Pracowałam dziś nad nowymi przepisami, które już w środę tj. 20.06.2012 od godziny 8:30 do 10:50 będę prezentować na wizji programu Pytanie na Śniadanie.
Zaproszono do programu Mamę Alergika z dziećmi, tak więc będą pomocnicy w kuchni na żywo:)
Mam nadzieję, że oprócz gotowania będzie czas, aby porozmawiać o blogu i alergii.
Jeśli tylko o tej porze znajdziecie chwilę na oglądanie TV to zapraszam serdecznie do TVP2 i liczę na Wasze duchowe wsparcie, a po programie na Wasze komentarze.
Mam nadzieję, że będę mogła pozdrowić Was ze srebrnego ekranu:)
Dziś upał, raczej nie czas na dania mięsne, ale czas w końcu zaprezentować mój zielony kotlecik, który bardzo nam smakował. Jeśli lubicie zapach i smak uprażonej dyni, to będziecie zadowoleni.
Polecam i życzę Smacznego
Kotlet z indyka w zielonej panierce
Składniki
- 400 g piersi z indyka
- mąka do obtoczenia kotletów i do zawiesiny przy panierowaniu
- sól morska i pieprz do przyprawienia
- 200 g pestek dyni, uprażonych i bardzo drobno zmielonych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na kotlety, rozbić drewnianym tłuczkiem na grubość pół centymetra, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące (można użyć mąkę owsianą, ryżową dla osób na diecie bezglutenowej)
- Pestki dyni uprażyć, zmielić bardzo drobno (u mnie w blenderze)
- Przygotować zawiesinę do panierowania: mąkę rozpuścić w takiej ilości wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję o gęstości śmietany
- Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z mąki z każdej ze stron, a następnie w zmielonych pestkach dyni
- Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, rumieniąc z obu stron
- Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami, ryżem i ulubionymi warzywami
3 komentarze to "Kotlet z Indyka w Zielonej Panierce i Pytanie na Śniadanie z Mama Alergika Gotuje"
Patyska 18 czerwca 2012 (15:02)
Gratuluję i oczywiście oglądam! 🙂
mojetworyprzetwory 18 czerwca 2012 (19:45)
Program będę oglądać! Z dziećmi na spacer wyjdę dopiero po 10.30;) i kciuki już trzymam, chociaż wiem, że wypadniecie wspaniale;)
A jeśłi chodzi o kotlecik, a dokładniej panierkę – bardzo interesujący pomysł… to musi pysznie smakować, napewno do wypróbowania;)
Muffinkowa Mama 19 czerwca 2012 (19:47)
Gratulacje! Na pewno będziemy oglądać 🙂 Powodzenia!