Kruchego ciasta nigdy dość! Połączenie truskawek i migdałów świetnie się sprawdziło i zrobiłam niespodziankę mojej rodzinie. Nie dali mi poczekać aż wszystkie elementy ciasta dobrze stężeją, więc w pierwszym wrażeniu doszłam do wniosku, że muszę to ciasto jeszcze dopracować. Dopiero na drugi dzień zjadając kawałek ciasta na śniadanie, doznałam zachwytu. Zarówno galaretka, jak i budyń miały gęstą konsystencję, kruche ciasto było kruchutkie, wszystko smakowało wyśmienicie.
Nie będę więc zmieniać proporcji, a dzięki zastanawianiu się jak ulepszyć to ciasto, wymyśliłam inne:)
Jeśli nie możecie używać migdałów, żaden problem po prostu użyjcie czystego mleka orkiszowego, ekstrakt migdałowy zamieńcie na waniliowy, nie posypujcie budyniu płatkami migdałów i nie używajcie likieru, też będzie dobrze:)
Życzę Smacznego
Kruche ciasto z truskawkami, kruszonką i galaretką
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 20-30 minut
LICZBA PORCJI: 6-8
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć razowej, lub pół na pół)
- 130 g margaryny wegańskiej, schłodzonej
- 20 g smalcu w kostce (można go pominąć i użyć więcej margaryny np. dla Wegan)
- 2 łyżki zimnej śmietany orkiszowej (jak nie macie, zwiększyć ilość wody do 3 łyżek)
- 1 łyżka lodowatej wody
- 1 łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
- 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego b. drobno zmielonego (biały też będzie ok, można go zmniejszyć do 60 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 galaretka truskawkowa z torebki (bez konserwantów z naturalnymi barwnikami)
- 25 większych, świeżych truskawek (umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na połówki)
- tortownica o 23 cm średnicy
- 3 łyżki pokruszonych płatków migdałów
Na budyń:
- 500 ml mleka orkiszowo-migdałowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego, drobnego
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia ciasta:
- 50 ml wody + 1 łyżka Amaretto + 2 łyżki soku z cytryny do namoczenia ciasta (amaretto można zastąpić np. ekstraktem z migdałów, lub pominąć)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem i kamieniem winnym
- Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, śmietanę, wodę i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto (ciasta nie trzeba chłodzić)
- Formę tortową (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
- Ciasto rozłożyć ręką na folii spożywczej w kształcie koła, przenieść do tortownicy i uformować ładne, równe dno, pamiętając o wyższych brzegach
- Ciasto podziurkować miejscami widelcem, położyć na jego wierzch kawałek papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 15 minut (obciążyłam bo nie miałam pewności jak się zachowa:)
- Po tym czasie łapiąc za końce papieru usunąć go z ciasta wraz z kulkami, a ciasto piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia się
- Wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia
- Przygotować galaretkę zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
- Zrobić budyń: Odlać 125 ml mleka do kubka, resztę mleka z dodatkiem cukru zagotować. W kubku z mlekiem rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać ją, cały czas mieszając do gotującego się mleka. Budyń mieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut
- Budyń wystudzić (przykryć folią aluminiową, aby nie zrobiła się twarda skórka)
- Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 3-4 łyżkami roztworu z cytryną i Amaretto, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
- Nałożyć warstwę budyniu, równo rozsmarować, ułożyć pokrojone na pół truskawki przeciętą stroną do góry
- Ciasto zalać już gęstniejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki
Wskazówki:
Można zrobić masę budyniową tak jak TUTAJ. Sam budyń ma lżejszą konsystencję, więc nie będzie bardzo sztywny.
5 komentarzy to "Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami, budyniem i galaretką"
kuchenny bałagan 6 czerwca 2012 (17:11)
Nie dość, że zdrowe to i na pewno pyszne 🙂
mojetworyprzetwory 6 czerwca 2012 (19:17)
Powiem Tobie Kasiu, że tak zdrowo wyglądającego i pysznie pachnącego przez monitor ciasta to ja jeszcze nie widziałam;) Pychotka, truskawkowa pychotka;)
Mama Alergika 6 czerwca 2012 (19:19)
Kuchenny blog;pyszne i takie śniadaniowe:)
Ewa;Z Twoich ust to wielki komplement:)
Muffinkowa Mama 6 czerwca 2012 (19:43)
Chyba się na nie skuszę przy najbliższej okazji 🙂 Zamarzyłam o czymś takim 🙂
Mama Alergika 6 czerwca 2012 (19:45)
Muffinkowa Mama; Lekkie, smaczne skuś się skuś:)