Sorbet z rabarbaru

image_pdfPobierz PDF

Robi się coraz cieplej, więc na weekend przepis na sorbet jak znalazł. Pytanie czy znajdziecie jeszcze rabarbar. Mam nadzieję, że tak. 
Przyznaję że przegapiłam ten przepis, bo sorbet robiłam już jakiś czas temu i chwaliłam się nim na FB:)
Jeśli nie zdążycie z wykorzystaniem przepisu w tym sezonie to będzie pod ręką na przyszły rabarbarowy czas.

Sorbet zaskoczył mnie pięknym kolorem i smakiem. 
 
Polecam i życzę Smacznego
 

Sorbet z rabarbaru

(wegański, bezglutenowy)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS ZAMRAŻANIA: (u mnie cała noc)
LICZBA PORCJI: ok. 400g
Składniki:
  • 250 g obranego rabarbaru
  • 100 ml wody
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka syropu z kukurydzy lub Agawy BIO
Przygotowanie:
  1. Rabarbar umyć, obrać, pociąć na 2 cm kawałki
  2. Wodę, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści, dodać rabarbar i zagotować
  3. Gotować ok. 8 minut do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki
  4. Schłodzić całość i zmiksować na gładką masę (u mnie w blenderze). Podczas miksowania dodać syrop roślinny
  5. Lody zapakować w pudełeczko na lody lub użyć foremek do lodów i zamrozić (u nas przez noc)
  6. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem
sorbet z rabarbaru
 
 
 

4 komentarze to "Sorbet z rabarbaru"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 15 czerwca 2012 (15:22)

    Prosto i szybko! Jeszcze widziałam rabarbar w warzywniaku, przez chwilę jeszcze będzie dostępny! Pyszny przepis!

  • comment-avatar
    Gula 15 czerwca 2012 (17:47)

    u Nas także jeszcze jest rabarbar:) ale rezerwuje go na dżem:)A sorbet to mi się marzy malinowy:) Swoją drogą w końcu się dowiedziałam jak się robi sorbet:) Dziękuję:)

  • comment-avatar
    Patyska 16 czerwca 2012 (08:40)

    O kurczę, ale fajny pomysł!

  • comment-avatar
    co by tu zjeść? 16 czerwca 2012 (16:11)

    Jak ja lubię sorbety:)

Leave a reply

Your email address will not be published.