Ciasto drożdżowe z kruszonką, rabarbarem i truskawkami

Ciasto drożdżowe z owcami zrobiłam ostatnio dwukrotnie. Pierwsze podejście „na oko” a drugie dopracowane i sprawdzone. Osobiście najbardziej smakuje mi jeszcze ciepłe:) Nie można jeść ciepłego ciasta!
Przy pierwszym podejściu, gdy zrobiłam je tylko z rabarbarem odwiedziła nas „mama karmiąca”, ciasto bardzo jej smakowało i nie zaszkodziło diecie dziecka. 
Oczywiście to wersja ciasta bez jajek i mleka krowiego, więc zapraszam do wypróbowania także przez wegan i wegetarian.Jak spojrzycie na czas przygotowania może przerażać wyrastanie ok. 3h. W rzeczywistości wygląda to tak, że kiedy nastawiam rozczyn, robię także obiad. W międzyczasie wyrabiam ciasto, robię kruszonkę, a potem dokańczam obiad. Zdążę ogarnąć kuchnię po obiedzie i zabieram się za owoce do ciasta, potem wykładam ciasto do formy, nastawiam kawę w kawiarce, przygotowuję placek. Rozgrzewam piekarnik, popijam kawę i wstawiam ciasto:) Czas upływa niepostrzeżenie, w międzyczasie bloguję, odrabiam z synem lekcje lub rozmawiam z córką. Nie czuje się upływu 3-4 godzin, a pięknie pachnie w całym domu. Nie zrażajcie się więc długim czasem przygotowań, bo można w jego międzyczasie robić wiele fajnych rzeczy:)
Takie drożdżowe ciasto zawsze będzie mi się kojarzyć z moją mamą i domem rodzinnym. Od lat kiedy przyjeżdżam do mamy czeka na mnie jeszcze ciepłe (mama robi bez owoców). Najczęściej kończy się tym, że jem tego dnia już tylko ciasto z dodatkiem masła i z ciepłym mlekiem:). 
Mój mały Alergik chwyta co jakiś czas kawałek ciasta i wybiega na dwór:)
 
 
Polecam i życzę Smacznego
 
 

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 3h wyrastanie ciasta
CZAS PIECZENIA: 40-45 minut
 
Składniki:
  • 600 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • szczypta soli morskiej
  • 25 g świeżych drożdży +2 łyżki drobnego cukru
  • 250 ml ciepłego mleka orkiszowego lub innego roślinnego
  • 125 g margaryny bezmlecznej, stopionej, ciepłej lub olej
  • 3 pełne łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 laski rabarbaru + 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • ok. 250 g świeżych truskawek 
  • ok. 2 łyżki bułki tartej do posypania owoców
Na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 50 g cukru białego drobnego
  • 125 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
Przygotowanie:
  1. Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do dużej miski, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz 100 g mąki z odważonej porcji na ciasto oraz. Całość dokładnie wymieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany
  2. Miskę przykryć ściereczką odstawić w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 minut
  3. Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki, sól, wlać ciepłą margarynę i ekstrakt wanilii, całość wyrabiać ok. 10 minut uzyskując gładkie ciasto odchodzące od ręki (nie dosypywać mąki, ciasto nie może być zbite)
  4. Wyrobione ciasto pozostawić w dużej misce, lekko podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, aż do podwojenia jego objętości
  5. Przygotować formę, wyłożoną papierem do pieczenia
  6. Rabarbar obrać z części łykowatych, drobno pokroić, wymieszać z cukrem, odstawić aby puścił sok. Odsączyć z soku przed nałożeniem na ciasto
  7. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na połówki
  8. Przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wyrobić ze sobą, rozdrobnić palcami (pokruszyć). Ja osobiście robię z ciasta zwartą kulę, wkładam do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego, a potem ścieram na tarce na grubych oczkach
  9. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć bezpośrednio na papier w foremce, rozłożyć ręką na kształt prostokąta, delikatnie je rozciągając i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką
  10. Na wyrośnięte ciasto nałożyć rabarbar oraz truskawki (truskawki układać przeciętą stroną do góry), oprószyć owoce bułką tartą
  11. Kruszonkę pokruszyć lub zetrzeć na owoce, ciasto odstawić do wyrastania na czas rozgrzewania się piekarnika
  12. Nagrzać piekarnik do 180°C, umieścić formę w środkowej części piekarnika i piec ok. 40-45 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru (sprawdzić po 35 minutach brzegi ciasta, czy ładnie odchodzą od papieru i czy zanurzony w cieście patyczek jest suchy)
  13. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do przestygnięcia na ok. 10 minut, po czym chwytając delikatnie za papier przenieść ciasto na kratkę do całkowitego przestygnięcia
Wskazówki:
Lubimy ciepłe drożdżowe ciasto, ale nie krojmy go za wcześnie, może się zbić w środku jak będzie za gorące.
Ciasto można przechowywać nawet kilka dni, owinięte folią aluminiową czy bawełnianą ściereczką. Wspaniale smakuje z masłem, dżemem, może zastąpić śniadanie:)
 
 

7 komentarzy to "Ciasto drożdżowe z kruszonką, rabarbarem i truskawkami"

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 7 czerwca 2012 (18:42)

    Uwielbiam ciasta drożdżowe, choć jeszcze z żadnej wegańskiej wersji nie byłam w 100% zadowolona. Może kiedyś skorzystam z Twojego przepisu 🙂 A wiesz, że jeszcze nie odważyłam się spróbować rabarbaru?

  • comment-avatar
    OSa 7 czerwca 2012 (19:43)

    O tak, tego mi trzeba. Też sobie muszę takie zrobić.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 czerwca 2012 (20:15)

    Muffinkowa Mama; Zobacz ile ja robię drożdżowych, wegańskich wypieków. Spróbuj, wyjdą na pewno, przepisy są sprawdzone:)
    OSa; Jak wypróbujesz podziel się proszę wrażeniami:)

  • comment-avatar
    Anonymous 17 września 2013 (13:00)

    Jaka to jest margaryna bezmleczna??????

  • comment-avatar
    Mama Alergika 17 września 2013 (20:52)

    Nie posiadająca w swoim składzie niczego co z mlekiem odzwierzęcym związane. Kupuję Alsan

  • comment-avatar
    matka Polka na francuskiej ziemi 2 lutego 2014 (14:59)

    Czy mleko orkiszowe mozna zastapic ryzowym albo owsianym? Okriszowe tutaj ciezko znalezc, a jesli juz, to wymieszane z orzechami laskowymi (czuje, ze to moze zmienic smak).

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 lutego 2014 (17:16)

    matka Polka na francuskiej ziemi; Można zamienić na inne mleko roślinne, ciepłe:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.