Sorbet z rabarbaru

Robi się coraz cieplej, więc sorbet z rabarbaru świetnie się sprawdzi.

Ten przepis zmodyfikowałam i umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.

Po inne przepisy oparte na sezonowych warzywach i owocach, w tym rabarbarze, zapraszam do książki pt. Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.

Znajdziesz w niej 60 różnych prostych i smacznych dań bez alergenów, które przygotujesz razem z dziećmi.

Wszystkie przepisy powstały na bazie sezonowych warzyw i owoców, są wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.

Przygotowanie posiłków może stanowić świetną zabawę i naukę.

Dzięki wierszom, ciekawostkom oraz poradom od MAG, wraz z dzieckiem przyswoisz wiele cennych informacji.

Książka zawiera także pakiet merytorycznej wiedzy niezbędnej dla każdej mamy alergika.
Tymczasem zapraszam Cię na sorbet i życzę Smacznego

Sorbet z rabarbaru

(wegański, bezglutenowy)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: (u mnie cała noc)
Ilość: ok. 400 g

Składniki:

  • 250 g obranego rabarbaru
  • 100 ml wody
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka syropu z kukurydzy lub Agawy BIO

Przygotowanie:

  1. Najpierw rabarbar umyć, obrać, pociąć na 2 cm kawałki.
  2. Następnie wodę, sok z cytryny i cukier umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści, dodać rabarbar i zagotować.
  3. Potem gotować ok. 8 minut do czasu aż rabarbar zrobi się bardzo miękki.
  4. Następnie schłodzić całość i zmiksować na gładką masę (u mnie w blenderze). Podczas miksowania dodać syrop roślinny.
  5. Na koniec lody zapakować w pudełeczko na lody lub użyć foremek do lodów i zamrozić (u nas przez noc).
  6. Wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Sorbet z rabarbaru
Sorbet z rabarbaru

4 komentarze to "Sorbet z rabarbaru"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 15 czerwca 2012 (15:22)

    Prosto i szybko! Jeszcze widziałam rabarbar w warzywniaku, przez chwilę jeszcze będzie dostępny! Pyszny przepis!

  • comment-avatar
    Gula 15 czerwca 2012 (17:47)

    u Nas także jeszcze jest rabarbar:) ale rezerwuje go na dżem:)A sorbet to mi się marzy malinowy:) Swoją drogą w końcu się dowiedziałam jak się robi sorbet:) Dziękuję:)

  • comment-avatar
    Patyska 16 czerwca 2012 (08:40)

    O kurczę, ale fajny pomysł!

  • comment-avatar
    co by tu zjeść? 16 czerwca 2012 (16:11)

    Jak ja lubię sorbety:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.