Kotlet schabowy w panierce bez jajek

Kotlety schabowe to popularne polskie danie, które raczej każdy potrafi przygotować.

Sytuacja się zmienia kiedy nie można użyć jajka przy panierowaniu albo po prostu nie ma go w zasięgu ręki.

Wielokrotnie doświadczyłam tego na przykładzie rodzinnych obiadów. Zawsze padało pytanie „Ale jak przygotować kotlet bez jajka?”.

Najczęściej więc był on wówczas  smażony na patelni, tylko z solą i pieprzem. Mój syn taką wersję dania także lubi ale rzecz w tym, że zależało nam by nie czuł się inny, by jadł podobnie do wszystkich.

Jak widać na zdjęciach, można i bez jajka przygotować kotlet z chrupiącą skórką.

Wygląda jak nasz popularny schabowy i smakuje także podobnie.

Przygotowanie wersji dania dla alergika wcale nie jest trudne.

Ważne tylko, aby przy przygotowaniu używać oddzielnych naczyń oraz smażyć na osobnej patelni unikając kontaktu z jajkiem.

Jeśli nie możesz stosować tradycyjnej bułki tartej, wypróbuj bezglutenową gotową bułkę tartą.

Polecam i życzę Smacznego

205 przepisów na proste i sprawdzone dania, które najczęściej robisz w swojej kuchni, znajdziesz w promocyjnym ZESTAWIE – dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje.

Zapomnij o ograniczeniach w diecie i ciesz się smakiem tradycyjnych polskich dań!

Kotlet schabowy w panierce bez jajek

(bez mleka, bez jajek, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Składniki:
  • 1 kotlet schabowy bez kości o grubości ok. 2 cm
  • mąka pszenna bio (2 łyżki do obtoczenia oraz 2 łyżki do zawiesiny)
  • ok. 5-7 łyżek wody
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • domowa bułka tarta do panierowania lub bezglutenowa bułka tarta
  • olej z pestek winogron lun masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
  1. Mięso płuczemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy drewnianym tłuczkiem na grubość pół centymetra.
  2. Solimy i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące (możemy użyć mąkę owsianą, ryżową).
  3. Przygotowujemy zawiesinę do panierowania: 2 pełne łyżki mąki rozprowadzamy w ok. 5-7 łyżkach wody, uzyskując jednolitą konsystencję o gęstości śmietany.
  4. Obtoczony w mące kotlet, moczymy w zawiesinie z mąki, z każdej ze stron, a następnie w bułce tartej.
  5. Kotlet smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron.
  6. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubionymi surówkami.
Wskazówki
Kotlety najlepiej rozbijać używając folii do żywności. Oddzielamy nią mięso od tłuczka, podczas rozbijania nie naruszymy włókien mięsa.
Smażymy na średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura tłuszczu powoduje jego rozkład i wytworzenie się szkodliwych substancji, może też spowodować przypalenie się mięsa.

Fot. Katarzyna Jankowska

16 komentarzy to "Kotlet schabowy w panierce bez jajek"

  • comment-avatar
    Ocean Smaku Ani 22 listopada 2011 (16:44)

    oj mój ulubiony obiadek!!!

  • comment-avatar
    South M 12 września 2012 (03:39)

    Dzięki, akurat zabrakło jajek i pomysł z mąką mi bardzo pomógł. 🙂
    Marcin

  • comment-avatar
    Marryś 13 października 2012 (14:19)

    wlasnie uratowalas mi obiad 🙂
    juz sie zabieralam do gotowania, a tu nagle nie ma jajek

  • comment-avatar
    Anonymous 2 lipca 2013 (13:39)

    Znakomity pomysł. Szukałam fajnego,niebanalnego pomysłu smażenia kotletów sojowych znalazłam..i wyszły pyszne 😉
    Pozdrawiam
    Ania

  • comment-avatar
    Mama Alergika 2 lipca 2013 (17:41)

    Ania; Cieszę się że z sojowymi też się sprawdza! Dziękuję za komentarz

  • comment-avatar
    Ania Ruman 5 kwietnia 2014 (14:52)

    Nie za bardzo rozumiem.. dołącza Pani przepis do akcji “Panierka inna niż wszystkie”, gdzie jest napisane, że “… składnikiem panierki nie może być bułka tarta!”. Natomiast w Pani przepisie jest bułka tarta do panierowania.. czy źle czytam?:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 6 kwietnia 2014 (21:27)

      Nie to ja źle doczytałam zasady akcji. Szkoda, że prowadząca akcję przyjęła ten przepis. Możliwe, że potraktowała mnie ulgowo bo to jednak nie jest klasyczna panierka, ale wygląda jak klasyczna i świetnie się sprawdza u osób uczulonych na jajka:)

      • comment-avatar
        Ania Ruman 10 kwietnia 2014 (07:21)

        Teraz rozumiem,a prowadząca pewnie nie czytała przepisów w ogóle 😉
        Tak czy inaczej przepis do wypróbowania.
        Dziękuję 🙂

  • comment-avatar
    Magdalena Kokosińska 19 grudnia 2014 (15:37)

    Chętnie wyprobuje dzis ten przepis 🙂 wprawdzie nie jestem alergikiem, ale akurat nie mam jajej w domu, a ze jestem chora- nie moge pojsc na zakupy. A schab wlasnie sie rozmraza 🙂

  • comment-avatar
    gość Gość 16 lutego 2015 (16:22)

    Gorąco polecam 🙂 Prawie nie ma różnicy, do tych kotletów z jajkami 🙂 Świetny przepis!

  • comment-avatar
    Gosia Lovett 19 grudnia 2017 (03:25)

    właśnie tego szukałam , bo na Wigilie mam do zrobienia rybę w panierce dla alergika jajkowego i pozostałych domowników …dziękuję za rozwiązanie … błogosławionych Świąt

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 grudnia 2017 (22:39)

      To mój jeden z pierwszych przepisów i osobisty patent:) Życzę także zdrowych i spokojnych Świąt

  • comment-avatar
    Theairr 15 października 2020 (13:08)

    Jejku, jakie to proste, a smak niewiele różni się od wersji z jajkiem.. aktualnie wracamy do eliminacji jajka i mleka z diety syna, który kocha kotlety i tylko w tej postaci przyswaja jakikolwiek mięso, więc ratuje mi pani życie 🙂

  • comment-avatar
    izka 15 sierpnia 2022 (13:42)

    Bardzo pyszna wersja schabowych dla mamy na diecie eliminacyjnej

  • comment-avatar
    OKS_86 12 listopada 2022 (11:43)

    Dziękuję za to, że Istnieje strona Kucharska która już niejednokrotnie uratowała mi życie… Tzn. obiad Pozdrawiam Serdecznie ✌️

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.