rozłożyć ręką na kształt prostokąta, delikatnie je rozciągając i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką
- Na wyrośnięte ciasto nałożyć rabarbar oraz truskawki (truskawki układać przeciętą stroną do góry), oprószyć owoce bułką tartą
- Kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na owoce, ciasto odstawić do wyrastania na czas rozgrzewania się piekarnika
- Nagrzać piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piec ok. 40-45 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru (sprawdzić po 35 minutach brzegi ciasta, czy ładnie odchodzą od papieru i czy zanurzony w cieście patyczek jest suchy)
- Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do przestygnięcia na ok. 10 minut, po czym chwytając delikatnie za papier przenieść ciasto na kratkę do całkowitego przestygnięcia
Wskazówki:
Lubimy ciepłe drożdżowe ciasto, ale nie krojmy go za wcześnie, może się zbić w środku jak będzie za gorące.
Ciasto można przechowywać nawet kilka dni, owinięte folią aluminiową czy bawełnianą ściereczką. Wspaniale smakuje z masłem, dżemem, może zastąpić śniadanie:)
7 komentarzy to "Ciasto drożdżowe z kruszonką, rabarbarem i truskawkami"
Muffinkowa Mama 7 czerwca 2012 (18:42)
Uwielbiam ciasta drożdżowe, choć jeszcze z żadnej wegańskiej wersji nie byłam w 100% zadowolona. Może kiedyś skorzystam z Twojego przepisu 🙂 A wiesz, że jeszcze nie odważyłam się spróbować rabarbaru?
OSa 7 czerwca 2012 (19:43)
O tak, tego mi trzeba. Też sobie muszę takie zrobić.
Mama Alergika 7 czerwca 2012 (20:15)
Muffinkowa Mama; Zobacz ile ja robię drożdżowych, wegańskich wypieków. Spróbuj, wyjdą na pewno, przepisy są sprawdzone:)
OSa; Jak wypróbujesz podziel się proszę wrażeniami:)
Anonymous 17 września 2013 (13:00)
Jaka to jest margaryna bezmleczna??????
Mama Alergika 17 września 2013 (20:52)
Nie posiadająca w swoim składzie niczego co z mlekiem odzwierzęcym związane. Kupuję Alsan
matka Polka na francuskiej ziemi 2 lutego 2014 (14:59)
Czy mleko orkiszowe mozna zastapic ryzowym albo owsianym? Okriszowe tutaj ciezko znalezc, a jesli juz, to wymieszane z orzechami laskowymi (czuje, ze to moze zmienic smak).
Mama Alergika 2 lutego 2014 (17:16)
matka Polka na francuskiej ziemi; Można zamienić na inne mleko roślinne, ciepłe:)