Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami, budyniem i galaretką

Kruchego ciasta nigdy dość! Połączenie truskawek i migdałów świetnie się sprawdziło i zrobiłam niespodziankę mojej rodzinie. Nie dali mi poczekać aż wszystkie elementy ciasta dobrze stężeją, więc w pierwszym wrażeniu doszłam do wniosku, że muszę to ciasto jeszcze dopracować. Dopiero na drugi dzień zjadając kawałek ciasta na śniadanie, doznałam zachwytu. Zarówno galaretka, jak i budyń miały gęstą konsystencję, kruche ciasto było kruchutkie, wszystko smakowało wyśmienicie. 

Nie będę więc zmieniać proporcji, a dzięki zastanawianiu się jak ulepszyć to ciasto, wymyśliłam inne:)
Jeśli nie możecie używać migdałów, żaden problem po prostu użyjcie czystego mleka orkiszowego, ekstrakt migdałowy zamieńcie na waniliowy, nie posypujcie budyniu płatkami migdałów i nie używajcie likieru, też będzie dobrze:)

Życzę Smacznego
 

 Kruche ciasto z truskawkami, kruszonką i galaretką

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

 CZAS PIECZENIA: 20-30 minut

 LICZBA PORCJI: 6-8

Składniki:
Na ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej  (można użyć razowej, lub pół na pół)
  • 130 g margaryny wegańskiej, schłodzonej
  • 20 g smalcu w kostce (można go pominąć i użyć więcej margaryny np. dla Wegan)
  • 2 łyżki zimnej śmietany orkiszowej  (jak nie macie, zwiększyć ilość wody do 3 łyżek)
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
  • 70 g cukru trzcinowego, nierafinowanego b. drobno zmielonego (biały też będzie ok, można go zmniejszyć do 60 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 galaretka truskawkowa z torebki (bez konserwantów z naturalnymi barwnikami)
  • 25 większych, świeżych truskawek (umytych, odszypułkowanych, pokrojonych na połówki)
  • tortownica o 23 cm średnicy
  • 3 łyżki pokruszonych płatków migdałów
Na budyń:
  • 500 ml mleka orkiszowo-migdałowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, drobnego 
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia ciasta: 
  • 50 ml wody + 1 łyżka Amaretto + 2 łyżki soku z cytryny do namoczenia ciasta (amaretto można zastąpić np. ekstraktem z migdałów, lub pominąć)
Przygotowanie: 
  1. Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, wymieszać z cukrem i kamieniem winnym
  2. Dodać schłodzony tłuszcz, posiekany w kostkę, śmietanę, wodę  i ekstrakt, wszystko razem zarobić, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto (ciasta nie trzeba chłodzić)
  3. Formę tortową (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
  4. Ciasto rozłożyć ręką na folii spożywczej w kształcie koła, przenieść do tortownicy i uformować ładne, równe dno, pamiętając o wyższych brzegach
  5. Ciasto podziurkować miejscami widelcem, położyć na jego wierzch kawałek papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 15 minut (obciążyłam bo nie miałam pewności jak się zachowa:)
  6. Po tym czasie łapiąc za końce papieru usunąć go z ciasta wraz z kulkami, a ciasto piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia się
  7. Wyłożyć ciasto z formy do przestygnięcia
  8. Przygotować galaretkę zmniejszając ilość wody o ok. 125 ml (pół kubka)
  9. Zrobić budyń: Odlać 125 ml mleka do kubka, resztę mleka z dodatkiem cukru zagotować. W kubku z mlekiem rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać ją, cały czas mieszając do gotującego się mleka. Budyń mieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut
  10. Budyń wystudzić (przykryć folią aluminiową, aby nie zrobiła się twarda skórka)
  11. Wystudzony krążek ciasta ułożyć w formie, nasączyć 3-4 łyżkami roztworu z cytryną i Amaretto, najlepiej jeszcze zwilżyć całe ciasto przy pomocy pędzelka
  12. Nałożyć warstwę budyniu, równo rozsmarować, ułożyć pokrojone na pół truskawki przeciętą stroną do góry
  13. Ciasto zalać już gęstniejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki
Wskazówki:

 Można zrobić masę budyniową tak jak TUTAJ. Sam budyń ma lżejszą konsystencję, więc nie będzie bardzo sztywny.

 

 
 
 

5 komentarzy to "Kruche ciasto orkiszowe z truskawkami, budyniem i galaretką"

  • comment-avatar
    kuchenny bałagan 6 czerwca 2012 (17:11)

    Nie dość, że zdrowe to i na pewno pyszne 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 6 czerwca 2012 (19:17)

    Powiem Tobie Kasiu, że tak zdrowo wyglądającego i pysznie pachnącego przez monitor ciasta to ja jeszcze nie widziałam;) Pychotka, truskawkowa pychotka;)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 czerwca 2012 (19:19)

    Kuchenny blog;pyszne i takie śniadaniowe:)
    Ewa;Z Twoich ust to wielki komplement:)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 6 czerwca 2012 (19:43)

    Chyba się na nie skuszę przy najbliższej okazji 🙂 Zamarzyłam o czymś takim 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 czerwca 2012 (19:45)

    Muffinkowa Mama; Lekkie, smaczne skuś się skuś:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.