Kotlet z Indyka w Zielonej Panierce i Pytanie na Śniadanie z Mama Alergika Gotuje

Pracowałam dziś nad nowymi przepisami, które już w środę tj. 20.06.2012 od godziny 8:30 do 10:50 będę prezentować  na wizji programu Pytanie na Śniadanie.

Zaproszono do programu Mamę Alergika z dziećmi, tak więc będą pomocnicy w kuchni na żywo:)

Mam nadzieję, że oprócz gotowania będzie czas, aby porozmawiać o blogu i alergii.

Jeśli tylko o tej porze znajdziecie chwilę na oglądanie TV to zapraszam serdecznie do TVP2 i liczę na Wasze duchowe wsparcie, a po programie na Wasze komentarze.

Mam nadzieję, że będę mogła pozdrowić Was ze srebrnego ekranu:)

Dziś upał, raczej nie czas na dania mięsne, ale czas w końcu zaprezentować mój zielony kotlecik, który bardzo nam smakował. Jeśli lubicie zapach i smak uprażonej dyni, to będziecie zadowoleni.

Polecam i życzę Smacznego

 

Kotlet z indyka w zielonej panierce

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: ok. 15-20 minut
Trudność: średniotrudne
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 400 g piersi z indyka
  • mąka do obtoczenia kotletów i do zawiesiny przy panierowaniu
  • sól morska i pieprz do przyprawienia
  • 200 g pestek dyni, uprażonych i bardzo drobno zmielonych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na kotlety, rozbić drewnianym tłuczkiem na grubość pół centymetra, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące (można użyć mąkę owsianą, ryżową dla osób na diecie bezglutenowej)
  2. Pestki dyni uprażyć, zmielić bardzo drobno (u mnie w blenderze)
  3. Przygotować zawiesinę do panierowania: mąkę rozpuścić w takiej ilości wody, aby uzyskać jednolitą konsystencję o gęstości śmietany
  4. Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z mąki z każdej ze stron, a następnie w zmielonych pestkach dyni
  5. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, rumieniąc z obu stron
  6. Podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami, ryżem i ulubionymi warzywami

Wskazówki:

Przypominam, bo już o tym pisałam przy okazji kotletów schabowych, że rozbijajmy mięso używając folii do żywności, którą oddzielimy mięso od tłuczka. Nie naruszymy w ten sposób włókien mięsa.
Smażymy na średnim ogniu, zbyt wysoka temperatura tłuszczu powoduje jego rozkład i wytworzenie się szkodliwych substancji, może też spowodować przypalenie się mięsa.

3 komentarze to "Kotlet z Indyka w Zielonej Panierce i Pytanie na Śniadanie z Mama Alergika Gotuje"

  • comment-avatar
    Patyska 18 czerwca 2012 (15:02)

    Gratuluję i oczywiście oglądam! 🙂

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 18 czerwca 2012 (19:45)

    Program będę oglądać! Z dziećmi na spacer wyjdę dopiero po 10.30;) i kciuki już trzymam, chociaż wiem, że wypadniecie wspaniale;)

    A jeśłi chodzi o kotlecik, a dokładniej panierkę – bardzo interesujący pomysł… to musi pysznie smakować, napewno do wypróbowania;)

  • comment-avatar
    Muffinkowa Mama 19 czerwca 2012 (19:47)

    Gratulacje! Na pewno będziemy oglądać 🙂 Powodzenia!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.