Robi się coraz cieplej, więc sorbet z rabarbaru świetnie się sprawdzi.
Ten przepis zmodyfikowałam i umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
Po inne przepisy oparte na sezonowych warzywach i owocach, w tym rabarbarze, zapraszam do książki pt. “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.
Znajdziesz w niej 60 różnych prostych i smacznych dań bez alergenów, które przygotujesz razem z dziećmi.
Wszystkie przepisy powstały na bazie sezonowych warzyw i owoców, są wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.
Przygotowanie posiłków może stanowić świetną zabawę i naukę.
Dzięki wierszom, ciekawostkom oraz poradom od MAG, wraz z dzieckiem przyswoisz wiele cennych informacji.
Książka zawiera także pakiet merytorycznej wiedzy niezbędnej dla każdej mamy alergika.
Tymczasem zapraszam Cię na sorbet i życzę Smacznego
Sorbet z rabarbaru
(wegański, bezglutenowy)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: (u mnie cała noc)
Ilość: ok. 400 g
Składniki:
- 250 g obranego rabarbaru
- 100 ml wody
- sok z ½ cytryny lub limonki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka syropu z kukurydzy lub Agawy BIO
Przygotowanie:
- Najpierw rabarbar umyć, obrać, pociąć na 2 cm kawałki.
- Następnie wodę, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści, dodać rabarbar i zagotować.
- Potem gotować ok. 8 minut do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki.
- Następnie schłodzić całość i zmiksować na gładką masę (u mnie w blenderze). Podczas miksowania dodać syrop roślinny.
- Na koniec lody zapakować w pudełeczko na lody lub użyć foremek do lodów i zamrozić (u nas przez noc).
- Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
4 komentarze to "Sorbet z rabarbaru"
mojetworyprzetwory 15 czerwca 2012 (15:22)
Prosto i szybko! Jeszcze widziałam rabarbar w warzywniaku, przez chwilę jeszcze będzie dostępny! Pyszny przepis!
Gula 15 czerwca 2012 (17:47)
u Nas także jeszcze jest rabarbar:) ale rezerwuje go na dżem:)A sorbet to mi się marzy malinowy:) Swoją drogą w końcu się dowiedziałam jak się robi sorbet:) Dziękuję:)
Patyska 16 czerwca 2012 (08:40)
O kurczę, ale fajny pomysł!
co by tu zjeść? 16 czerwca 2012 (16:11)
Jak ja lubię sorbety:)